Pareltjes van de Cycladen

Eén groot feest van kleuren

Verschil tussen Naxos en Paros

De Griekse eilandengroep Cycladen die 147 eilanden omvat, kenmerkt zich door een groot contrast en diversiteit. Een bezoek aan de Centrale en Oostelijke eilanden Naxos en Paros, twee van de 24 bewoonde eilanden, legt de verschillen bloot. Naxos en Paros zijn bij uitstek geschikt voor bezoekers die onbekende en relatief goedkope eilanden willen ontdekken.

 

Athene

Vanuit Piraeus in Athene vertrekt de ferry die Naxos en Paros aandoet. Wie er gelegenheid voor heeft kan een dag langer in Athene blijven en deze oude stad verkennen. Niet te missen hoogtepunten in Athene zijn de Akropolis en het nieuwe Akropolis museum. Boetiekhotel New Hotel ligt in het midden van het bruisende centrum, het Plaka district. Vanuit het hotel zijn de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand bereikbaar. www.newhotel.athenshotels.it 

Kunst in het metrostation

In het metrostation Akropolis zijn diverse archeologische vondsten tentoongesteld.

Boot vanuit Piraeus

De boottocht van de haven van Piraeus naar Naxos duurt ongeveer vijf uur. Het is aan te bevelen om een stoel te reserveren want het kan druk zijn aan boord en ook de dekken hebben dat niet genoeg zitcapaciteit.

Naxos

Naxos is met een oppervlakte van 428 km het grootste eiland en bovendien het meest vruchtbare eiland in de Cycladen. Het eiland levert enorm veel producten als  honing, vlees en kaas. De speciliteiten van Naxos zijn in elk restaurant verkrijgbaar. Visliefhebbers komen helemaal aan hun trekken op dit eiland.

Kristalhelder water

Watersportliefhebbers zullen de wind en golven van Naxos waarderen als ze willen surfen. Voor duikers is Naxos een paradijs.

Gevarieerde natuur

Wat vooral opvalt is de grote variëteit aan natuur op Naxos. Mooie, veilig aflopende stranden maken Naxos bij uitstek geschikt voor familievakanties. Maar ook bossen, bergen, valleien, zandduinen en groene velden. De hoogste berg van de Cycladen,  Zeus is ook op Naxos te vinden. De westkust van Naxos is met zijn vele hotels het meest toeristische gedeelte. De drie grote stranden van Naxos, Agia Anna, Agios Prokopios en Plaka hebben elk hun eigen karakter. Met name in de buurt van Plaka heerst een gunstig prijspeil. De prijzen op Naxos en ook op Paros zijn, met name in het voor- en naseizoen zeer aantrekkelijk. Dit zijn overigens ook meteen de beste perioden om deze eilanden te bezoeken.   

Wandelpaden

Wie verder landinwaarts gaat ontdekt de stilte van de achterliggende natuurgebieden. Een netwerk van wandelpaden voert wandelaars door de gevarieerde natuur.

Kasteel

Een eerste kennismaking met de oude stad Naxos voert meteen de hoogte in. Langs de spierwitte huizen die duidelijk Venetiaanse invloeden meedragen, loop ik door de nauwe steegjes naar het  kasteel. Een bezoek aan de kerk hoort er uiteraard ook bij.

Sangri

De volgende dag bezoeken we de tempel die gewijd is aan de godin Dimitri in de plaats Sangri. Dit complex werd rond 530-520 voor Christus gebouwd en is een van de meest opmerkelijke gebouwen van antiek Naxos. 

Olijven en klei

We vervolgen onze weg naar het dorpje Damalas waar in een klein huisje een presentatie wordt gegeven over het persen van olijven in de antieke tijden. Even later mogen we zoveel olijven eten bij de pottenbakker die met veel plezier zijn schijf laat draaien en binnen enkele tellen uit een homp klei een vaas maakt. Altijd weer leuk om te zien!

 

Chalki

In het pittoreske dorpje Chalki kun je niet heen om een bezoek aan de citrusdistilleerderij. En natuurlijk mogen we alle vier smaken proeven.

Kouros van Flevio

Een prachtige rit door de bergen voert naar het plaatsje Melanes waar het marmeren beeldhouwwerk van de  Kouros van Flevio al eeuwen ligt te wachten tot het eindelijk afgemaakt wordt.

Mooi

Naxos is een feest voor het oog. Een aaneenschakeling van vergezichten, witte huisjes met blauwe deuren, prachtige plaatjes, kenmerkende koppen van oude mannetjes en vrouwtjes. Je kunt foto’s blijven maken.

 

Ariadne en Dionysus

De bakermat van de mythologie ligt op de Cycladen. Ariadne (diezelfde van de draad) woonde samen met haar echtgenoot Dionysus (diezelfde van de drank) op Naxos.  Resten van de oude beschavingen, van ver voor Christus tot de Middeleeuwen zijn overal op Naxos te vinden, waardoor dit eiland voor bijna elke doelgroep geschikt is. Alleen jongeren die willen feesten kunnen beter niet naar Naxos gaan. Ze zullen er niets van hun gading vinden.

Poort naar ????

Van de tempel die ter ere van Apollo werd opgericht, rest alleen nog de poort die als een fotolijst hoog boven de berg uittorent. Op deze locatie, exact onder de poort is het mogelijk om te trouwen. Kan het romantischer? We brengen nog even snel een bezoek aan deze poort want de ferry naar Paros is al in aantocht. By Naxos! www.naxos.gr 

 

 

 

Hop till you drop

Op de Cycladen met zijn vele eilanden zou je eigenlijk moeten rondhoppen tot je tijd of je geld op is. Wij gaan van Naxos naar het eiland Paros, een uurtje varen van elkaar gelegen.

Ruige bergen, gele stranden

De huisjes op Paros zijn net zo wit als die op Naxos maar het lijkt net of de bewoners iets meer variatie in de kleuren van de deuren en kozijnen hebben aangebracht. Blauw, turkoois, zachtgeel en mintgroen wisselen elkaar hier af. Onderweg naar het hotel in Aliki valt het me al op dat het eiland veel ‘’bewoonder’’ lijkt dan Naxos. Overal zie je huizen. Toch heeft Paros maar 15.000 inwoners. De natuur is ruig; af en toe lijkt het of een reus in een boze bui een partij enorme rotsblokken over het landschap heeft uitgestrooid. De ruige bergen staan in schril contrast met de goudgele stranden en romantische baaien die op Paros te vinden zijn.

Wereldberoemd marmer

Paros leverde het marmer voor de Venus van Milo, de tempel van Apollo in Delos en de sculpturen van het Parthenon. Hier en daar zijn nog resten van de marmerwinning te vinden.   

Lefkes

We zetten koers naar het mooie plaatsje Lefkes. Een wirwar van spierwitte straatjes, nauwe steegjes, en kleine pleintjes. De straten zijn allemaal op een speciale manier geplaveid. Elke drie maanden worden de ‘’voegen’’ van deze straten wit geverfd. Lefkes was in vroeger tijden het doelwit van Barbarossa, de beruchte rover die ook midden Europa onveilig maakte. Om te ontsnappen aan de invasie van rovers bedachten de toenmalige bewoners dat het handig was om de straten en steegjes zo dicht op elkaar te bouwen dat men veilig via het dak van de ene steeg naar de andere steeg kon vluchten. Hier zijn de nauwste straatjes van Europa te vinden.

Sculpture Museum

In Marpissa is het Sculpture Museum met werk van Nicos Perandinos gevestigd. Kenners zullen de 192 sculpturen die de artiest doneerde aan Marpissa ongetwijfeld waarderen.

Duik- en surfparadijs

De stranden Chrysi Akti, Santa Maria en Pounta  zijn ideaal om in het kristalheldere water te duiken. Er zijn diverse duikscholen op Paros gevestigd. De  wind op Paros is zeer gunstig gezind aan beoefenaren van surfen. Op Chrysi Akti Beach worden zelfs de Internationale Kampioenschappen windsurfen en kitesurfen gehouden. Langs de gehele kust van het eiland zijn kiteboard en surfscholen te vinden.

Spabehandeling

We stappen even uit om op het strand van Kalogera een paar bonken ‘’klei’’ te oogsten. Dit groene spul is een mengsel van algen en mineralen die afgezet worden op de rotsen langs de kust. Het blijkt een uitstekende zachtmaker voor de  huid te zijn. 

  

Panagia Ekatontapiliani

In de hoofdstad van Paros, Parikia ligt een van de oudste en best bewaarde christelijke kerken van Griekenland. De kerk, de Panagia Ekatontapiliani, dateert uit de 17e eeuw.  

Oud

Achter de kerk is het Paros Archeologisch Museum gevestigd. Een klein museum  met een interessante collectie oudheden.

Leuk winkelen

Parikia is een vriendelijk toeristenstadje met leuke straatjes met mooie doorkijkjes, winkeltjes en restaurantjes.

Ecopark

Op het schiereilandje Ai Yiannis Detis is een ecopark gevestigd. Hier worden feesten, voorstellingen en concerten gegeven en kunnen trouwerijen in het antieke openluchttheater worden gehouden. Maar er is ook een gemarkeerde, goed begaanbare wandelroute door de bergen waarbij om elke hoek van een verrassend vergezicht is te genieten. www.parkoparos.gr.

 

Logeren bij Lut

In het voor en naseizoen zijn de prijzen op Paros extra laag. Wie bijvoorbeeld bij de Belgische Lut Van Bogaert een hotelkamer boekt, betaalt ongeveer 50 euro per nacht voor twee personen, ontbijt inbegrepen en inclusief sappig Vlaams accent. Lut regelt desgewenst de uitstapjes, het vervoer er naar toe en de autohuur voor haar gasten.  www.onira.gr.  

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

ilsevanbeugen | Antwoord 26.12.2012 15.57

Hoi Ank
Een goed en Gelukkig 2013
groetjes Ilse van Beugen
poprockkoor.ilse

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk