Best bewaarde geheim van Griekenland

Authentiek Evia

Vraag om een Grieks eiland en je krijgt Kos, Rhodos en Kreta. Maar Evia?? Nooit van gehoord. Het lijkt wel of het Griekse eiland op mythologische wijze uit zee is opgerezen. Toch is Evia het op één na grootste eiland van Griekenland.   

Het langgerekte eiland met een lengte van 300 kilometer heeft een oppervlakte van 4000 vierkante kilometer. De breedte varieert van 6 tot 45 kilometer. Het eiland wordt met het vasteland van Griekenland verbonden met twee bruggen. Bovendien zijn er meerdere ferryverbindingen die passagiers binnen vijftien minuten met auto en al overzetten. Vanaf de luchthaven Athene is het 80 kilometer over de snelweg tot aan Evia. Er is vanaf de luchthaven in Athene een directe busverbinding naar Evia en er rijdt een metro. Sommige hotels bieden transferservice tegen een kleine vergoeding. Maar om het meeste van Evia te zien is het aan te bevelen om een auto te huren.

 

Klein Griekenland

Evia wordt ook wel ‘’klein Griekenland’’ genoemd en deze benaming is volkomen terecht. Stadjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan, olijfbomen, wijngaarden, mooie kusten met heel veel intieme baaien, schitterende bossen, klaterende riviertjes, diepe kloven en bergen. De hoogste berg op Evia is Dirfys met een hoogte van 1743 meter. In het voorjaar ligt er nog sneeuw op de toppen. Natuurliefhebbers, gezinnen met jonge kinderen en rustzoekers zullen zich op dit authentieke eiland prima vermaken. Evia wordt vooral door Grieken bezocht; de vakantietijd voor de Grieken is augustus. De beste tijd om Evia te bezoeken is het vroege voorjaar en in september. Het eiland heeft ongeveer 120.000 inwoners.

Wandelen en fietsen

Evia moet nog door de sportieve vakantieganger ontdekt worden. Er ligt een uitstekend wegennet voor autoverkeer, maar fietsers doen er verstandig aan om meer in het achterland te gaan fietsen. Op Evia zijn ze niet gewend aan fietsers. Wandelpaden zijn er wel, maar er zijn geen gemarkeerde routes. Het Infocentrum van Evia in Eretria geeft een gratis gids uit met 30 beschreven wandelingen, waarvan sommigen eigenlijk alleen onder begeleiding van een gids te doen zijn. www.evia.gr

Hotel Negroponte in Eretria

Evia is ruwweg in drie zones te verdelen: noord, zuid en het midden. Elk gebied heeft een eigen karakter. Alle plaatsen op het eiland zijn prima bereikbaar via het uitstekende wegennet. Hotel Negroponte in Eretria, het midden van Evia, is het gehele jaar geopend. Vooral in het weekend wordt dit hotel druk bezocht. Het hotel is uitstekend geoutilleerd voor congressen en heeft zelfs een eigen kapel, waar huwelijksvoltrekkingenplaats kunnen vinden. Het riante binnenzwembad is gevuld met zout water en in de sportzaal staan apparaten, waar de gemiddelde sportschool alleen van kan dromen. In dit familiebedrijf heerst een uiterst prettige, informele sfeer. www.negroponteresort.gr .

 

Infocenter Evia

In het midden van Eretria is het infocenter van Evia gevestigd. Hier zijn de wandelroutes, toeristische informatie, internet en gebruik van fietsen helemaal gratis! www.evia.gr .

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum van Eretria is klein maar fijn. De vondsten die hier getoond worden bestrijken duizenden jaren geschiedenis. Tegenover het gebouw liggen de resten van een amfitheater van 300 jaar voor Christus en het ‘’Huis met de mozaïeken.

 

Geen menukaart

Op een eiland dat omgeven wordt door kristalhelder water is het logisch dat er veel vis op de menukaart staat. Kijk niet vreemd op als er helemaal geen menukaart is. Wat op tafel komt, is zojuist opgevist. In het plaatsje Limanaki is een visrestaurant gevestigd, waar je bijna vanaf je tafel de vis in de zee aan kunt wijzen. Verser kan niet! www.to-limanaki.gr

 

Prokopi

Onderweg naar het noorden van Evia passeren we het kleine dorpje Prokopi. Hier bezoeken we de kerk van Agios Ioanniss o Rossos. Het lichaam van deze Russische martelaar ligt in een glazen kist waar doorlopend gelovigen bij neerknielen om het glas te kussen. In dit drukbezochte bedevaartsoord wordt jaarlijks op 27 mei een indrukwekkende processie gehouden. De weg naar het noorden slingert zich voort over bergen en door bossen. Onderweg zien we in de ruigere stukken soms steenbokken op de rotsen staan.

 

Thermale bronnen in het noorden

In de kustplaats Edipsou ontspringen meerdere thermale en geneeskrachtige bronnen. Boven in het plaatsje komt het water met een temperatuur van 80 graden uit de grond en vormt hier een wisselend kleurig tafereel. Het water van Edipsou is het zwaarste water ter wereld.

 

 

 


Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

beeken jean-louis | Antwoord 27.01.2016 12.03

wie kan mij info geven over gps wandelingen tot 12 km , van evia geen al te moeilijke van 2 tot 3,5 h

Ank Herstel 27.01.2016 13.17

Misschien kan het infocentrum in Eretria je verder helpen. www.evia.gr

m@m dolhinke | Antwoord 06.05.2012 21.47

In 1972 zaten we in een tentje daar in Evia, de mensen brachten ons eieren en melk, zagen ons als zeer arm! Prachtig dit te lezen in gedachten van zo lang terug

Manja | Antwoord 06.05.2012 00.49

Het stukje weer gelezen en de foto's bekeken, heerlijk om weer even in Griekse sferen te zijn als Griekofiel zijnde. Zag het ook weer in Voeks staan.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk