Pad door het Verloren Land

Ardspachgebergte

Glooiende heuvels, mysterieuze bossen, rotspartijen, prachtige plaatsjes en boerenland wisselen elkaar af in Noord Tsjechië in de regio Bromov, vlakbij de Poolse grens. In het plaatsje Vernerovice woont het Nederlandse echtpaar Bert en Mien van Kampen. Zij wilden graag hun landgenoten kennis laten maken met de prettige atmosfeer die hier heerst en richtten daarom ‘Aktief’ op. www.aktief.cz.   Via Aktief is het mogelijk om wandel, fiets en kampeervakanties te houden waarbij persoonlijke begeleiding hoog in het vaandel staat. Het lieflijke landschap in dit gebied is uitermate gevarieerd. Het is een aparte beleving om in dit gebied met één been in Polen te staan, terwijl het andere been op Tsjechisch grondgebied rust. Eén van de meest populaire wandelvakanties is het Pad door het Verloren Land, een verzameling wandelingen in de driehoek Adrspach, Broumov en Sokolowsko; deels in Tsjechië in het oude Sudetenland en deels in Polen in de vroegere provincie Silezië. Wie nog iets van het ‘’oude’’ Sudetenland en Silezië wil zien, moet snel zijn.

Bromovske steny

Behalve een goede kaart, is ook een goede conditie vereist om door het Bromovske steny gebied te wandelen. Het klimmen en klauteren over en langs de reusachtige zandsteenformaties is soms zwaar, maar biedt telkens weer een ander, fabelachtig uitzicht. In dit beschermde gebied komen veel vogels voor, waaronder slechtvalken die in de rotsgaten nestelen, maar ook vossen, marters, lynxen, herten en reeën. Het gebied is 50 km lang en 2,3 km breed.

Sokolowsko

De wandeling naar het Poolse plaatsje Sokolowsko voert over landelijke weggetjes, door donkere bossen en kleine plaatsjes. Af en toe vraagt de stijging van de route een beetje meer inspanning, maar over het algemeen zijn de wandelpaden hier redelijk vlak. Sokolowsko stond vroeger bekend als het Davos van Sylezië en was decennia lang een therapeutisch erkend klimaatkuuroord. In het dorpje ligt een mooi Russisch Orthodox kerkje met bijzondere schilderingen dat de moeite van het bezichtigen waard is.

Toys for boys

Het Tsjechische equivalent voor Meccano heet Merkur en in het plaatsje Police nad Metuji is een heel museum ingericht met de metalen bouwwerken. Het grootste gebouwde model van Merkur is te zien, net als talloze andere grote en kleine constructies. Op één van de tafels liggen allerlei schroefjes, moertjes en plaatjes om zelf aan de slag te gaan zodat de enthousiaste bezoeker zich weer even kind kan voelen. www.merkurpolice.cz.

Papierkunstenaars

Aan het Merkurmuseum zit het papiermuseum vast. In Tsjechië is het nog steeds razend populair om kartonnen bouwplaten in elkaar te zetten en het museum laat enkele staaltjes van van het betere knip- en plakwerk zien. Kwamen de Nederlandse meisjes vroeger niet veel verder dan een aankleedpop van papier, in Tsjechië draaien ze hun hand niet om voor het in elkaar zetten van complete kastelen, voer-, vaar- en vliegtuigen. www.mpmpm.cz.

Proost!

Eén van de oudste brouwerijen van Tsjechië dateert van 1348 en ligt in Broumow. We brengen een kort bezoekje aan de Opat Brouwerij die zich tegenwoordig heeft gespecialiseerd in bier met een smaakje. Er worden op gezette tijden rondleidingen door de brouwerij en het museum gegeven. www.pivovarbroumov.cz.

Nieuwe activiteiten

Aktief organiseert in de Broumovregio talloze activiteiten. Naast de bestaande wandeltochten over het Pad door het Verloren Land wordt een culturele schilder-wandelreis door Tsjechië en Polen aangeboden. Er is een nieuwe 8- daagse wandel cultuurreis ontwikkeld langs nieuwe grenzen in Midden Europa en er worden vanaf Camping Aktief in Vernerovice 15-daagse kampeer-fietsreizen georganiseerd. Alle informatie is te vinden op www.aktief.cz en www.czechtourism.com

Halverwege overnachten

Tip: Het verdient aanbeveling om het laatste stuk van de route naar Tsjechië bij daglicht af te leggen. Een leuk overnachtingsadres halverwege, met Nederlandse eigenaar, is Hotel Auf de Hohe in Ballenstedt in de Harz.

www.hotel-auf-der-hohe.de.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Peter Werkhoven | Antwoord 24.11.2015 10.39

Meer over deze prachtige ? klik op; http://actief-met-peter-en- hennie.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=138156&Op-stap-naar-Vernerovice-in-Tsjechië#.VlQhTmwU-mQ

Willeke | Antwoord 27.09.2014 14.07

Uitnodigend geschreven, ik ben er nog nooit geweest, maar na dit enthousiaste verhaal, wiil ik er graag een keer heen.
Liefs Willeke

Rob En Els | Antwoord 26.09.2014 20.10

Waren jaren geleden bij Bert en Mien toen ze net waren begonnen. Fantastisch. Prachtomgeving, onbedorven. Kan het iedereen aanbevelen.

jacqueline | Antwoord 26.09.2014 17.15

Waas moet was zijn!

jacqueline | Antwoord 26.09.2014 17.13

Waas weer een leuk verhaal om te lezen!

francoise haeck | Antwoord 26.09.2014 16.11

Leuk verhaal Ans!
Françoise

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk