Vevey eert Chaplin met museum

Chaplins World

Tijdens de Grand Tour van Zwitserland die ik vorig jaar maakte bezocht ik de bouwplaats van Chaplins World in het plaatsje Vevey alwaar de werkzaamheden in alle hevigheid plaatsvonden. Chaplins World is  gevestigd op het landgoed waar Charlie Chaplin de laatste 25 jaar van zijn leven woonde. Onlangs is Chaplins World geopend en kreeg ik een uitnodiging  om het complex  te bezoeken. Chaplins Worldt bestaat uit twee delen: het landgoed met woonhuis en de nieuw gebouwde filmstudio waar allerlei presentaties worden gegeven en een groot aantal  originele rekwisieten zijn  uitgestald. Het schitterende  landgoed rondom het huis, Manoir de Ban,  staat vol met eeuwenoude bomen. 

 

 

Zijn gelukkigste tijd was in Zwitserland

Charlie Chaplin leefde van 16 april 1889 tot 25 december 1977. Hij groeide op in Londen.  Tussen 1914 en 1967 maakte hij maar liefst 81 films. Hij is vier keer getrouwd geweest. Zijn laatste huwelijk, dat hij op 54-jarige leeftijd met de 18-jarige Oona O’Neill sloot, was veruit het gelukkigste. Het stel kreeg acht kinderen. De familie kwam in februari 1952 in Zwitserland wonen.

Originele attributen

Overal zijn de originele rekwisieten  tentoongesteld, zoals zijn rafelige pak en de wandelstokken die onderdeel van zijn outfit maakten. 

Bescheiden man

Het immens grote huis is gerestaureerd en in bijna elke kamer zijn filmbeelden te zien.  Overal in de kamers  liggen memorabilia van de kleine grote man.  De acht kinderen van Charles en Oona bezochten gewoon de school in de buurt, maar het is Charlie nooit gelukt om de Franse taal onder de knie te krijgen. Hij was waanzinnig populair in Vevey en deed van harte mee aan alle dorpse evenementen waar hij voor werd uitgenodigd. Ondanks zijn immense rijkdom en beroemdheid wordt hij in Vevey herinnerd als een uiterst bescheiden man. En dan te bedenken dat in zijn hoogtijdagen het verkeer stilgelegd moest worden als hij zich ergens vertoonde.

Veel afwas met acht kinderen!

Op het 14 hectare grote landgoed is een wandelpromenade rondom het huis aangelegd waar eeuwenoude bomen staan. In het huis zelf zijn veel kamers ingericht met foto’s en  overal zijn filmpjes te zien. De slaapkamer van de Chaplins ziet eruit alsof Charlie en Oona elk moment in hun pyjama binnen kunnen komen en in de eetkamer is gedekt voor de voltallige familie.

Grévin International

De filmstudio op het terrein is nieuw gebouwd. Een aantal van de meest beroemde films is uitgebeeld met levensechte figuren die de scène, die op de achtergrond wordt geprojecteerd, na lijken te spelen. Chaplins World is tot stand gekomen in samenwerking met Grévin International, die de wassen beelden griezelig echt heeft gerealiseerd.

Improviseren

Bezoekers doorlopen de verschillende stadia van het film maken. In de beginjaren was er geen script en Charlie en zijn mede-acteurs improviseerden er lustig op los. Pas later, toen het geluid er bij kwam, was Charlie één van de eerste producers die gebruik maakten van een storyboard. Charlie werd al snel zijn eigen producer, zodat hij de film precies kon maken zoals hij dat zelf wilde. Al kijkend naar de talloze filmpjes die vertoond worden, realiseer je je pas wat voor een bijzonder mens de humanist en pacifist, kunstenaar en musicus Charlie Chaplin was.  Chaplins World is het hele jaar geopend van 10.00 tot 18.00 uur. www.chaplinsworld.com

Hotel Modern Times

Wie een bezoek aan Chaplins World helemaal in stijl wil doorbrengen, kan slapen in het splinternieuwe Modern Times hotel dat vlak bij de snelweg naar Vevey ligt. Dit moderne hotel ademt de  Chaplin film Modern Times uit. Op alle kamers zijn afbeeldingen uit de films te vinden. www.moderntimeshotel.ch.

Vevey

De omgeving van Vevey ademt Charlie Chaplin uit. Er zijn in Vevey twee appartementencomplexen met megagrote Chaplin decoraties aan de buitenkant,  chocolatiers verkopen Chaplin chocolade en op de boulevard langs het Lac Léman, zoals het Meer van Genève hier wordt genoemd, staat een standbeeld van Charlie Chaplin. www.lake-geneva-region.ch

Rivièra van Zwitserland

Het is fantastisch om over de boulevard langs het  Lac Le Léman te lopen en je te vergapen aan alles wat je ziet. Je kunt hier kilometers ver wandelen en overal zie je iets nieuws. De ene keer zie je wijngaarden, dan zie je een scheepje vertrekken met gasten aan boord die het kasteel van Chillon gaan bezoeken. Kijk je naar de straatkant dan zie je de mooiste huizen aan de oevers van het meer staan. Dit gebied wordt niet voor niets de Riviera van Zwitserland genoemd. We verlaten Vevey en rijden langs het meer naar Lausanne.

Kathedraal van lausanne

Als we Lausanne binnenrijden, valt het contrast  meteen op. Deze stad is heuvelachtig, chique, zakelijk, oud en nieuw. In het centrum wemelt het van de galeries, winkels en ander entertaintment. Lausanne is gebouwd op drie heuvels en dat merk je tijdens het lopen! De kathedraal van Lausanne is een imposant bouwwerk, helaas nog steeds onder constructie, maar we mochten toch binnen een kijkje nemen waar de imposante glas in loodramen meteen opvallen.

Royal Savoy Hotel

We brengen de nacht door in het prestigieuze Royal Savoy Hotel. Dit iconische bolwerk opende in 1909 en werd na een vijf jaar durende renovatie in  november 2015 heropend. Het valt me op dat het personeel, ook onder elkaar,  uitermate vriendelijk en relaxed is. www.royalsavoy.ch.

Olympisch Museum

Lausanne is vooral bekend om het Olympisch Museum dat hier is gevestigd en natuurlijk brengen we de volgende dag een bezoek hieraan. De route van ons hotel naar het museum is al een feest op zich. Langs de boulevard zijn zoveel tulpen en andere bloeiers geplant, dat de Nederlandse Keukenhof hier nog een puntje aan kan zuigen. Als we aankomen, treffen we,  geheel toevallig, vier Argentijnse atleten aan die in de aanloop van de Olympische Spelen in Rio het Olympisch vuur voor het museum ontsteken. Na dit plechtige moment bezoeken we het museum dat de Olympische Spelen in alle facetten ten toon stelt. www.olympic.org/museum/

* SWISS vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reserveringen: www.swiss.com

* Informatie over de OV-voordeelpassen van het Swiss Travel System: www.SwissTravelSystem.com

* Informatie over (toeristisch) Zwitserland en boekingen: www.MySwitzerland.com of telefonisch: 00800 100 200 30 (gratis, Nederlandstalige service tijdens kantooruren)

* Informatie over de regio Meer van Genève: www.lake-geneva-region.ch 

 

 

 

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Manja Herstel | Antwoord 09.05.2016 01.19

Ik denk, mocht ik alleen overblijven, hier ook maar ga wonen. Een boeiend en lezenswaardig stukje weer, Ank.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

03.11 | 10:24

ik ben 100% rolstoel afhankelijk. voor mij dus geen optie.

...
31.10 | 23:00

Leuk artikel weer Ank!

...
30.10 | 18:03

Ik vind het verhaal heel goed beschreven. Bedankt hiervoor.

...
01.08 | 22:19

Wat een verhalen, en info,
Leuk om te lezen ankie

...
Je vindt deze pagina leuk