Langs Vijandige Broers en Zeven Maagden

Voorbijtrekkende panorama's

Een reisje langs de Rijn is voor de één een langgekoesterde droom die soms pas laat in vervulling gaat; voor de ander een vakantie die pas na veel andere bestemmingen gemaakt wordt. Tijdens een trip op het m.s. Andante, voor een tocht langs de Loreley, ontdekte ik tot mijn grote verrassing dat niet alleen de Rijn en de plaatsen erlangs vele gezichten heeft, maar dat de beweegredenen van de gasten om aan deze vaartocht deel te nemen heel divers zijn.  De Rijnreis met m.s. Andante is één van de vele reizen die Goed Idee Reizen aanbiedt. Deze Christelijke reisorganisatie staat garant voor genieten in ’eigen sfeer’. Reisleidster Ria Milhous-Willemse legt uit wat dat betekent: ,,de reizen onderscheiden zich door de Christelijke identiteit die deze organisatie uitdraagt. De zondag is altijd reisvrij; er zijn geen dans- of karaoke avonden met lawaai en de reisleider houdt ’s avonds regelmatig een korte dagsluiting met liederen uit onze eigen bundel. Er heerst een sfeer van gelijkgestemden onder elkaar en je ziet vaak op deze reizen vriendschappen ontstaan. De gasten komen uit verschillende gezindten maar ik zeg altijd dat je beter op de overeenkomsten kunt letten dan op de verschillen.’’  

 

 

 

Varen en fietsen

Als op zaterdagmorgen de passagiers in Arnhem inschepen worden ze uiteraard allemaal persoonlijk verwelkomd door de reisleiding. De eerste bestemming is Wesel. Zondag blijft een gedeelte van de passagiers aan boord, terwijl circa 30 mensen een kerkdienst bezoeken in de Willibrordi kathedraal. Voor het eerst gaan er een tiental fietsen mee aan boord die voor tochtjes gehuurd kunnen worden en van deze gelegenheid wordt gedurende de hele tocht gretig gebruik gemaakt. Als er op maandag in Düsseldorf wordt aangelegd, maken sommigen in hun eigen tempo een  wandelingetje naar de Altstadt, terwijl anderen gaan shoppen. Als we de tocht vervolgen zien we tijdens het diner de contouren van Keulen ál naderen. Het is nog lang licht en een aantal gasten stapt van boord om de Dom van dichtbij te bekijken of de sfeer te proeven van de Rijnkade, waar verliefde stelletjes, fietsers, skaters en wandelaars genieten van de warme mei-avond. Het grote voordeel van een boottocht is de ultieme verwennerij. Je hoeft je koffer maar één keer uit te pakken en je ziet vanzelf de bezienswaardigheden voorbijkomen zoals de burchten van de Vijandige Broers en de klippen in de bedding van de Rijn, die de Sieben Jungfrauen genoemd worden. De ontspannen vakantie is ideaal voor mensen die een week heerlijk verwend willen worden en tot rust willen komen. Maar ook als een partner beperkingen heeft is het mogelijk om toch samen op vakantie te gaan. Veel mensen maken dan ook gebruik van de mogelijkheid om op de bestemmingen waar aangelegd wordt, op de fiets te stappen en heerlijk erop uit te gaan terwijl de partner aan boord een spelletje doet of een uurtje rust. Langs beide Rijnoevers ligt een fietspad, er zijn overal pontjes om naar de overkant te varen, dus verdwalen is uitgesloten.  

 

Muziek in alle soorten

Als het schip Keulen is gepasseerd beginnen de eerste heuvels met wijnstokken al te verschijnen.  In de middag maken we met elkaar een busreis door het wijngebied. We zien prachtige vakwerhuizen, bewonderen de Maare, de vulkaanmeren, en genieten van de rit. In Ahrweiler hebben we een stop, waar de één met een wijntje of ijsje op een terras neerstrijkt, en de ander liever de St. Laurentiuskerk, met zijn prachtige glas in loodramen bezoekt. Als we de volgende dag verder varen passeren we de Loreley, de beroemde hoge rots die zich precies op een smal punt in de Rijn verheft. We leggen aan in Rüdesheim waar de matrozen eerst een paar fietsen voor de liefhebbers de kade opsjouwen. Er staat een trammetje te wachten om ons naar Siegfrieds Musikkabinett te brengen, een leuk museum waar de grootste collectie mechanische muziekinstrumenten van Duitsland te vinden is. In het museum zijn speeldozen, violino’s, automatische piano’s en zingende vogeltjes te bewonderen. Ongelofelijk, wat er vroeger aan wonderlijke apparaten werd uitgevonden.  Als we na het diner door de Drosselgasse lopen klinkt vanaf alle terrasjes en binnenplaatsjes levende muziek. Serveersters in dirndl jurken lopen in deze supergezellige straat af en aan. De passanten worden verleid met Duitse Schlagers, moderne popmuziek of  “gouwe ouwe“ muziek.   

 

 

De legende van de Loreley

De wereldberoemde, 132 meter hoge Loreley rots, is omgeven door vele legendes. De beroemdste legende is die van een wonderschone waternimf die met haar verleidelijke gezang en geheimzinnige schoonheid schippers op de Rijn, het verderf inlokt. Afgeleid door de  beeldschone vrouw, met haar lange blonde haren, lieten zij hun schip vergaan in dit smalle en bochtige gedeelte van de Rijn. Waarschijnlijk is de geheimzinnige echo die in dit gebied is te horen, de oorsprong van deze legende. Op de oever van de Rijn, aan de voet van de rots is een beeld van de nimf een drukbezochte trekpleister. Eén van de gasten ziet kans om binnen enkele uren een schitterende ’artist impression’ van het beeld te tekenen.    

 

 

 

De lucht in

In Boppard verlaat het gezelschap het schip om met een stoeltjeslift naar boven te gaan en te genieten van het adembenemende uitzicht op de Rijn. Vanaf dit hoge punt is de bocht te zien die de Rijn hier maakt. De baan van de stoeltjeslift heeft een lengte van 1000 meter is en duurt 20 minuten, dus lang genoeg om schitterende foto’s te maken. De Romeinse legioenen wisten de rivier goed te gebruiken om stroomafwaarts naar het noorden te trekken. Overal langs de Rijn zijn dan ook sporen te vinden van Romeinse overblijfselen. In het stadje Boppard,  UNESCO Werelderfgoed, is onder meer het Romeinse fort Bodobrica te vinden maar ook het machtige kasteel van koning Richard van Cornwall siert het stadsbeeld. 

 

 

Veelzijdige reis

De laatste stop is het stadje Remagen. In de straatjes achter de promenade zijn weer de onmiskenbare winkeltjes te vinden. Als ik ’s avonds, met een groepje een stuk ga fietsen, ontdek ik met eigen ogen hoe comfortabel het fietspad langs de Rijn is. Bijna overal geasfalteerd, goede bewegwijzering waar de route even afwijkt, en ruimschoots gelegenheid om een hapje en drankje te nuttigen. Tijdens de 760 kilometer die de Andante heeft afgelegd, zijn er negen plaatsen aangedaan. De veelzijdigheid van de plaatsen maakt deze reis bijzonder boeiend. Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met de Christelijke reisorganisatie Goed Idee Reizen. www.goedideereizen.nl    

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk