Standaard pagina

Daal af naar de onderwereld van Traben-Trarbach

In Traben Trarbach aan de Moezel weten ze hoe je een wijnstad met een Kerstmarkt verbindt. Je noemt de Kerstmarkt  Mosel-Wein-Nachtsmarkt en houdt het festijn ondergronds in de immense historische wijnkelders.

Welvarende stad

Omringd door bossen en wijngaarden ligt Traben-Trarbach aan een bocht in de Moezel. Sinds 1904 zijn de twee aparte plaatsjes, ieder aan een kant van de Moezel, één stadje. Het welvarende stadje was de eerste plaats in Duitsland die elektrische straatverlichting kon invoeren.

Grootste wijnhaven van Europa rond 1900

En die welvaart ontstond rond het jaar 1900 toen Traben- Trarbach na Bordeaux de grootste wijnhaven van Europa was. Hoe het nietige stadje Bordeaux bijna voorbijstreefde had meerdere oorzaken. De Engelse Koningin Victoria was een liefhebber van de Duitse wijn en de Nederlanders wilden in die tijd alleen wijn afnemen van Protestante landen waarna ze het verder doorvoerden naar de Scandinavische landen. Na de reformatie in 1815 werden de Pruisen ook grootafnemers van de Duitse wijnen.

Jugendstilstad

In 1857 en 1879 werden de oude stadskernen van zowel Traben als Trarbach door brand  verwoest. De middeleeuwse gebouwen die toen verloren zijn gegaan, zijn aan het begin van de 19e eeuw vervangen door Jugendstil huizen die door de rijke wijnhandelaren werden gebouwd. Traben-Trarbach wordt ook wel Jugendstil stad genoemd. Dit heeft als gevolg dat een bezoek aan Traben-Trarbach tijdens de kerstmarkt zowel boven- als ondergronds een feest voor het oog is.

Zwaar werk voor arbeiders

Bijna 60 procent van Traben-Trarbach is onderkeldert. De gigantische kelders werden decennia lang gebruikt voor de opslag van de vaten wijn. De vaten hadden een inhoud van duizend liter en wogen in totaal 1200 kilo. Er waren wel manieren om de vaten via een soort glijbanen de kelders in en uit te krijgen, maar het bleef voor de arbeiders toch zeer zwaar werk. Omstreeks het eind van de jaren ’70 is het niet meer rendabel om de wijnkelders langs de Moezel in stand te houden. De houten vaten raakten in onmin om diverse redenen en het gebruik van roestvrijstalen tanks deed zijn intrede. De wijnkelders, de onderwereld van Traben Trarbach werd niet meer gebruikt, behalve als parkeerplaats en rommelruimte.

Mosel-Wein-Nachts-Markt

Nog maar vijf jaar geleden kreeg de eigenaar van Hotel Moselschlösschen een lumineus idee. Hij bedacht het plan om zijn leegstaande wijnkelder in te richten als Kerstmarkt waardoor de ruimte nog ergens goed voor zou zijn. Het idee van het verbinden van de wijn met de Kerstmarkt leidde uiteindelijk tot de creatie van de ‘’Mosel-Wein-Nachts-Markt’’.

Exclusieve cadeauartikelen

Er worden vier wijnkelders gebruikt die verspreid over de stad liggen. Elke Mosel-Wein-Nachts-Markt kelder wordt duidelijk aangegeven en bovendien zijn overal routes in de stad opgehangen. Er wordt naar gestreefd om het aanbod exclusief te houden. De wijnkelders worden bevolkt door handelaren die van heinde en ver komen, maar ook bijvoorbeeld door lokale kunstenaars. Zo exposeert en verkoopt kunstenares Heidi Bogner haar beschilderde duigen en schilderijen op de Mosel-Wein-Nachts-Markt. Men probeert het aanbod zo exclusief mogelijk te houden en je ziet dan ook veel aparte cadeauartikelen die je niet zo snel elders zult vinden. Verder is er een groot aanbod van lokale lekkernijen en een Kerstmarkt die in een wijnkelder wordt gehouden is natuurlijk een uitgelezen plek voor het proeven en drinken van wijn. Het unieke van deze Mosel-Wein-Nachts-Markt is dat hij tot 3 januari 2016 is geopend. Kijk voor de exacte openingstijden op www.mosel-wein-nachts-markt.de.

Modelspoorbaan

De organisatie streeft er naar om elk jaar een item te presenteren waar het hele gezin plezier van heeft. Dit jaar is er voor gekozen om in het VVV kantoor enkele modelspoorbanen te presenteren. De tentoonstelling is in verschillende ruimten te zien en geeft een goede kijk op wat er leeft in de hedendaagse modelspoorwereld. De firma Märklin heeft zelfs een speciale wagon uitgebracht ter gelegenheid van de Mosel-Wein-Nachts-Markt.

Kelders met 3000 vaten

Gedurende het hele jaar worden er rondleidingen gehouden door de onderwereld van Traben-Trarbach. We bezoeken onder leiding van onze gids Rolf de kelder van Oscar Hauss, één van de 33 kelders die toegankelijk zijn voor publiek. Bij de ingang hangt een bordje met een QR code waarmee je precieze informatie kunt krijgen over deze kelder. Rolf vertelt ons dat de kelder 200 meter diep is en 250 vaten kon bevatten. ,,Maar’’, zo zegt hij, ‘’de rijkste wijnboer had een kelder waar wel 3000 vaten in konden.’’ Tegenwoordig worden veel kelders gebruikt voor wijnproeverijen en  tentoonstellingen en het is zelfs mogelijk om in een wijnkelder te trouwen.

Kleurrijke huizen

We wandelen verder door het suikerzoete wijnstadje waar de sfeer van weleer nog steeds voelbaar is. De kleurrijke huizen zijn een lust voor het oog. Bij de ingang van hotel Bellevue zijn bordjes ingemetseld die de waterstand van de rivier in de loop der tijden aangeven. Door de jaren heen moesten de wijnvaten menigmaal gestut worden om niet door de kelders te drijven tijdens hoogwater. Het loont de moeite om dit hotel even binnen te wippen en de prachtige Jugendstil ramen bij de receptie te bewonderen.

Buddhamuseum

We steken de brug over en passeren de bruggenpoort, een bekend punt van Traben-Trarbach. Aan de andere oever van de Moezel ligt het Buddha-museum. Helaas is er geen tijd om dit te bezoeken, maar het schijnt dat hier duizenden Buddhabeelden op uiterst smaakvolle wijze gepresenteerd worden. Voor ons vertrek werpen we nog een korte blik op de kunstijsbaan die tijdens de Mosel-wein-nachts-markt in opgezet. Het is een plaats waar jong en oud plezier kan hebben. De Mosel-wein-Nachts-Markt duurt nog tot en met 3 januari 2016. www.traben-trarbach.de    

 

Wandelen langs de Moezel

Mijn Duitse collega Dr. Heidrun Braun heeft onlangs een schitterend boekje geschreven en presenteerde dat tijdens ons bezoek aan Traben-Trarbach. 

'Abenteuer Moselsteig' is een wandelgids die de bezoekers in 24 etappen langs de Moezel voert. Het boekje is rijkelijk geillustreerd en bevat veel achtergrondinformatie.  Het boekje is te koop bij Hotel Moselschlösschen en het VVV kantoor in Traben Trarbach. ISBN 978-3-89920-831-3.

Eten met een beetje méér

Lekker eten met een grote meerwaarde doe je bij restaurant Alten Zunftscheune. In dit restaurant worden al generaties lang de meest bijzondere voorwerpen verzameld die in elk hoekje en gaatje van de ruimtes worden uitgestald. Je kijkt je ogen uit!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk