Winterse warmte aan de Zeeuwse kust

Zee en meeuw
Relaxplak voor Fikkie
Gebouwd in Domburgse stijl
Zo kom je bij Hoge Hil
Lekker eten bij De Stenen Toko

Het hele jaar rond genieten in Domburg

De Zeeuwse badplaats Domburg begint langzaam maar zeker weer de grandeur en allure terug te krijgen die het had aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. In de gloriedagen van Domburg was het een mondaine badplaats die als een trekpleister fungeerde voor royals en elite uit heel Europa.

 

Genieten van heilzaam zeewater

In 1834 werd er een aarzelend begin gemaakt met de badcultuur nadat twee deftige dames het waagden om zo maar een zeebad te nemen! Verwondering alom bij de lokale bevolking, maar nog geen jaar later kwamen steeds meer liefhebbers van het heilzame zeewater genieten en werden al de eerste kamers aan toeristen verhuurd. Het badpaviljoen werd gebouwd om de elite op gepaste wijze tussen het baden door te onderhouden. In het zomerseizoen werden concerten gegeven en ’s avonds werden er spelletjes gedaan. Ook het Badhotel Domburg dat in 1866 werd geopend trok meteen welgestelde gasten aan. Sommigen kwamen met vijftien man personeel, honden, paarden en maîtresses logeren.

De dokter met de gouden duimen

De toestroom van bezoekers kwam nog verder op gang nadat de arts dr. Mezger zich  in 1886 in Domburg vestigde met in zijn kielzog veel adellijke en welgestelde patiënten. Dr. Mezger introduceerde andere uitgangspunten en nieuwe behandelmethoden dan in die tijd gebruikelijk was. Hij propageerde een gezonde leefwijze met genoeg beweging en verantwoorde voeding. Dr. Mezger werd de ‘dokter met de gouden duimen’ genoemd en wordt gezien als de grondlegger van de fysiotherapie. Mezger wist opzienbarende resultaten te bereiken en onder meer koning Elizabeth van Roemenië was een graag geziene gast in Domburg als zij de dokter bezocht. In het centrum van Domburg op ’t Groentje staat een borstbeeld van Dr. Mezger.

Speciaal licht

Het was niet alleen de aantrekkingskracht van de elite, maar ook het speciale licht, dat er aan het begin van de twintigste eeuw toe leidde dat veel kunstenaars hun intrek namen in Domburg. Piet Mondriaan en Jan Toorop zijn de bekendste, maar er woonde en werkte in die tijd een grote kunstenaarskolonie in Domburg. Na de tweede wereldoorlog raakten de mooie gebouwen, zoals het Badpaviljoen en het Badhotel in verval en werd Domburg een badplaats zoals alle andere. Maar het tij keerde zich nadat het Badpaviljoen in 2008 na een grondige renovatie werd heropend. Er zijn appartementen in gevestigd en een restaurant. Het Badhotel stond al jaren leeg en was volkomen vervallen. In 1992 brandt het hotel door toedoen van een zwerver geheel af wat de weg opende naar nieuwbouw. Op dezelfde plek verrees in 1994 het nieuwe Badhotel Domburg.    

Badhotel

Met de achterliggende geschiedenis van Domburg in mijn achterhoofd  bekijk ik de badplaats met heel andere ogen. Ik neem mijn intrek in het Badhotel, waar al vóór de ingang de gastvrijheid mij opvalt. Naast de deur bevindt zich een relaxplek voor honden, compleet met waterbak en kluifjes. Honden zijn gewoon toegestaan in het Badhotel. Het hele hotel ademt de sfeer van zon, zee, zand en strand. Als je de lift instapt, lijkt het net of je je in een strandhuisje bevindt. Badhotel is een allemansvriend waar families, yogascholen en vergadertijgers welkom zijn. In de SPA die onlangs is geopend, kunnen ook bezoekers van buitenaf hier terecht, maar wat is het makkelijk om in je badjas vanaf je kamer zo naar de SPA te kunnen gaan. De SPA beschikt onder andere over een zwembad, Finse sauna, stoomcabine, koelkamer, infrarood cabine, belevenis douche en zoutsauna. De zoutsauna is super ontspannend vanwege het geluid van de branding en meeuwen op de achtergrond.   

Strand

Het toeristenseizoen gaat het hele jaar door in Domburg. De winkels zijn zeven dagen per week open en als het koud is wordt de terrasverwarming aangezet. Ik loop door het straatje dat naar het strand voert. Bovenaan de boulevard staat prominent de Mondriaan bank, ontworpen door Guido Metsers. Nehalennia, de beschermgodin van vissers en zeelieden zit op de bank en kijkt uit over zee. Over de boulevard loop ik langs Villa Carmen Silva. De koningin van Roemenië mocht deze villa van de eigenaar gebruiken als ze naar dr. Metzger kwam. Ik passeer het Badpaviljoen en loop de trap op naar de Hoge Hil. Vanaf dit uitzichtpunt is bij helder weer heel Walcheren te zien. Het is al aan het schemeren, maar ik kan de glooiing van de golfbaan nog goed zien. Met het laatste licht van de ondergaande zon loop ik terug naar het strand. De golfbrekers zorgen voor mooie beelden in het steeds wisselende licht. Strandlopertjes rennen hard weg voor de opkomende vloed en lijken verstoppertje te spelen tussen de palen. Dit is strand op z’n mooist!

In het hoogseizoen worden elke woensdagmiddag vanaf het VVV-inspiratiepunt geleide rondwandelingen gehouden, maar op aanvraag is dat ook mogelijk in het naseizoen en in de winter. Mijn gids Atty vertelt honderduit over Domburg, ze doorspekt haar feitenkennis met een flinke dosis humor. Al met al is Domburg, ook in de winter een bezoek meer dan waard. Het is wetenschappelijk bewezen dat de omgeving en het klimaat van Domburg bij kunnen dragen aan de gezondheid van de inwoners en de bezoekers. In de winter ga je niet zo snel de zee in, maar een dagje of weekeindje uitwaaien aan het strand, midden in de winter, geeft een enorme energieboost. En wat is het dan heerlijk om binnen lekker na te gloeien met een kop warme chocolademelk!  www.vvvzeeland.nl

Het is etenstijd geworden en ik stap binnen bij de Stenen Toko. Dit niet te missen strandpaviljoen staat meteen achter de Mondriaanbank. De Stenen Toko biedt alles wat een hongerige gast zich kan wensen varierend van een bittergarnituur tot een hamburger. Wat de Stenen Toko zo uniek maakt is het feit dat er ook diverse orientaalse gerechten op de kaart staan. www.destenentoko.nl 

VVV-inspiratiepunt

De volgende dag ga ik eerst even langs bij het nieuwe VVV-Inspiratiepunt Domburg aan de Schuitvlotstraat. In tegenstelling tot de reguliere VVV kantoren is het Inspiratiepunt precies wat het zegt te zijn. Via allerlei interactieve schermen, geluiden, beelden en verhalen doe je hier inspiratie op voor je verblijf in Domburg. Er hangen reproducties van schilderijen die Mondriaan en Toorop hier maakten, geïnspireerd door het Zeeuwse licht. In de Green Room is het mogelijk om op een heel speciale manier op de foto te gaan. En natuurlijk zijn er ook medewerkers die je met raad en daad bijstaan. www.vvvzeeland.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Wil van der Hoek | Antwoord 15.12.2016 13.15

Ank, wat is het toch een leuk stadje. Lief schilderij met die krullenmuts dame en mooie foto's.
Groeten van Wil

martien | Antwoord 08.12.2016 19.45

zal dit doorzenden aan een "echte" zeeuw en kliken wat hij ervan vindt. Wist niet dat er in zeeland meer was dan wind, water en visrestaurants.

rob Dijksman | Antwoord 06.12.2016 10.43

Zijn al een tijdje van plan eens naar Zeeland te gaan, Ank. Gaan we nu zeker doen.

Groet,
Rob

Leo | Antwoord 05.12.2016 14.18

Een aanvaarden
Erg leuke site

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk