Cruisen langs vulkanen

Conquest to paradise

Het majestueuze zeilschip Royal Clipper, eigendom van Star Clippers, is als een stukje Hollands glorie in 2000 op de Merwedewerf in Rotterdam gebouwd. De Royal Clipper is houder van het Guinness World Record als grootste vijfmaster ter wereld. Er kunnen 227 passagiers vervoerd worden. De zeilschepen van Star Clippers varen in de Cariben, centraal Amerika, het Middellandse zeegebied en sinds kort ook aan de Baltische kust. De Royal Clipper ziet er schitterend uit als alle zeilen gehesen zijn; helaas laten de weersomstandigheden in Europa dit niet altijd toe, maar als de kans zich voordoet, wordt die gegrepen en zeil je geruisloos over de Middellandse Zee. Traditiegetrouw worden altijd zeilen gehesen bij het uitvaren uit een haven; dit ritueel gaat elke keer weer vergezeld  van de muziek van Vangelis: ‘’Conquest to Paradise’’. Ook zo'n mooie cruise maken? Kijk op www.cruisetravel.nl 

Eerst naar Rome

De cruise die ik maakte, voert vanaf Rome, langs Amalfi, doet Sicilië even aan en gaat dan via de Eolische eilanden weer terug naar Rome. De vertrekhaven is echter Civitavecchia, op één uur rijden van Rome. Inschepen kan pas vanaf 17.00 uur. Om van de nood een deugd te maken breng ik het grootste gedeelte van de dag door in de Eeuwige Stad. In een paar uur is het heel goed mogelijk om de sfeer van Rome te proeven. Ik geniet op een terrasje, terwijl ik de monumenten bekijk; eet de lekkerste pizza in een achteraf straatje en gooi een muntje in de Trevi-fontein om er zeker van te zijn dat ik nog een keer terug ga naar Rome.

Even van de wereld

Na enige tijd varen breekt voor veel passagiers het uur der waarheid aan: geen gsm bereik en geen wifi, alleen maar water! Even helemaal van de wereld zijn en je overgeven aan de elementen, die overigens al snel roet in het eten gaan gooien. Terwijl in Nederland de mussen van het dak vallen, is het weer in Zuid Italië volledig van de kaart. Met regen, storm en zelfs sneeuw op de Etna zal het programma de komende dagen enigszins worden aangepast. De Royal Clipper is door zijn bescheiden afmetingen in staat om in diverse kleine havens aan te leggen. De grote cruiseschepen hebben doorgaans meer diepgang nodig. Toch worden we in de meeste gevallen met een tenderboot van het schip naar de haven gebracht. De bemanningsleden staan allemaal paraat om de passagiers daarbij een handje te helpen en de overstap te vergemakkelijken.

Sorrento

We liggen voor de kust bij Sorrento, één van de meest populaire startpunten voor excursies in deze regio. Maar Sorrento zelf is zeker ook de moeite waard. Om in het stadscentrum te komen kun je een stijgende wandeling van ruim een half uur maken óf je stapt in de lift. Ik denk even dat ik in een filmdecor ben beland, want de lift ziet er eigenlijk uit als die van een warenhuis. Maar na betaling van het ‘’liftgeld’’ zoef ik naar de hogere regionen van Sorrento.

Pompeï

Met de trein is het vanaf het stadscentrum van Sorrento nog een half uurtje rijden naar het legendarische Pompeï. Op 24 augustus in het jaar 79 werd deze stad in zijn geheel onder de as bedolven nadat de vulkaan Vesuvius uitbarstte. Gezien de houdingen waarin sommige bewoners later werden aangetroffen, moet dit zeer plotseling zijn gegaan. Ongeveer 45 hectare van het archeologische complex van Pompeï is blootgelegd. De losse voorwerpen zijn allemaal te bewonderen in het nabijgelegen museum. www.pompeiisites.org.

La dolce vita aan de Amalfi kust

Het geplande bezoek aan het eiland Capri kan niet doorgaan. Het weer is te slecht om het schip veilig op de oorspronkelijke plek te kunnen aanleggen. We leggen aan in Castellamare, op een steenworp van Sorrento. In plaats van deelname aan een busexcursie doen we het anders: lekker gek. Mijn collega en ik huren bij Sergio Ciampa een vintage Alfa Romeo Spider uit 1969 en rijden langs de grillige kustweg naar de plaats Amalfi. Als een filmster geniet ik van alle bekijks onderweg. Als je in zo’n auto zit, ziet het leven er meteen anders uit. Mensen lachen naar je, geven je voorrang en vragen uit zichzelf of ze je even op de foto zullen zetten. Helaas kunnen we door de regen niet de hele tijd met het opengevouwen dak rijden, maar dat maakt de pret niet minder. Te snel moeten we weer terug, want het schip wacht niet op ons. Sergio Ciampa uit Sorrento verhuurt diverse oude auto’s voor een paar uur, een paar dagen of langer. Desgewenst brengt hij de bestelde auto tot aan de haven om hem later in de middag weer af te halen. www.spiderlifestyle.com

Sicilië

In de kleine haven van Giardini Naxos, op het eiland Sicilië, staat de excursiebus klaar om ons naar het plaatsje Santa Venerina te brengen waar een wijnproeverij en de lunch zal plaats vinden. Onderweg geselt de regen de ramen, zodat er weinig te zien is van de schoonheid van zuid-oost Sicilië. Als we later terugrijden en de zon is doorgebroken, zie ik de prachtigste bloemen en struiken bloeien met kleuren die ik nog nooit eerder heb gezien. De invloed van Mount Etna is op de hoger gelegen wijngaard van de aristocratische familie Villagrande merkbaar. De door lava verrijkte grond is een prima basis voor het verbouwen van wijn. Wijnhuis Barone di Villagrande ligt op een hoogte van 700 meter boven de zeespiegel. ,,De Etna is een actieve vulkaan en veroorzaakt veel wolken. Daarbij komt het smeltwater van de Etna die de akkers bevloeit; bij elkaar een prima basis voor goede wijn. Maar omdat het ook veel regent, hebben we slechts een opbrengst van één liter wijn per wijnplant’’, legt de vriendelijke jonge eigenaar uit aan het gezelschap. De wijn wordt echter met gulle hand geschonken en menigeen neemt na afloop van de lunch een doosje of flesje mee naar huis. ‘Dan heb je in ieder geval een souvenir dat je niet steeds af hoeft te stoffen en met een beetje geluk vanzelf verdwijnt’, denk ik bij mezelf. Na de lunch rijden we terug het dal in waar de zon tussen de wolken door probeert te breken. Het weer is compleet van slag, want we horen in de bus dat een groep toeristen wegens hevige sneeuwval (eind mei!!) de geplande excursie naar de Etna halverwege moest afbreken. Wij worden afgezet op het dorpsplein van het stadje Taormina. Aan het einde van de Corso Umberto ligt een Romeins amfitheater en het stadje zelf biedt een overvloed aan boetiekjes, handwerkzaakjes en heel veel leuke doorkijkjes in nauwe steegjes die gevuld zijn met potten en planten. Het uitzicht over de baai is adembenemend.

Lipari

De zeven belangrijkste eilanden van de Aeolische eilandengroep zijn Lipari, Vulcano, Alicudi, Filicudi, Panarea en Stromboli. Vulcano en Stromboli hebben nog echt werkende vulkanen. Bij het VVV-kantoor in de hoofdstraat van Lipari vragen we aan de medewerkster of ze nog suggesties voor ons korte verblijf heeft. Ze adviseert om het fort annex museum te bezoeken of een ritje met het openbaar vervoer te maken. Uit het mandje op de balie mogen we ook nog eens een stukje puimsteen en lavasteen grabbelen. Met deze schatten in onze zak en een plattegrondje van Lipari gaan we op zoek naar de bushalte. Daar eenmaal aangekomen laten we ons door een allervriendelijkste taxichauffeur overhalen om een rondrit over het complete eiland met hem te maken. Na enig onderhandelen zijn we voor een leuk prijsje uren zoet en zien we de mooiste plekjes van Lipari.

 

Het leven aan boord

De gasten aan boord variëren net zo sterk in leeftijd als in nationaliteit. Aan boord van de Royal Clipper worden geen grote shows opgevoerd, maar is er entertainment in de vorm van talentenjachten, modeshows en dansen. Iedereen kan en mag, zo lang de veiligheid dit toelaat, op de brug komen en een praatje maken met de officiers en de kapitein. Wie wil, mag zelf meehelpen om de zeilen te hijsen en wie het kraaiennest in wil, mag , weliswaar met een veiligheidstuig, de touwladder naar het hoogste punt van het schip beklimmen. Achteraan het schip is een platform waar vanaf allerlei watersportactiviteiten zoals snorkelen, duiken en waterskiën beoefend kunnen worden onder leiding van een leuk stel gekwalificeerde sportleraren. Tijdens de reis is het wel zaak om een beetje te matigen met eten, want drie overheerlijke maaltijden uit een meerkeuzemenu en twee extra snack momenten, ‘s middags en ’s avonds, zorgen snel voor extra pondjes op ongewenste plaatsen. Overigens staan in de pianobar doorlopend fruitschalen gevuld om vrij uit te pakken evenals koffie, thee en water. Ook in de kledingkeuze is iedereen vrij, er is geen kledingvoorschrift. In een ongedwongen sfeer kan iedereen zichzelf zijn. Verder verdient het aanbeveling om zich thuis van te voren goed in te lezen over de havens die worden aangedaan en de excursiemogelijkheden aldaar. Op het schip is weinig informatiemateriaal beschikbaar en als je onvoorbereid op reis gaat, dan rest vaak alleen deelname aan een dure groepsexcursie met doorgaans een drukbezochte bestemming of een beetje doelloos rondslenteren in het betreffende plaatsje. Internet werkt vaak niet aan boord, daarom verdient het aanbeveling om dienstregelingen van bussen en treinen thuis uit te printen. Alle informatie over deze zeilschepen en de bestemmingen is te vinden op www.cruisetravel.nl  

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ellen Elvader | Antwoord 16.06.2012 12.25

Nog maar een keer over doen bij mooi weer!! Wat een leuke reis.

martien en marianne | Antwoord 15.06.2012 23.14

Dat cruisen zo leuk kon zijn! Wij dachten altijd als we tachtig zijn wagen wij ons daar ook eens aan. Maar na dit verhaal....prachtig, en wij nog geen tachtig!

maarten dorby van Vogelenzang | Antwoord 15.06.2012 23.09

Dit is een spannende vaartocht met bijzonder mooie aanlegsteigers bij uitverkoren plaatsen!

Dinie | Antwoord 15.06.2012 22.31

Wow! wat een leuke reis zeg. Je baalde vast van het weer, maar je wist het weer mooi te 'omzeilen'. Ik hou niet van cruisen, maar nu ga ik twijfelen.... ha ha!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk