Pareltjes van de Cycladen

Verschil tussen Naxos en Paros

De Griekse eilandengroep Cycladen die 147 eilanden omvat, kenmerkt zich door een groot contrast en diversiteit. Een bezoek aan de Centrale en Oostelijke eilanden Naxos en Paros, twee van de 24 bewoonde eilanden, legt de verschillen bloot. Naxos en Paros zijn bij uitstek geschikt voor bezoekers die onbekende en relatief goedkope eilanden willen ontdekken.

 

Gevarieerde natuur

Wat vooral opvalt is de grote variëteit aan natuur op Naxos. Mooie, veilig aflopende stranden maken Naxos bij uitstek geschikt voor familievakanties. Maar ook bossen, bergen, valleien, zandduinen en groene velden. De hoogste berg van de Cycladen,  Zeus is ook op Naxos te vinden. De westkust van Naxos is met zijn vele hotels het meest toeristische gedeelte. De drie grote stranden van Naxos, Agia Anna, Agios Prokopios en Plaka hebben elk hun eigen karakter. Met name in de buurt van Plaka heerst een gunstig prijspeil. De prijzen op Naxos en ook op Paros zijn, met name in het voor- en naseizoen zeer aantrekkelijk. Dit zijn overigens ook meteen de beste perioden om deze eilanden te bezoeken.   

Wandelpaden

Wie verder landinwaarts gaat ontdekt de stilte van de achterliggende natuurgebieden. Een netwerk van wandelpaden voert wandelaars door de gevarieerde natuur.

Kasteel

Een eerste kennismaking met de oude stad Naxos voert meteen de hoogte in. Langs de spierwitte huizen die duidelijk Venetiaanse invloeden meedragen, loop ik door de nauwe steegjes naar het  kasteel. Een bezoek aan de kerk hoort er uiteraard ook bij.

Sangri

De volgende dag bezoeken we de tempel die gewijd is aan de godin Dimitri in de plaats Sangri. Dit complex werd rond 530-520 voor Christus gebouwd en is een van de meest opmerkelijke gebouwen van antiek Naxos. 

Mooi

Naxos is een feest voor het oog. Een aaneenschakeling van vergezichten, witte huisjes met blauwe deuren, prachtige plaatjes, kenmerkende koppen van oude mannetjes en vrouwtjes. Je kunt foto’s blijven maken.

 

Ariadne en Dionysus

De bakermat van de mythologie ligt op de Cycladen. Ariadne (diezelfde van de draad) woonde samen met haar echtgenoot Dionysus (diezelfde van de drank) op Naxos.  Resten van de oude beschavingen, van ver voor Christus tot de Middeleeuwen zijn overal op Naxos te vinden, waardoor dit eiland voor bijna elke doelgroep geschikt is. Alleen jongeren die willen feesten kunnen beter niet naar Naxos gaan. Ze zullen er niets van hun gading vinden.

Poort naar ????

Van de tempel die ter ere van Apollo werd opgericht, rest alleen nog de poort die als een fotolijst hoog boven de berg uittorent. Op deze locatie, exact onder de poort is het mogelijk om te trouwen. Kan het romantischer? We brengen nog even snel een bezoek aan deze poort want de ferry naar Paros is al in aantocht. By Naxos! www.naxos.gr 

 

 

 

Hop till you drop

Op de Cycladen met zijn vele eilanden zou je eigenlijk moeten rondhoppen tot je tijd of je geld op is. Wij gaan van Naxos naar het eiland Paros, een uurtje varen van elkaar gelegen.

Ruige bergen, gele stranden

De huisjes op Paros zijn net zo wit als die op Naxos maar het lijkt net of de bewoners iets meer variatie in de kleuren van de deuren en kozijnen hebben aangebracht. Blauw, turkoois, zachtgeel en mintgroen wisselen elkaar hier af. Onderweg naar het hotel in Aliki valt het me al op dat het eiland veel ‘’bewoonder’’ lijkt dan Naxos. Overal zie je huizen. Toch heeft Paros maar 15.000 inwoners. De natuur is ruig; af en toe lijkt het of een reus in een boze bui een partij enorme rotsblokken over het landschap heeft uitgestrooid. De ruige bergen staan in schril contrast met de goudgele stranden en romantische baaien die op Paros te vinden zijn.

Wereldberoemd marmer

Paros leverde het marmer voor de Venus van Milo, de tempel van Apollo in Delos en de sculpturen van het Parthenon. Hier en daar zijn nog resten van de marmerwinning te vinden.   

Lefkes

We zetten koers naar het mooie plaatsje Lefkes. Een wirwar van spierwitte straatjes, nauwe steegjes, en kleine pleintjes. De straten zijn allemaal op een speciale manier geplaveid. Elke drie maanden worden de ‘’voegen’’ van deze straten wit geverfd. Lefkes was in vroeger tijden het doelwit van Barbarossa, de beruchte rover die ook midden Europa onveilig maakte. Om te ontsnappen aan de invasie van rovers bedachten de toenmalige bewoners dat het handig was om de straten en steegjes zo dicht op elkaar te bouwen dat men veilig via het dak van de ene steeg naar de andere steeg kon vluchten. Hier zijn de nauwste straatjes van Europa te vinden.

Duik- en surfparadijs

De stranden Chrysi Akti, Santa Maria en Pounta  zijn ideaal om in het kristalheldere water te duiken. Er zijn diverse duikscholen op Paros gevestigd. De  wind op Paros is zeer gunstig gezind aan beoefenaren van surfen. Op Chrysi Akti Beach worden zelfs de Internationale Kampioenschappen windsurfen en kitesurfen gehouden. Langs de gehele kust van het eiland zijn kiteboard en surfscholen te vinden.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

ilsevanbeugen | Antwoord 26.12.2012 15.57

Hoi Ank
Een goed en Gelukkig 2013
groetjes Ilse van Beugen
poprockkoor.ilse

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk