Winterse avonturen in Fins Lapland

Uitsluitend hoogtepunten in Lapland

Wie in de winter op vakantie naar Fins Lapland gaat, weet zich verzekerd van een aaneenschakeling van niet alledaagse activiteiten. Hoogtepunten zijn sneeuwscootersafari’s, huskytochten, karten op het ijs en ontmoetingen met de Kerstman en rendieren. Maar het zien van het Noorderlicht is eveneens zo’n ervaring die je de rest van je leven koestert. En die kans is in de wintermaanden zeker aanwezig. Tel daarbij de sprookjesachtige aanblik van de besneeuwde bomen op, de onaardse kleuren van de opkomende en ondergaande zon en je bent verkocht.

 

Dresscode: thermo-overall

Na een vliegreis van een kleine drie uur met transavia.com komen we aan op luchthaven Kuusamo waar we eerst gaan lunchen in het plaatsje Ollila. Pas dan zien we wat zich in de enorme balen bevindt, die achterin het transferbusje lagen. Binnen enkele ogenblikken is het restaurant gevuld met laarzen, sokken, wanten, sjaals, mutsen, helmen en thermo-overalls. Voordat we de rendieren in het bos gaan bezoeken, moeten we ons in passende kledij hijsen, een ritueel dat de komende dagen regelmatig plaatsvindt. Ingepakt als een Michelinmannetje, klim ik in de slee die aan een scooter is bevestigd. Het is al aan het schemeren en de besneeuwde bomen zien er daardoor uit als bizarre, mysterieuze sneeuwsculpturen. Na een half uurtje rijden door het winterse sprookjesbos komen we op een open plek aan, waar de beheerder van een kudde rendieren op ons wacht. De rendieren hebben hun slaapplaats in het bos al opgezocht maar met een luidkeels kóllekóllekólle-roep en het uitschudden van een zak onvervalst rendiermos, probeert hij de dieren terug te lokken. Doodstil wachten we op de dingen die komen gaan. Dan maakt zich uit de bosrand een schaduw los en komt het eerste rendier voorzichtig aan het lekkers snuffelen, binnen enkele ogenblikken gevolgd door tientallen dieren die voor elkaars neus het rendiermos proberen weg te kapen. Ongelofelijk om te zien dat deze dieren ons tot op minder dan een meter durven naderen.  

 

 

IJskarten

We vertrekken na het eten naar Ruka om te gaan ijskarten. Behalve de thermokleding moeten we ook allemaal een veiligheidshelm op. Ik laat me in de kart glijden en wacht de instructies af. Die zijn simpel: gas geven met het rechterpedaal, remmen met links en liever niet allebei tegelijk. We doen een wedstrijdje met elkaar over het parcours dat over het ijs is uitgezet. Als ik te snel door de bocht ga, vlieg ik de verkeerde kant op en mijn correctiepoging doet me spinnen over het ijs. Gek genoeg vind ik het nog leuk ook om rondjes om mijn as te draaien, maar winnen van mijn medestanders zit er niet meer in.

Iso Syöte

De wegen in Fins lapland zijn goed te berijden. De auto’s die verhuurd worden hebben allemaal winterbanden, en er is weinig verkeer op de weg omdat het gebied dunbevolkt is. Na Ruka vertrekken we naar Iso Syöte, een op een heuveltop gelegen wintersportgebied, ten zuiden van de poolcirkel. De langlaufloipes vanuit het gelijknamige hotel- en appartementencomplex beginnen voor de deur. Vanuit Iso Syöte worden diverse excursies aangeboden, waarbij het bezoek aan de huskyfarm voor mij het absolute hoogtepunt is. Husky’s zijn ontzettend lieve dieren die niets liever willen dan rennen en geaaid worden. Als we aankomen zien we dat de sleden, waar we later mee gaan rijden, stevig aan een boom zijn vastgeknoopt. Sommige honden liggen opgerold in de sneeuw te slapen en andere honden maken onderling duidelijk wie de baas is.Als de honden in de gaten hebben dat ze mogen gaan rennen, breekt een kakofonie van geblaf en vreugdegehuil los. Sledehonden doen nu eenmaal niets liever dan een slee voorttrekken, bij voorkeur bij min 25 graden. Ik neem plaats in de slee en voel hoe de honden aan het rukken zijn om weg te rennen. Als mijn sledepartner achter op de slee heeft plaatsgenomen en de slee wordt losgemaakt, weten de honden niet hoe hard ze moeten rennen. Als een prinses word ik door het sprookjeslandschap gevoerd, terwijl de opkomende zon voor een prachtig licht zorgt. Op de terugweg wisselen we van plaats. Ik moet op de rem van de slee trappen als we heuvelafwaarts gaan en een tandje bijzetten met mijn voeten als we naar boven gaan. Fluitje van een cent! Te snel is ook dit avontuur ten einde.

 

Op bezoek bij de Kerstman

De Kerstman woont in Santa Claus Village, op de Poolcirkel, vlakbij Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland. Het hele jaar door kan hij worden bezocht.; hij woont boven zijn eigen postkantoor. Sinds enige jaren is het mogelijk om vanaf het postkantoor van de Kerstman, post naar Nederland te sturen. Op www.postvandekerstman.nl is alle informatie te vinden.   

 

Scheuren met een sneeuwscooter

Een populair tijdverdrijf in Lapland is het rijden op een sneeuwscooter. Goed ingepakt, met de stuurverwarming aan, lekker scheuren door de sneeuw en over ijsvlakten, met of zonder begeleiding. Nadat ik op een haar na, in volle vaart een boom mis, besluit ik het toch maar wat rustiger aan te doen! Reisorganisaties bieden vaak complete arrangementen aan, waarin bij het verblijf elke dag een bijzondere excursie inclusief gebruik van thermokleding is inbegrepen. www.lapland.nl

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Voigt Travel | Antwoord 26.10.2011 15.59

Beste Ank,

Erg leuk dat je met ons in Lapland bent geweest! Zo te lezen heb je er van genoten.

Voigt Travel
http://www.voigt-travel.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk