Ontdek het boerenleven op Gozo

Geitenkaas smaakt nergens lekkerder dan op Gozo!

Het is voor de inwoners van Ghawdex een enorme uitdaging om hun land te verbouwen, maar de opbrengst hiervan is één van de beste redenen om een bezoek aan Ghawdex, beter bekend als Gozo te brengen. Gozo, het zustereiland van Malta, werd dit jaar in het vroege voorjaar geteisterd door zeer harde wind. Sommige producenten zitten hierdoor daadwerkelijk met hun handen in het haar. Mevrouw Josephine Xuereb uit het plaatsje Xaghra maakt een traditioneel drankje uit oranjebloesem wat gebruikt wordt bij de bereiding van zoete drankjes en lekkernijen. Het proces van het destilleren van de verse oranjebloesems duurt dagen. Verdrietig vertelt ze dat ze dit jaar geen drankje kan maken omdat alle bloesems door de harde wind afgerukt zijn. Hierdoor kan ze bezoekers niets laten zien en moeten we helaas genoegen nemen met de foto’s van het productieproces.

Als we toch in Xaghra zijn, kunnen we net zo goed een bezoek brengen aan de Ta’ Kola windmolen die het plaatsje domineert. Ta’ Kola is  één van de weinigen overgebleven windmolens van Gozo. De geschiedenis van deze molen wordt hier uit de doeken gedaan. www.heritagemalta.org. 

In het buitengebied van Xaghra, in Wied tal-Ghejun heeft paardenfluisteraar Victor het therapiecentrum Dreams of Horses Farm opgericht. Hier kunnen bezoekers deelnemen aan allerlei activiteiten met paarden en de overige boerderijdieren die hier wonen. Kinderen en volwassenen met fysieke, emotionele en sociale problemen kunnen hier terecht voor speciale sessies met paarden. www.dreamsofhorsesfarm.com.  

Het weer speelt ons ook parten als Ana Kisling ons op een prachtige locatie in een grot met een picknick wil verwennen. Door de regen, die normaal gesproken mondjesmaat op Gozo valt, maar ten tijde van ons bezoek in alle hevigheid neerdaalt, valt de picknick letterlijk en figuurlijk in het water. Gelukkig weet Ana een oplossing en brengt ze alle zelfgemaakte traditionele heerlijkheden naar ons onderkomen, Farm House Ziffa in Victoria. Ana bezorgt haar picknicks over het hele eiland en draait haar hand niet om voor een vegetarische, veganistische of mediterrane picknick. Een ideale manier om op een mooi plekje in de natuur kennis te maken met het traditionele voedsel van Gozo. Facebook/gozopicnic; gozopicnic@gmail.com.

 

Gelukkig hebben de geiten van Rikardu Zammit niet geleden onder de storm en regen van de afgelopen tijd. De geiten zien er allemaal fris en gezond uit en zorgen voor een onafgebroken stroom melk waar Rikardu overheerlijke kaasjes van maakt. En omdat er op zijn terrein ook nog een flink aantal wijnstokken staan, is de combinatie wijn en kaas snel gemaakt. Of we even willen proeven van zijn maaksels van de afgelopen tijd? Ach, het maakt ons niet uit dat het half tien in de ochtend is en dat we zowel zijn rode, witte als rosé moeten proeven. Ondertussen laat hij zien hoe hij op ambachtelijke wijze kaas maakt van de geitenmelk en wie wil, mag zelf proberen om melk uit een geit te krijgen. Het is mogelijk om op de boerderij van Rikardu een uitgebreide tour te maken met demonstraties en proeverijen. Daarnaast is in het centrum van Victoria zijn Ta’ Rikardu Restaurant gevestigd. Hier worden alle producten van de boerderij en de wijngaard geserveerd. www.facebook.com/pages/Ta-Rikardu

Gozo heeft een oppervlakte van 67 vierkante kilometer, het eiland is 15 kilometer lang en 7 kilometer breed. De 30.000 inwoners zijn verdeeld over dertien dorpen, waarvan Victoria, ook wel Rabat genoemd, het belangrijkste is. De Gozitanen leven van landbouw, visserij en toerisme. Vooral mensen die van rust en het pure onbedorven leven houden, zullen zich snel thuis voelen op Gozo. Malta ging duizend jaar geleden gebukt onder Arabische invloeden, maar is sinds 1946 een onafhankelijke republiek nadat het ook nog lange tijd onder Britse invloed is geweest. Dat is de reden dat hier nog altijd links wordt gereden en dat de bevolking vloeiend Engels spreekt. Maar Maltezers onder elkaar zijn voor ons werkelijk niet te verstaan met een eigen taal, een mengelmoes van Arabisch, Frans en Italiaans.

 

Malta heeft meer dan 365 kerken, waardoor er elke dag een andere te bezichtigen is en ook op Gozo zijn er tientallen te vinden. Een van de belangrijkste kerken op Gozo is de St. George Basiliek die vlakbij de Citadel van Victoria ligt. Deze kerk is rond 1675 gebouwd op de plaats waar voorheen een Romeinse tempel stond. Victoria wordt gedomineerd door de Citadel. Dit bouwwerk is al van grote afstand te zien. In de loop der eeuwen werd deze versterkte nederzetting steeds aangepast aan de toenmalige bewoners. Rond 1550 zorgden piraten die de Citadel in beslag namen ervoor, dat het grootste deel van de inwoners als slaaf van het eiland verdween. Onder de Citadel is een interessante multi-mediale voorstelling te zien die de geschiedenis van Gozo toont. Verder is Victoria en de omgeving van de citadel een aangename omgeving om rustig rond te kijken en te genieten van de eeuwenoude straatjes en huizen rondom dit belangrijke bouwwerk. 

Omdat Gozo zo’n 90 kilometer van Sicilie ligt, heeft de keuken onmiskenbaar Italiaanse invloeden. De eerste bewoners van Gozo waren Siciliaanse boeren die zich hier 7000 jaar geleden vestigden. Twee broers van de Gozotaanse familie Magro stapten in de voetsporen van hun vader die in 1916 het bedrijf opzette. Anno 2019 is The Magro Brothers Group of Companies een toonaangevend bedrijf dat allerlei producten maakt van de Gozotaanse tomaten. Het is mogelijk om in deze fabriek een rondleiding te krijgen en met eigen ogen te zien hoe de traditionele producten verwerkt worden. www.magro.com.mt   

Een bierbrouwer die uitsluitend met lokale producten werkt, is de Lord Chambray Brouwerij in Xewkija. De zeven biersoorten die hier gebrouwen worden dragen namen als Blue Lagoon, Fungus Rock en Golden Bay. Na een rondleiding door de kleine brouwerij zijn ze allemaal te proeven. www.lordchambray.com.

Al honderden jaren wordt zout gewonnen op Gozo. Zout was vroeger uitermate belangrijk om voedsel te conserveren. Romeinse soldaten kregen hun soldij zelfs uitbetaald in zout. Ons huidige ‘salaris’ is hiervan afgeleid. De Qbajjar zoutpannen strekken zich uit over 3 kilometer.  In een kleine expositie is te zien hoe de afgelopen 350 jaar de families generatie op generatie op traditionele wijze dit zout wonnen. De lokale bewoners bieden allerlei vers gewonnen zoutproducten te koop aan.  

Een absolute aanrader voor pizzaliefhebbers is de brood- en pizzabakkerij Il-Mekren in Nadur. Hier staan de medewerkers gezellig keuvelend met elkaar de producten te prepareren voor de 500 pizza’s dag die deze bakkerij per dag aflevert. Zelfs van het zustereiland Malta komen liefhebbers naar Il Mekren om een pizza mee te nemen.

De sportieve mogelijkheden van Gozo zijn talrijk. Om te fietsen, kajakken, klimmen, abseilen en wandelen staan voldoende faciliteiten ter beschikking. Denk er wel aan dat wandelen in de zomer op Gozo een zeer warme aangelegenheid kan worden in verband met het open terrein. De absolute top van de mogelijkheden is te danken aan het kristalhelder water rondom Gozo. Met een zicht tot wel 40 meter diep biedt Gozo één van de beste duikgebieden in de mediterrannee. Er is volop aanbod van duik- en snorkelscholen om onder begeleiding de onderwaterwereld met zijn fascinerende grotten te verkennen. Vanuit de Mgarr Harbour vertrekken diverse boottochten die de meest beroemde plekjes, zoals de Blue Lagoon en het nauwelijks bewoonde eilandje Camino aandoen. Wie de voorkeur geeft aan een persoonlijke benadering kan contact opnemen met Frankie van Barbarossa. Deze zeerot heeft zijn hele leven onder water doorgebracht en brengt je waar je maar wil en als je onderweg een visje wilt vangen is dat geen probleem. www.barbarossa-excursions.com       

Gozo is te bereiken via Malta airport. Hiervandaan rijden bussen naar de haven van Cirkewwa. De overtocht per ferry naar Gozo duurt ongeveer een half uur en vanaf Mgarr Harbour rijden bussen het hele eiland over. Het openbaar vervoer op Gozo is goed te doen en is relatief voordelig. Wie niet opziet tegen links rijden kan beter een auto huren op de luchthaven en zo naar eigen idee het eiland ontdekken. Natuurlijk is zo’n reis ook heel goed te combineren met een bezoek aan Malta’s hoofstad Valetta. Een verblijf in een Farm House is algemeen gebruikelijk op Gozo. Denk daarbij aan gigantische herenhuizen met voor elke slaapkamer een eigen luxe badkamer en privé-zwembad. Het verblijf in dit soort accommodaties is betrekkelijk goedkoop. Uiteraard zijn er genoeg hotels op Gozo. Kampeerterreinen zijn er niet, maar een paar dagen wildkamperen is op Gozo toegestaan. Meer informatie over Gozo is te vinden op www.visitgozo.com en www.visitmalta.com

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Alie | Antwoord 19.04.2019 09.33

Wat een leuk stukje, zoals altijs prettig geschreven.
Ik zou er zo heen willen.
Jammer van de regen en wind.
Mooi eiland, er is alles wat een mens kan wensen

Manja Herstel | Antwoord 18.04.2019 21.24

Weer een knap stukje werk, chapeau. Hele mooie foto's ook.

Ank 18.04.2019 21.39

Dank je wel, Manja. En weer bedankt voor het redigeren.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk