Ontdek het eilandgevoel van Malta en Gozo

Een schatkist vol historie

Op een paar uur vliegen van Nederland, net onder Sicilië, ligt Malta.  Zoals dat hoort bij een eiland, kun je bijna altijd rekenen op een aangenaam verfrissend briesje. Dat maakt Malta, met name in het voorjaar, aantrekkelijk voor mensen die niet zo goed tegen warmte kunnen maar wel naar een zonnig land willen. En zonnig is Malta en het nabij gelegen eiland Gozo zeker! Het Mediterrane klimaat zorgt in de zomer voor een gemiddelde temperatuur van 26 graden. Van november tot maart is het gemiddelde 12 graden. Op Malta en Gozo bevindt zich een schat aan historische plaatsen die 7000 jaar geschiedenis weerspiegelen. Tel daarbij  de schitterende baaien en stranden op en het zal duidelijk zijn dat deze bestemming voor elk wat wils te bieden heeft. Voor deze reportage bezochten wij zowel Malta als Gozo.

 

Sporen van het verleden

Door de eeuwen heen heeft Malta altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Alle machthebbers van de omringende landen van Malta, maar ook de Noormannen probeerden het eiland te veroveren en dit heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. In de vroege geschiedenis van Malta werden megalithische tempels gebouwd. Het is nog steeds een raadsel over welke kracht de bouwers beschikten om de tonnen steen te verplaatsen. Op Malta en Gozo zijn nog veel van deze tempels te vinden.

Kerkelijke pracht en praal

In het jaar 60 na Christus strandt de apostel Paulus op Malta en preekt het Christendom. De 160 kerken op Malta doen niet voor elkaar onder in pracht en praal. Van mei tot september vinden er in alle dorpen op Malta processies plaats vanuit de kerken. De dorpelingen wedijveren met elkaar om complete straten uitbundig te versieren. Een aanrader om eens naar te gaan kijken. De Malthezer Ridders van de Johannieterorde deden omstreeks 1530 hun intrede op Malta. Oorspronkelijk waren deze ridders monniken die in 1048 in Jeruzalem een ziekenhuis voor pelgrims oprichtten.

De Stille Stad

Mdina, de vroegere hoofdstad van Maltha stond vanaf 1693 in de gunst van de Ridders. Als we door het middeleeuwse stadje met de nauwe straten en steegjes dwalen verwachten we elk moment een ridder te paard te zien. Vooral ’s avonds is de bijzondere, authentieke sfeer bijna tastbaar. Mdina wordt niet voor niets de Stille Stad genoemd.

Cultuur snuiven en shoppen in Valetta

De huidige hoofdstad Valletta valt onder het wereld erfgoed. Dit autovrije openluchtmuseum is een aaneenschakeling van historische gebouwen met als hoogtepunten het paleis van de Grootmeester en Auberge de Castille, het oudste (1574) huis van Valletta. Vanaf de haven, ten zuiden van Valletta liggen ‘De Drie Steden’ oftewel Vittoriosa, Cospicua en Senglea. In de kathedraal van St. John is het levensverhaal van Johannes de Doper afgebeeld. Wie zich tot meer aardse zaken voelt aangetrokken kan in de lange hoofdstraat en zijstraten van Valletta urenlang shoppen.

Tempels op Gozo

De overtocht van Malta naar Gozo duurt een half uurtje. Het eilandje is slechts veertien kilometer lang en zevenhalve kilometer breed is. Vrijwel onmiddellijk valt de bijna serene rust op dit eiland op. Onze gids Clive lepelt onafgebroken alle wetenswaardigheden van Gozo op en vertelt dat Gozo slechts 2100 inwoners heeft. Geen wonder dat het zo rustig is. De gele steensoort waar de fantasievolle huizen en gebouwen op Gozo van gemaakt zijn, en die afkomstig is uit het gebied zelf, is tamelijk zacht. Reden om de mooiste ornamenten in uiteenlopende stijlen uit te houwen. We bezoeken het dorp Xaghra waar het megalithische tempelcomplex Ggantija gevestigd is. Deze tempels zijn ouder dan de piramiden van Egypte en het Engelse Stonehenge. Het verhaal gaat dat in 3600 v. C. de reuzin Sansuna de zes meter hoge stenen op haar hoofd vanaf het dorp Ta’Cenc heeft vervoerd.

Lekker eten

De volgende dag maken we een tocht per jeep over het eiland. www.xlendi.com . We brengen een bezoek aan het ecologisch bedrijf Ta’ Mena in Xaghra waar tijdens de lunch uitsluitend zelfgekweekte etenswaren worden aangeboden. De huisgemaakte tomatentapenade is ver buiten Gozo vermaard. Deze locatie is uitermate geschikt voor een huwelijksfeest want ook het trouwen op Gozo begint steeds meer in trek te komen bij buitenlanders. www.tamena-gozo.com . Om helemaal in stijl te trouwen op Gozo is het mogelijk om zich per paardenkoets te laten vervoeren. Het familiebedrijf Victor Muscat biedt ook gewone rondritten per koets aan. www.vmcarriages.com

Odysseus

Op Gozo zijn talloze baaien en stranden te vinden, elk met een eigen karakter. Boven Ramla L-Hamra, het rode zandstrand, bezoeken we de Grot van Calypso. Deze nimf hield hier haar geliefde Odysseus zeven jaar gevangen. Wat omgeving betreft moet dit zeker geen straf voor Odysseus geweest zijn. Aan de westkust van Gozo ligt het natuurverschijnsel dat de Inland Sea wordt genoemd. Dit bassin staat dankzij een kleine rotsopening in verbinding met de Middellandse Zee. We maken een tocht met een bootje en varen door de nauwe doorgang waardoor ‘Fungus Rock’ en Azure Window zich laten zien. Deze locatie is uitermate populair bij duikers. Lopend over de rotsen in dit gebied zie ik de meest bijzondere fossielen ingesloten in de bodem zitten en verwonder mij over de ouderdom en schoonheid van deze plek.

 

Farmhouse huren

Wij verbleven op Gozo in een zogenaamd Farmhouse, een grote villa met privézwembad. Deze huizen zijn bijzonder geschikt om met meerdere families in te wonen en zijn van alle gemakken voorzien. Desgewenst komt een kok aan huis voor het eten zorgen. www.barongroupmalta.com . Natuurlijk bieden Malta en Gozo een keur aan hotels variërend van het vijfsterren Kempinski Hotel San Lawrenz via Radisson Blu Resort, tot aan diverse bed and breakfast mogelijkheden.

Transport

Air Malta vliegt in drie uur naar Malta. www.airmalta.nl. Diverse reisorganisaties bieden complete reizen aan. Wie zelf op pad wil kan een auto huren. Hou er wel rekening mee dat op Malta en Gozo links wordt gereden. De overtocht van Malta naar Gozo duurt een half uurtje. Vanuit het noordelijkste puntje van Malta, Cirkewwa, vertrekt de ferry naar Mgarr op Gozo. Reizigers met eindbestemming Gozo kunnen echter vanaf het vliegveld van Malta ook rechtstreeks per helikopter naar Gozo worden gebracht. Deze vluchten zijn bij het reisbureau of Air Malta te reserveren. Minder decadent , maar wel praktisch is buslijn 25 die van Mgarr naar Victoria rijdt. Het openbaar vervoer is op Malta en Gozo prima geregeld en bestaat uit kleurige autobussen, maar uiteraard is het ook mogelijk om een auto, motor, fiets of scooter te huren. Steeds meer wandelaars weten hun weg naar deze eilanden te vinden. Via het bureau voor toerisme zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar. www.mta.com.mt Denk er wel aan dat het in de zomer erg heet kan zijn en er weinig beschutting te vinden is. De Malthezer taal is een reflectie van duizenden jaren geschiedenis en is een mengsel van Italiaans, Spaans, Frans en Arabisch. Voor ons niet te verstaan! Gelukkig spreekt iedereen Engels. www.visitmalta.com

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

03.11 | 10:24

ik ben 100% rolstoel afhankelijk. voor mij dus geen optie.

...
31.10 | 23:00

Leuk artikel weer Ank!

...
30.10 | 18:03

Ik vind het verhaal heel goed beschreven. Bedankt hiervoor.

...
01.08 | 22:19

Wat een verhalen, en info,
Leuk om te lezen ankie

...
Je vindt deze pagina leuk