Hiken en Biken in Slovenië

Duizenden kilometers wandel en fietspaden

Ik was al eerder in Slovenië en verbaasde me toen al over de schoonheid van dit relatief kleine land. Slovenië heeft eigenlijk alles wat een land zich op het gebied van landschappen kan wensen: bergen, middelgebergte , vlak land, bossen, uitgestrekte velden, wijn- en olijfgaarden en zelfs een stukje kustlijn aan de Adriatische zee. Slovenië ligt ingeklemd tussen Kroatië, Hongarije, Oostenrijk en Italië en heeft overal raakvlakken met de grensgebieden. Was ik de vorige keer in het wijngebied van Slovenië, dit keer was het doel van de trip de mogelijkheden van hiken en biken te verkennen. Slovenië heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de meest populaire bestemmingen voor mountainbikers van over de hele wereld.

 

Hiking & Biking Slovenia

Marko Lenarcic is directeur van Hiking & Biking Slovenia en is speciaal voor deze gelegenheid naar ons hotel, het Atrij Superior, Terme Zrece, onderdeel van Unitur, gekomen om de verkenningsreis toe te lichten. Hiking & Biking Slovenia is speciaal opgericht om dit toeristisch product neer te zetten. Slovenië is ongekend populair bij hikers, wandelaars en (mountain)bikers en hier wordt goed op ingespeeld. Er worden speciale hotels ontworpen voor deze doelgroep, de teller staat inmiddels op negentien van dit soort accommodaties. Met 9000 km bergtrails, 5000 km gemarkeerde wandeltrails in verschillende moeilijkheidsgraden kunnen wandelaars hun hart ophalen. De mountainbikers kunnen uit duizenden kilometer uitdagende trails kiezen. In Slovenië worden diverse mountainbikefestivals gehouden die liefhebbers vanuit de hele wereld trekken. Het meest beroemde festival is het Black Hole Bike festival waarin gefietst wordt door oude mijngangen. www.hiking-biking-slovenia.com.

Wellness

Wie zich liever ontspant in plaats van inspant, zal ongetwijfeld  in één van de hotels van Unitur willen verblijven, waar ontspanning en wellness in het thermale water centraal staat. www.unitur.eu.

Rogla, mooi in alle seizoenen

We maken een prachtige tocht door de bergen naar Rogla, waar Unitur diverse hotels bezit. Rogla is een wintersportgebied. Er is 50 km aan sloipes en een sneeuwmachine, dus sneeuwzeker. We maken een stevige wandeling door het bergachtige gebied naar het Lovrenska-meer. Vanuit de uitkijktoren is goed te zien hoe de houten wandelpaden zich door het merengebied slingeren. Hoewel het al oktober is, staan de waterlelies in volle bloei. www.rogla.eu.

Bikershotel

Dixi Struckl is eigenaar van Bikers- en Ecohotel Kmetija Koros in Prevalje. Dixi beweert te zijn geboren op een mountainbike en hij doet niets liever dan met zijn gasten speciaal op maat gemaakte mountainbikeprogramma’s af te werken. Zijn hotel is één van de 30 hotels die zijn aangesloten bij de society die fietsen propageert.  Dit soort hotels heeft faciliteiten voor het drogen van kleding en schoenen, reparaties aan fietsen en de eigenaar moet tevens fietsgids zijn.  In Slovenië is 800 km aan boswegen voor beginnende en gevorderde mountainbikers. Dixie verhuurt ter plekke professionele mountainbikes. www.ekohotels.si; www.bikenomad.com

Geopark Karawanken

We zetten de volgende dag koers naar Geopark Karawanken. Vanuit het informatiecentrum Glancnik in Mezica dat daar deel van uit maakt, is het mogelijk om in een oude lood- en kwikmijn te mountainbiken. Mijn collega’s die dit gedaan hebben, kwamen laaiend enthousiast de mijn uit. Mountainbiken in de mijn gebeurt uitsluitend onder leiding van een ervaren gids.

Ondergronds kanovaren

Er zijn waarschijnlijk weinig plaatsen ter wereld waar je kunt kajakken in een oude mijn. In Mezica is het mogelijk.  We nemen plaats in een authentiek mijnwerkerstreintje. Op elkaar gepropt rijden we bijna vier kilometer het binnenste van de berg Peca in.  We stappen uit en zien een klein luik in de grond. Als ik voorzichtig naar beneden kijk, zie ik dat het een zeer steile trap is. We blijken nog zo’n 700 meter naar beneden te moeten lopen. Het lijkt of er geen eind aan komt en ik krijg meteen medelijden met de mijnwerkers die dit dagelijks moesten doen voor hun werk. In een kleine ruimte trekken we een wetsuit en zwemvest aan, waarna we het water instappen. Het is een bizarre ervaring om te weten dat je in de ingewanden van moeder aarde in een kano stapt. We peddelen een poosje rond, bekijken een rotstekening die een dwerg voor moet stellen, strekken ons in de kano als de gewelven te laag zijn om te zitten en pakken een paar watervalletjes. Ik bedenk me ondertussen dat ik die traptreden ook nog een keer omhoog moet klimmen, maar de gids loodst ons na afloop van de kanotocht door de krochten van de mijn waarbij we maar een paar trappen op hoeven. De excursie wordt afgesloten met een prima lunch, midden in het hart van de berg.  Na afloop staat de machinist van de trein al weer klaar om ons de berg uit te rijden.  Deze excursie is uitermate spannend en leuk om te doen, maar niet iedereen zal dit kunnen waarderen.  Overigens is het ook mogelijk om in deze mijn een  ‘gewone’ laagdrempelige excursie te maken. www.geopark.si

Therme Snovik

Zo’n 30 km van de hoofdstad Ljubljana ligt Therme Snovik in het plaatsje Kamnik. Therme Snovik is een typisch familiecomplex. In dit hotel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de producten die de lokale boeren aanleveren. We brengen een bezoek aan Franciska Bodlaj die, in een piepkleine keuken prijswinnende kaasjes weet te maken van de melk van haar vier koeien. Kaas die uiteraard ook op de ontbijttafels van Therme Snovik staat. Hierna staat weer een wandeltocht op het programma door de heuvels rondom Kamnik.  De hike- en wandelmogelijkheden in dit prachtige gebied, midden in de bossen en Alpen, zijn ongeëvenaard. Dit complex maakt onderdeel uit van een zevendaagse wandelreis door Oostenrijk en Slovenië met bagage nabreng service. Die tocht staat nog op mijn verlanglijstje! www.terme-snovik.si.

Bled

Tenslotte staat Bled op het programma. Bled zelf is een toeristisch oord wat de aandacht vooral te danken heeft aan het hooggelegen kasteel en het klooster dat midden in het meer ligt. De vele Aziaten die het kasteel bevolken krijgen bijna lamme armen van alle selfies die ze maken. Maar als je toch in Slovenië bent, mag je Bled beslist niet missen. Wij verlaten Bled en rijden in een half uurtje naar de Bohinj vallei. Ook dit gebied is waanzinnig populair onder mountainbikers. Terwijl mijn collega’s de mountainbikes weer bestijgen om samen met Marko Lenarcic de omgeving te gaan verkennen, maak ik een prachtige wandeling langs het meer van Bohinj. Hotel Ribno in Bled is een leuk hotel om als uitgangspunt te dienen voor de vele excursie-, wandel- en fietsmogelijkheden rondom Bled en de Bohinjvallei. www.hotel-ribno.si.    

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

martien | Antwoord 09.11.2016 14.36

hier zijn we 20 jaar geleden geweest maar wat hierboven staat, helaas, gemist.
Dus we moeten er nog eens heen. Mooie reportage! Ontvangen van Marietje Hinke.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk