Op vakantie met eenoudergezinnen – mijn reisverslag

Via een vriendin werd ik een paar jaar geleden al getipt om eens met mijn zoon en dochter mee te gaan met een eenoudervakantie. Zij had dit zelf net gedaan en kwam er laaiend enthousiast van terug. Ik, net gescheiden, had toen helemaal nog geen oren naar op vakantie gaan. Laat staan een vakantie met een groep alleenstaande ouders… Want niet alleen zat ik nog middenin de stressvolle nasleep van de scheiding en het zoeken naar een plekje voor ons drieën, ook had ik een behoorlijk vooroordeel en had ik, terwijl mijn vriendin nog in geuren en kleuren aan het vertellen was, van binnen al besloten ‘dit is niks voor mij’.

Begin vorig jaar kwam het gesprek weer op eenoudervakanties. Mijn vriendin had net opnieuw de zomervakantie geboekt bij dezelfde organisatie. Dit keer luisterde ik wat aandachtiger, en stelde ik zelfs vragen over hoe zo’n eenoudervakantie er nou eigenlijk precies uitzag. Ik was het jaar ervoor namelijk voor het eerst ‘alleen’ op vakantie gegaan met de kinderen, maar dat was niet echt bevallen. Ik durfde ze niet uit het oog te verliezen bij het zwembad, bij het eten waren ze in 3 tellen klaar en stoven daarna naar de kidsclub waardoor ik zo’n beetje elke maaltijd alleen aan tafel zat, en als ze uitgeput in bed lagen, zat ik in m’n eentje op het balkon.

Langzaam maar zeker begon ik dus bij te draaien. Mijn aandacht werd vooral gewekt door wat ze vertelde over de privékok, het animatieteam en de gezelligheid die ze ’s avonds met de andere ouders had ervaren. En, zoals mijn vriendin zei: ook al was het misschien niet helemaal ‘mijn ding’, het ging ook om mijn kinderen. En die zouden volgens haar de vakantie van hun leven hebben.

Die avond besloot ik toch eens bij de organisatie te kijken waar zij zo enthousiast over was: Solo Amigos eenoudervakanties. Al snel vond ik een eenoudervakantie die me aansprak. Niet te ver weg, zodat ik weer naar huis kon als ik het echt niks vond. En geen gedoe met lange vluchten, vertragingen of in de rij staan bij het buffet. Deze eenoudervakantie in Limburg was een perfecte test. En dus boekte ik, en hoopte er het beste van.

In juli was het dan zover: met een auto vol tassen, speelgoed en knuffels kwamen we aan op de locatie. Een prachtige woonboerderij met een enorm speelveld. We werden met een grote lach verwelkomd door twee vrolijke dames, die iedereen de weg wezen en uitleg gaven. De kinderen was ik direct kwijt – het animatieteam liet ze de trampoline zien – en samen met het supervrolijke muziekje (wat later het clublied bleek te zijn) wat uit die hoek kwam, was er voor mijn kinderen niet veel meer nodig om enthousiast aan te sluiten.

Nadat ik de tassen op de kamer had gezet, pakte ik een kopje koffie (onbeperkt beschikbaar, net als limonade en thee) en raakte ik in gesprek met een andere moeder. ‘Wat is het hier leuk he? Zijn jouw kinderen ook al lekker aan het spelen?’. Binnen no time zaten we gezellig te kletsen over onze kinderen, de reis hiernaartoe en hoe mooi de omgeving was. Ze vertelde dat ook zij wat spanning had gehad bij het kiezen van een vakantie voor alleenstaande ouders, maar dat ze uitkeek naar een week vol gezelligheid, waarin ze even niets hoefde te doen.

Rond het middaguur was de groep compleet en volgde een welkomstwoordje, gevolgd door een overheerlijke lunch van de kok. Er werd ondertussen kennis gemaakt en gezellig gekletst. In de middag ging de groep al wandelend de omgeving verkennen, terwijl de kinderen voor het eerst ‘alleen’ bij het animatieteam bleven. Dat ging super, ze hadden me niet eens gemist 😉

Wat volgde, was een heerlijke week. Solo Amigos had een fantastisch leuk programma in elkaar gezet. Samen met de kinderen klimmen, zwemmen en zelfs een pretpark (Toverland) bezoeken. Omdat er daarnaast ook nog elke dag een paar keer een leuke activiteit bij het animatieteam was, kon ik ook even alleen lezen, wandelen en kletsen met de andere ouders. Tijdens de vrije oudermiddag hebben we met z’n allen een escaperoom gedaan. Warm, maar superleuk! En natuurlijk was het elke avond enorm gezellig. De kinderen eten eerst, en als de ouders eten, is er een activiteit bij het animatieteam. Lekker rustig eten met een wijntje en leuke gesprekken dus. Samen lachen, maar ook serieuze onderwerpen kwamen aan bod..

Behalve dat ik heerlijk heb gegeten, lekker heb kunnen relaxen en een superleuke groep moeders en vaders heb leren kennen, hebben de kinderen het enorm naar hun zin gehad. Het was een geweldige vakantie

Voor mij het absolute bewijs dat het juist onwijs leuk is om een eenoudervakantie te boeken. En zolang de kinderen nog mee kunnen, blijven wij dus een vakantie voor eenoudergezinnen boeken – er staan genoeg leuke reizen op de agenda bij Solo Amigos! 🙂

Dit reisverslag is geschreven door Esther, die in 2023 met Thijs (8) en Mirthe (6) meeging met een zomervakantie voor eenoudergezinnen in Limburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven