Oman, land van kamelen, markten en tradities

www.visitoman.nl

Het Sultanaat Oman in het Middenoosten is sterk in opkomst als vakantieland. En dat is geen wonder, want het land beschikt over een groot aantal culturele schatten en een fabelachtige, afwisselende natuur die varieert van ruige bergen via woestijnen, tot aan groene heuvels. Over de bevolking kan ik kort zijn: zelden maakte ik vriendelijker mensen mee dan in Oman. Bijna iedereen spreekt Engels; het wordt onderwezen aan kinderen vanaf de basisschoolleeftijd en oudere mensen die de taal niet machtig zijn, doen doorgaans verwoede pogingen om met handen en voeten iets duidelijke te maken. De hoofdstad Muscat is de afgelopen 40 jaar veranderd van een woestijn in een wereldstad, compleet met een schitterend operahuis. Een bezoek aan Oman begint echter met een bezoek aan www.visitoman.nl

Grand Mosque

Voor een kennismaking met de markten en tradities van Oman gaan we vroeg op pad. Een bezoek aan de Grand Mosque, die tot elf uur s‘morgens voor bezoekers open is, vraagt om decente kleding en in dit geval is dat bedekte armen en benen. Toch valt het, met name in Muscat op, dat de mensen uiterst gevarieerd en soms heel modern gekleed gaan. Door de smeltkroes van culturen die Oman is, met de bijbehorende kleding, vergaap je je alleen daar al aan. De moskee is een staaltje van verfijnde bouwkunst. Het materiaal is vanuit de hele wereld bij elkaar gezocht. Marmer uit Carrera, teakhout uit Birma, zandsteen uit India. Maar liefst 600 vrouwen werkten zes jaar lang om het grote karpet te maken waar 6500 mannen op kunnen bidden. Uiteraard is er een mooie, maar veel soberder, vrouwengebedsruimte, maar in de mannenruimte weet ik niet wat ik mooier vind: de kristallen kroonluchter, de ramen waar het licht prachtig door naar binnen valt, de bewerkte deuren of de bewerkte stijlen. Als we later die week in de avond langs de moskee rijden, zijn de gouden keramieken tegels van de koepelvan binnenuit verlicht wat een sprookjesachtige aanblik biedt.

Al Muttrah Souk

Het bezoek aan de Al Muttrah Souk is een belevenis op zich. Een heerlijke geur van kruiden en specerijen verspreidt zich meteen bij de ingang. De verkopers bieden een overdaad aan glinsterende stoffen, schoenen, serviesgoed, sieraden en kruiderijen in de meest ongelofelijke kleuren. In de loop der tijden is in deze Souk weinig veranderd. Oman is altijd het middelpunt geweest van de handel tussen oost en west. Dit weerspiegelt zich niet alleen in de koopwaar die wordt aangeboden maar ook in de enorme gastvrijheid van de bevolking. Overal waar ik even kijk, wil men mij iets aanbieden, variërend van een dadel tot een glaasje thee.

Dhows

Met traditionele boten, zogeheten Dhows, werden vroeger de wereldzeeën bevaren om ruilhandel met landen als Afrika, China en India te voeren. Tegenwoordig worden deze boten gebruikt om tochten mee te maken. Uiteraard maken we een tochtje over het water. Het Shangri-La hotel, waar we verblijven heeft een eigen aanlegsteiger, waar we netjes worden afgezet.

 

Vismarkt in Muscat

De volgende dag brengen we al vroeg een bezoek aan de vismarkt van Muscat. Een explosie aan kleuren ontvouwt zich voor mijn ogen. Felgekleurde visjes, die bij ons in het aquarium rondzwemmen, mini-haaien en verschijningen, waarvan ik het bestaan niet afwist; het ligt allemaal broederlijk naast elkaar op de tafels. Tandeloze mannetjes strijden bij mij om de eer om met ‘hun’ vis gefotografeerd te worden.

Forten en kastelen

We verlaten Muscat en trekken het binnenland in. Hoe verder we van Muscat verwijderd raken hoe leger het landschap wordt. Dat is niet verwonderlijk,  want Oman heeft ongeveer zeven keer de oppervlakte van Nederland, met dien verstande dat er per 3,2 kilometer vier mensen wonen. Onderweg is weer van alles te zien en we bekijken één van de vele forten. In Oman bevinden zich meer dan 600 forten, kastelen en wachttorens, waarvan een groot gedeelte is te bezichtigen. www.omantourism.gov.om

Van dik hout........

In het plaatsje Sur is de rederij gevestigd waar de originele Dhows worden gemaakt. Ik vergaap me aan de enorme bergen takken, planken en ander hout die achteloos op stapels lijken gegooid. De schepen zijn in verschillende stadia van de bouw te zien. De rederij krijgt volop bestellingen om deze prachtige, geheel uit teakhout vervaardigde, traditionele schepen te bouwen

Sinkhole

Een eigenaardig natuurverschijnsel waar we na Sur even een tussenstop voor maken is het Sinkhole. Bij Mibbah, vlak voor het dorpje Fins, op een plek die je allerminst verwacht, kijk je de diepte in waar zich een prachtig gekleurde waterpartij bevindt. Zoet en zout water komen hier bij elkaar en dat geeft de speciale kleur. Toch gelooft de lokale bevolking liever dat een vallende ster dit mooie plekje heeft veroorzaakt.
Ook goed!
 

Wadi's

Wadi’s zijn rivierbeddingen die soms onder water lopen. Doorgaans zijn het groene gebieden met overvloedige begroeiingen en dadelpalmen. We rijden via een smal slingerpad wadi Tiwi in om te picknicken. Als we later terugrijden zijn de scholen net uitgegaan en kan onze chauffeur slechts met veel passen en meten de met schoolkinderen volgeladen auto’s passeren.

Lucht lossen

Vlak voor we de woestijn inrijden maken we een stop om een groot gedeelte van de lucht uit de banden van de 4WD te laten lopen voor een betere grip op het zand. Oman is heel goed zelf te berijden met een huurauto, maar wie de woestijn in gaat heeft echt een 4WD nodig. Inmiddels zijn er meerdere organisaties opgestaan die complete excursiepakketten aanbieden, bestaande uit woestijnritten met overnachting in een bedoeïenenkamp. Het is zelfs mogelijk om enkele dagen bij een traditionele bedoeïenfamilie te verblijven. Lekker zorgeloos als alles voor je wordt geregeld en een onvergetelijke ervaring. www.arabian-trails.com

Regen

De auto vóór ons mindert vaart en vervolgt zijn weg met een slakkengangetje van 20 km. Alle lichten knipperen en de chauffeur gebaart druk met zijn armen. Hij heeft geen autopech, maar hij is blij! Het regent namelijk en dat is in Oman reden voor een klein of groot feest. Uitzinnig van vreugde stoppen sommige Omani’s en stappen uit de auto om het verschijnsel aan den lijve te ervaren.

Safari Desert Camp

De regen is opgehouden en we rijden het bedoeïenen tentenkamp in de verlaten Wahibawoestijn binnen. Omdat we met elkaar naar de zonsondergang willen kijken, heb ik slechts even de tijd om mijn spullen in de mij toegewezen tent te leggen. Maar tijd genoeg om me te verheugen op een nacht uit een sprookje uit  1001-nachten, in een tent, die rijkelijk is versierd met gekleurde kleden, kussens en met een écht bed, met strak gesteven spierwitte lakens. Naast de tent staat een vierkant stenen gebouwtje zonder dak, waar zich bij nadere inspectie een openlucht toilet en douche in bevindt. www.safaridesert.com

Dune bashing

Na het bekijken van de zonsondergang maak ik kennis met het fenomeen ‘dune bashing’. Dat blijkt dus met de auto, soms in een hoek van bijna 90 graden, zandduinen op en afrijden, te zijn. Ik heb alle vertrouwen in de vaardigheden van onze chauffeur en voel me alsof ik op de kermis ben. Ondertussen hebben de mannen in het kamp een traditionele maaltijd klaargezet. In de vorm van een buffet kunnen we kiezen uit vlees, kip, broodjes, rijst,en nog wat ondefinieerbare, maar lekkere gerechten, waarvan sommige slecht twee keer per jaar gemaakt schijnen te worden. Gezien het feit dat op deze plek geen elektriciteit is, vind ik het een enorme prestatie dat alles goed gaar is en ik vraag me af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Maar het smaakt voortreffelijk en als er na het eten nog een groepje muzikanten en dansers optreedt, kan deze woestijnnacht onder de sterrenhemel voor mij niet meer stuk.

Wevende bedoeïenenvrouwen

Onderweg naar de vrouwenmarkt in Ibra brengen we een bezoek aan een bedoeïenenfamilie, waar we gastvrij worden ontvangen en meteen een kopje koffie krijgen. De vrouw des huizes draagt een zwart masker. Hieraan is te zien dat ze getrouwd is. Ze laat zich geduldig fotograferen bij haar weefgetouw waar ze allerlei producten op maakt. En natuurlijk kopen we een geluksarmbandje en een geweven sleutelhangertje.

Vrouwenmarkt

Nadat de banden weer gevuld zijn met lucht, gaan we verder naar Ibra. De vrouwensouq die daar wekelijks wordt gehouden, is ontstaan doordat er handel ontstond bij de eertijds nabijgelegen kraamkliniek. Hier worden veel spullen, speciaal voor vrouwen, verkocht zoals parfum, kleding, bezems, sandaaltjes en babykleertjes. Ook hier zijn weer prachtige vrouwen te bewonderen in kleurrijke gewaden. Op de grond van een kraam met kantjes en fournituren zitten vrouwen met elkaar te overleggen hoe ze hun kleding zullen versieren. Ze kijken verbaasd naar me op als ik het tafereel gade sla.

Wierookboom

Zomaar, gewoon op straat, zien voor het eerst een echte wierookboom. Natuurlijk moeten we van de bolletjes hars proeven. Daarna reizen we verder in de de richting van het Al Hajar gebergte.

El Abreeyen

In het schitterende dorpje Al Abreeyen is sinds twee jaar het B&B guesthouse Lajali Shahrazad gevestigd, waar bezoekers in een authentieke Omaanse sfeer kunnen verblijven in één van de zeven kamers. We genieten van de gastvrije ontvangst door de eigenaar die een heerlijke lunch voor ons heeft klaargemaakt. De lekkerste dadels ter wereld zijn hier verkrijgbaar. De huizen in El Alreeyen lijken tegen de berg en de terrassen aangeplakt te zijn. De uitdaging om de omgeving te gebruiken voor de bouw is hier tot kunst verheven.

Luxe tent

Na een prachtige rit door de ruige bergen,bereiken we tegen het vallen van de avond onze overnachtingplaats. Het resort waar we verblijven heet ‘’The View’’ en ligt op de top van de berg Al Hamra op een hoogte van ruim 3000 meter. Dat verklaart meteen de naam. Vanaf mijn terras kijk ik ademloos naar het schouwspel van de ondergaande zon boven de bergen. In het dorp beneden mij zie ik langzamerhand steeds meer lichtjes aangaan en weer waan ik me in een sprookjeswereld. De tent, waarin ik de nacht doorbreng, mag die naam eigenlijk niet dragen. De super de luxe kamer met stijlvolle designinrichting is ingenieus in een tent verpakt! www.theviewoman.com

En weer vroeg opstaan

Wie in Oman wat wil zien, moet vroeg opstaan. De meeste markten duren slechts een paar uur in de ochtend. De kamelenmarkt in Sinaw biedt weer prachtige plaatjes met vriendelijke mensen. De mekkerende en loeiende handelswaar laat zich, al dan niet gewillig, door potentiële kopers betasten en bekijken.

Al Ayn

De ondergrond van de hoge, groene berg waarop ik sta, ziet er uit als een maanlandschap. Weer verbaas ik me over de veelzijdigheid en gevarieerde natuur van dit land. In de verte zie ik het traditionele dorpje Al Ayn, het doel van deze tocht over de nieuwe snelweg door de bergen. Als ik later door het verstilde dorpje dwaal, is alleen het gemekker van een paar geiten te horen. Twee kinderen vermaken zich met een hek, dat ze knerpend open en dicht laten gaan terwijl ze erop hangen. Een paar vrouwen doen de afwas in het snelstromende beekje en wenden bescheiden hun blik af. Terrasvormige akkertjes staan vol met mais en bomen hangen vol met granaatappels. De stilte en serene rust is bijna tastbaar.

Eten

Het eten in Oman is heel divers, maar heeft onmiskenbaar veel invloeden van buitenaf. Kruidige schotels met groente en vlees, pannenkoekjes en broodjes om te dopen in sausjes van gepureerde aubergine en humus; kip, geit, rund,vis, rijst, Indische schotels; ik heb het allemaal voorbij zien komen. In Muscat eten we in restaurant Kargeen Café in de buitenlucht met, zeer decadent, een airconditioner op elke tafel gericht. De tuin is zo sprookjesachtig verlicht dat de Efteling erbij verbleekt. Na de diverse voorgerechten komen er sissende potten op tafel met gegrild vlees. Om ons heen gezinnetjes die genieten van het eten. www.kargeencafe.com.  
Dan gaat het er anders aan toe in restaurant Loyali Nizwa in het plaatsje Nizwa! We nemen plaats vóór het megagrote scherm, waar tijdens het eten een voetbalwedstrijd wordt vertoond. Het restaurant wordt bijna uitsluitend door mannen bevolkt, die na het eten tevreden aan een waterpijp lurken. De Egyptische serveerster brengt geen menukaart, maar noemt gewoon op wat erallemaal te eten is. Het wordt een soort mixed-grill die voor ons allemaal op een grote schotel wordt geserveerd. Na het eten kijk ik verdwaasd rond in Hypermarkt Lulu. Deze megagrote supermarkt is bijna 24 uur per dag geopend. Alleen al in de groenteafdeling van Lulu past met gemak het volledige assortiment levensmiddelen van een Nederlandse grutter.

Mekkeraars in Nizwa

Op de geitenmarkt in Nizwa paraderen de eigenaren met hun dier in een cirkel langs mogelijke kopers. In de binnen- en buitenring zitten zowel mannen als vrouwen die af en toe iemand tot stoppen manen om de geit te betasten en te keuren. Gekochte geiten worden simpelweg bij elkaar aan een paaltje vastgezet, in afwachting van het transport. Een man zit op zijn hurken verheerlijkt zijn geld te tellen. Om hem heen lopen mensen af en aan met geiten in alle soorten en maten.

Fort Nizwa

Voor we terug gaan naar Muscat, bezoeken we in Nizwa, de voormalige hoofdstad van Oman, het vlekkeloos gerestaureerde Nizwa Fort. Een levendige tentoonstelling verhaalt over de geschiedenis van het eeuwenoude verdedigingsbolwerk. Binnenin het complex leiden trappen naar de verdieping, waar kanonnen in 360 graden staan opgesteld. Een uitgelezen kans om vanaf grote hoogte door de schutgaten naar de omgeving te kijken.

 

Accommodaties

Accommodaties in Oman variëren van eenvoudig tot aan zeer luxe. In heel Oman is vrij kamperen toegestaan. Kampeeruitrustingen zijn ter plekke te huur. Voor wie zich eens lekker in luxe wil baden is het vijfsterrenhotel The Chedi in Muskat een aanrader. In deze Zen-achtige omgeving, waarin over elk detail is nagedacht, kun je kiezen uit meerdere zwembaden of de zee met het eigen strand. Je kunt je ’s avonds vergapen aan honderden fakkels en lichtjes, die, overal op het terrein, voor een feeërieke sfeer zorgen. Koks uit alle windstreken laten je aarzelen tussen de verschillende keukens. Verbaas je niet als je beroemdheden in de Spa tegenkomt. En mocht je de spullen op je kamer erg mooi vinden: in de boetiek van het hotel is het allemaal te koop. www.ghmhotels.com   

 

 

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Anneke | Antwoord 01.11.2014 22.58

Van een man met tulband een fantasie roman , maar ik had geen foto van zoiets bedankt dat het mag.
Anneke

Anneke de Graaff | Antwoord 01.11.2014 22.10

Geachte, Allereerst wil ik kwijt dat ik genoten heb van uw site. Maar ik wil u ook wat vragen. Zou ik een foto van uw site mogen gebruiken voor mijn boek? Dank

Ank Herstel 01.11.2014 22.16

Dat mag; om welke foto gaat het en wat is het voor boek?

maarten | Antwoord 18.01.2012 17.31

weet iemand waar je kampeeruitrusitng kunt huren graag een contact adres

Ank Herstel 18.01.2012 17.51

Misschien dat je dat via www.visitoman.nl kunt achterhalen. Groeten, Ank

S.H. Dekker | Antwoord 25.10.2011 16.23

Ik was hier ook 20 jaar geleden Fantastisch reisverslag.
ik mis nog het hotel in Oman super chique De bovenste etage was voor de
Sjah en zijn gevolg.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk