Ga buiten het gebaande pad in Tunesië

Méér dan zon en strand

Tunesië ligt  op nog geen drie uur vliegen van Schiphol en heeft ongelofelijk veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Wie voornamelijk voor de zon en de zee gaat, doet dit prachtige land én zichzelf echt te kort. Ik bezocht onlangs drie totaal verschillende plaatsen in Tunesië: de hoofdstad Tunis, het eiland Djerba en Tataouine, de toegangspoort naar de Sahara. Tunesië is hard op weg om zich aan de dictatuur van het verleden te ontworstelen. Helaas gaat dit soms gepaard met onlusten en aanslagen. Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken staat actuele informatie over de situatie ter plekke. Na de aanslag op het Bardo museum in Tunis in maart 2015, is overal de bewaking verscherpt. Op plaatsen waar veel bezoekers komen moet je je tas door een scanner voeren en zijn er detectiepoortjes. Ook zie je hier en daar soldaten in vol ornaat op straat staan. Eigenlijk geeft dit wel een rustig gevoel. Ik heb me in ieder geval niet ongerust gemaakt of onveilig gevoeld. En oppassen voor ratten die het op je tas of camera hebben voorzien, moet je overal ter wereld.

Bardo Museum

Meteen na aankomst in Tunis gaan we naar het Bardo Museum. Het Bardo is, na het Egyptisch museum het belangrijkste museum in Afrika. Tunesië is door de eeuwen heen door verschillende civilisaties bevolkt geweest en de nalatenschap hiervan is tentoongesteld in het Bardo. Een grote plaats wordt ingenomen door Romeinse mozaïeken. Al kijkend naar de afbeeldingen, maak ik als het ware een reis door de tijd en zie ik de geschiedenis vervat in ontelbare kleine steentjes. Zelfs onder mijn voeten lees ik geschiedenis, want de vloeren van het Bardo zijn belegd met originele antieke mozaïekvloeren.

Carthage

We zetten koers naar de Unesco site Carthage. Deze stad werd in 814 v. Chr. Gesticht door de Feniciers en groeide uit tot één van de belangrijkste handelsposten aan de Middellandse Zeekust. Op deze lieflijke plek, met uitzicht over de zee, zijn onder andere resten van Romeinse thermen te zien.

Paleisje van een levensgenieter

Omdat we toch vlak bij het Ennejma Ezzahra Paleis zijn, pakken we dat ook maar even mee. Het paleis is het levenswerk van Baron Rudolph d’Erlanger die van 1872 tot 1932 leefde. Deze getalenteerde schuilder deed er tien jaar over om het paleis te bouwen. De beste vaklui uit Tunesië, Marokko en Egypte werden door de baron ingeschakeld voor het  houtsnijwerk, marmerbewerking en beschilderen van de ruimtes. Specialisten uit Europa werden ingehuurd voor de aanleg van verwarming en elektriciteit. Baron d’Erlanger was een fanatiek verzamelaar van muziekinstrumenten en de Ahmed el-Wafi kamer herbergt dan ook meer dan 250 muziekinstrumenten. Ik vergaap me overal in het paleis aan de ongebreideld rijke versieringen. De baron moet schathemelrijk zijn geweest! www.ennejmaezzahra.tn.

Café des Delices

Een van de leukste plekken in Tunis om een glaasje muntthee te drinken is Café des Delices in het plaatsje Sidi Bou Said. De tijd van de fotorolletjes ligt al lichtjaren achter ons en ik prijs mezelf gelukkig met mijn digitale camera, want krijg er niet genoeg van om de blauwwitte huizen te fotograferen. Alleen al van de decoratieve deuren zou ik een uitgebreide fotocollectie kunnen maken.

Souk

In het oudste gedeelte van de medina is de souk gehuisvest. Een wirwar van straatjes en steegjes met een kakofonie aan geluiden, gelardeerd met de geuren die typisch zijn voor deze Orientaalse markten. De deuren van de werkplaatsen staan overal wijd open en ik gluur binnen bij een schoenmaker die hard aan het werk is. Even verder op zie ik een koperslager met uiterste precisie een bord bewerken. Hetzelfde soort bord dat ik verderop in de souk uitgestald zie, samen met nog talloze andere koperen gebruiksvoorwerpen.

Feest voor de zintuigen

Het is een feest voor alle zintuigen om door de souk te lopen en je te vergapen aan sandalen, slippers, tassen, manden, kleding, parfum, sieraden, haarspeldjes, kruiden, oliesoorten, snoepjes, bruidskleding, hoeden en etenswaren. We verlaten via de stadspoort de medina en lopen via een brede winkelstraat verder om later op de dag een flinke teug oude cultuur op te snuiven.

Romeins theater

Zo’n 100 km ten zuidwesten van Tunis, bij de stad Dougga liggen de resten van het Romeinse theater van Dougga, alweer een Unesco Werelderfgoed. Volgens een gevonden inscriptie werd dit theater in 168 voor Chr. gebouwd door een lid van één van de rijkste families van de Romeinse kolonie die zich in deze stad gevestigd had. Het uitgebreide complex was compleet begraven onder het zand en werd in het begin van de 20ste eeuw opgegraven. Het theater bood plaats aan 4000 bezoekers. Op dit complex kun je uren ronddwalen en de overige resten van de eens zo welvarende stad zien. Geniet vooral ook van het uitzicht op glooiende heuvels, olijfgaarden en wijnranken.    

Djerba

Na Tunis is het tijd voor de volgende bestemming: met een binnenlandse vlucht vliegen we binnen een uur van Tunis naar het eiland Djerba. Djerba is eigenlijk een schiereiland omdat een dam het eiland met het vasteland verbindt. Er vaart ook een ferry. Op Djerba is het nooit onder de 15 graden, reden waarom dit eiland ook in de winter een populaire vakantiebestemming is.

Synagoge

El-Ghriba is een meer dan 2000 jaar oude synagoge. Het complex ligt vlak bij de plaats Hara Seghira.

Pottenbakkersdorp

Je ziet meteen wat het dorpje Guelalla te bieden heeft. Voor alle winkels liggen de terracottakleurige potten, lampen en schalen hoog opgestapeld. Met een brede grijns geeft de pottenbakker een demonstratie met de draaischijf.

Grotwoningen in de woestijn

We verlaten Djerba en rijden de ferry op die ons weer naar het vasteland brengt. Het reisdoel van deze dag is het stadje Tataouine. De urenlange reis naar het einddoel voert voornamelijk door bergachtige woestijnen, afgewisseld met hier en daar een dorpje of nederzetting. Het doet enigszins desolaat aan. We bezoeken een grotwoning in het midden van de woestijn, die de eigenaar tot een hotel heeft omgebouwd. Hoewel het buiten verzengend heet is, is het in de kamers heerlijk koel.

Star Wars

Het Tunesische woestijngebied trok de aandacht van George Lucas die grote delen van de Star Wars films hier liet opnemen. Fans vanuit de hele wereld bezoeken hotel Sidi Driss in het plaatje Matmata. Als Star Wars fan van het eerste uur bekijk ik op een andere manier dan mijn collega-journalisten de setting. Ik probeer me voor te stellen hoe het voor de acteurs geweest moet zijn om in een robot-outfit bij een buitentemperatuur van 33 graden (in de schaduw) filmopnamen te maken.

Ksar Ouled Soltane

Ksar Ouled Soltane ligt zo’n 20 kilometer van ons einddoel Tataouine. Een Ksar is een graanschuur voor de opslag van graan en olijven. Eeuwen geleden bouwden Berberstammen uit Noord Afrika op hoge heuvels deze graanschuren.  Deze Ksar werd door George Lucas in 1997 gebruikt als de woonplaats van de jonge Anakin Skywalker, een van de hoofdrolspelers in de Star Wars Sage. Hiermee heeft Lucas dit stukje Tunesië duidelijk op de kaart gezet. Jaarlijks bezoeken talloze Star Wars fans de beide filmlocaties.   

Woenstijnzand

De nacht die er op volgt is behoorlijk onrustig. Ik weet nu waar de oorsprong ligt van het woestijnstof dat in Nederland regelmatig op de auto’s ligt: hier in Tunesië. Het Sangho hotel in Tataouine ligt midden tussen de bergen in de woestijn. De kamers bestaan uit kleine huisjes die verspreid over het terrein staan. Midden in de nacht word ik wakker van het gegier van de wind rondom mijn huisje. Ik hoor buiten van alles omvallen en breken, maar als ik de volgende morgen buiten kom is de rust weergekeerd en herinnert niets aan het natuurgeweld van de nacht ervoor. Kijk voor meer informatie over Tunesië op www.ontdektunesie.nl   

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Henriette | Antwoord 27.06.2015 22.20

Mooi verslag Ank van al onze belevenissen!

Arjan Mulder | Antwoord 23.06.2015 08.21

Mooie gevarieerde reis Ank!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk