Middelburg: Monumenten, Musea en Middenstand

Ontdek het rijke verleden van Middelburg

Dat is nou jammer; sta ik net met mijn fototoestel in de aanslag, komt er weer een auto voorbij. Ik sta op de Markt van Middelburg en probeer het stadhuis op de gevoelige plaat vast te leggen zonder storende factoren als fietsers en auto’s. De Markt is het bruisende hart van Middelburg, dus er is veel reuring van voetgangers, bestelauto’s en fietsers. Met wat geduld lukt het me toch om het grootste gedeelte van het imposante stadhuis op de foto te krijgen en die halve fiets, ach die snij ik er wel af.

 

Stadhuis

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. Het rijke verleden is op sommige plaatsen nog bijna tastbaar. Met 1100 grote en kleine monumenten is dat volkomen begrijpelijk. Na Amsterdam was Middelburg de tweede VOC stad van ons land en dat is  in het oude centrum nog steeds zichtbaar. De eerste steen voor het stadhuis werd op 21 april 1452 gelegd. De familie Keldermans uit Mechelen was verantwoordelijk voor de bouw in Vlaams gotische stijl. Zoals dat ging in die tijd werd het stadhuis in fasen gebouwd, al naar gelang er geld beschikbaar was. Wat veel mensen niet weten is dat Middelburg op 17 mei 1940 werd gebombardeerd. Dit wordt ook wel ‘het vergeten bombardement’ genoemd. Iedereen weet van het bombardement van Rotterdam, maar van Middelburg weten alleen de Zeeuwen. Meteen na het bombardement is men begonnen met de wederopbouw van het stadhuis.

University College Roosevelt

Ik word vandaag door VVV gids Nelly van der Voet door de straten, pleinen en kleine steegjes van Middelburg geleid. Via de VVV worden op bepaalde vaste tijden, maar ook op aanvraag rondleidingen door Middelburg gegeven. Het leuke van een stadswandeling onder leiding van een gids is, dat die je opmerkzaam maakt op dingen die je zelf niet ziet. Nelly wijst me op een beeld van koningin Wilhelmina met haar dochtertje Juliana, boven de zonnewijzer. Dit werd na de voltooiing van de renovatie in 1910 aangebracht.  Het stadhuis wordt niet meer bevolkt door ambtenaren, maar het is in gebruik door UCR, University College Roosevelt. Deze universiteit laat alleen zeer getalenteerde studenten toe. De voertaal is Engels en er studeren veel buitenlandse studenten. De voorouders van  President Roosevelt  waren afkomstig uit Zeeland. Onze vroegere koningin Juliana had goede banden met hem en zijn vrouw Eleonore.

Van de Perrehuis

We lopen verder door de gezellige straatjes van Middelburg en Nelly staat stil bij het in een halfronde cirkel gebouwde Van de Perrehuis. ,,Van de Perre was zo belangrijk in Middelburg dat er zelfs een school voor voortgezet onderwijs naar hem is genoemd..Vroeger was hier de Arrondissementsrechtbank gevestigd, maar nu zit het Zeeuws Archief erin’’, zegt ze.

Te koop

We passeren een prachtig historisch pand waar een spandoek met ‘’Te Koop’’ op staat. Het monument huisvestte tot voor kort provinciale ambtenaren, maar na het slinken van het ambtenaren apparaat staat het pand te koop. Vroeger zetelden de voetboogschutters hier. Boven op het gebouw schittert een afbeelding van Sint Joris en de draak in de zonneschijn.

Abdij van Middelburg

In het jaar 1127 kwamen de Norbertijnen naar Middelburg en zij stichtten de Abdij van Middelburg. Het Abdijcomplex is al eeuwenland de zetel van het provinciaal bestuur. De sfeer op de binnenplaats van de abdij is bijna onwerelds. Er heerst een serene rust, die alleen verstoord wordt door voorbijgangers die het plein oversteken. De kloostergang is nog in oorspronkelijke staat en het kost me niet veel moeite om hier de monniken te zien lopen. In de Abdij is het Zeeuws Museum gevestigd, waar ik later naar toe zal gaan.

MIddelburg heeft 800 jaar stadsrechten

We vervolgen onze weg, terwijl Nelly honderduit vertelt over Middelburg. In 2017 herdenkt Middelburg het feit dat er 800 jaar geleden stadsrechten werden verleend en dat gaat op grootse wijze gevierd worden. We zijn aangekomen op het Damplein en de Dam, waar we de mooie woningen bewonderen van Middelburgers die rijk zijn geworden in de tijd van de VOC en MCC.

VOC

Aan het einde van de 16e eeuw gingen de Zeeuwse kooplieden met schepen naar Azië om daar onder andere specerijen te halen die hoge winsten opleverden. Maar eerst moest er geld voor de vaartocht bij elkaar worden gekregen en daarvoor werden de compagnieën opgericht. Tegenwoordig noemen we dat crowd-funding. Kapitaalkrachtige mensen brachten met elkaar het geld voor één reis bij elkaar. De voorloper van de VOC in Middelburg was de Middelburgse Commercie Compagnie, MCC. Dankzij de VOC periode heeft Middelburg een prachtige binnenstad met historische woonhuizen en pakhuizen die allemaal een eigen naam hebben. We lopen langs de haven, waar we genieten van de monumentale panden die allemaal verschillend zijn, naar het gebouw van de VOC.

Teruggeflitst in de tijd

‘’Ik wil je hierna nog iets bijzonders laten zien’’, zegt Nelly, terwijl ze voor me uit loopt. Via allerlei steegjes en achterafstraatjes belanden we in de Kuiperspoort. Hier heeft de tijd werkelijk stilgestaan. Het Poortgebouw was het domein van het kuipersgilde, de beroepsgroep die de vaten voor de schepen maakte, waarin wijn en olie werd aangevoerd. Het lijkt of ik in een andere tijd ben teruggeflitst, niet in het minst omdat er zachte klassieke pianomuziek uit één van de pandjes lijkt te komen. Nelly schudt me ruw wakker: ‘’De Zeeuwse Muziekschool is hier tegenwoordig gevestigd’’.

Zeeuws Museum

Nelly brengt me terug naar de Abdij voor mijn bezoek aan het Zeeuws Museum. Het Zeeuws Museum bewaart meer dan 30.000 kunstschatten die herinneren aan het Zeeuwse verleden. Verdeeld over vier verdiepingen zijn er archeologische vondsten, wandtapijten, streekdrachten, schilderijen en exotische objecten te bewonderen. Het museum is niet bijster groot, maar ik kan er toch een heerlijke tijd in doorbrengen waarbij vooral de beroemde Zeeuwse wandtapijten mijn bewondering krijgen. Hoeveel uren werk zou daar inzitten? Via de binnenplaats van de abdij kom ik weer in de bewoonde wereld terecht, waar de shopper in mij wakker wordt als ik door de kleine zijstraatjes met boetiekjes en gezellige winkeltjes loop. Middelburg heeft voor elk wat wils! www.vvvzeeland.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk