'Vergeten Hemel'

De geheime schatkamer van Europa

Slovenië maakte vroeger deel uit van Joegoslavië, maar werd in 1991 een soevereine staat. Het land ligt ingeklemd tussen Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Wie met de auto naar Kroatië reist, kan bijna niet om Slovenië heen. De kustweg langs de Adriatische zee, van Italië naar Kroatië, markeert het enige stukje kust dat Slovenië rijk is. Het land, dat  de inwoners zelf de ‘vergeten hemel’ noemen, biedt echter zo’n onverwachte schat aan cultuur, landschapsvormen, natuurschoon en andere verrassingen, waardoor je je afvraagt hoe het mogelijk is dat Slovenië zo onbekend is bij vakantiegangers. Ik maakte een reis van het zuidwesten naar het noordoosten.  

Vanaf de luchthaven Ljubljana is het een uurtje rijden naar de Koper. In deze havenstad leggen cruiseschepen aan en dat maakt de stad levendig. Het Titoplein in het centrum is een mix van stijlen, de kathedraal bevat kunstwerken van Venetiaanse meesters en wie de 204 treden van de klokkentoren van de kathedraal heeft beklommen kan genieten  van een onvergetelijk utzicht. Bij het VVV kantoor is een rondwandeling in het Nederlands verkrijgbaar; daar is ook de Koper-Card verkrijgbaar die diverse voordelen biedt. www.koper.si.

De Vipava vallei waar we doorheen rijden is één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Slovenië, maar je ziet hier ook veel olijfgaarden en kersenteelt. Dit gebied wordt ook wel het Toscane van Slovenië genoemd. In de olijfgaard van Vanja Dujc proeven we kleine beetjes olijfolie. Vanja kan uren over olijfolie praten en laat ons trots zijn olijfgaard zien.  www.vanjadujc.net.

Voor de overnachting trekken we in bij Houses of Slovenia Istria waar we kunnen kiezen uit een appartement of een logeerhuisje in de wijngaard.  www.hiske.si.

Vanuit Cerkno vertrekken we naar één van de meest indrukwekkende Unesco-sites in Europa: het clandestiene Partizanen Hospitaal Franja. Hoog in de bergen werden in de herfst van 1943 tot aan het eind van de 2e Wereldoorlog gewonden van alle nationaliteiten verzorgd. Het hospitaal bestond uit een aantal houten barakken en de gewonden werden in het diepste geheim via smalle bergpaadjes naar boven gebracht door dragers die regelmatig moesten uitrusten. www.muzej-idrija-cerkno.si.

In Idrija werd eeuwenlang kwik gewonnen. De kwikmijn wordt niet meer gebruikt, maar de mijn, Unesco Werelderfgoed, kan bezichtigd worden. We dalen af in de mijn en krijgen uitleg over 500 jaar kwikwinning. Het spreekt voor zich dat de eerste mijnwerkers niet oud werden. Terwijl de mannen in de mijn werkten, ontwikkelden de vrouwen speciale kantklospatronen die tegenwoordig nog steeds worden toegepast.

www.rzs-idrija.si  www.visit-idrija.si

 

Na Idrija zetten we koers naar het groene karstlandschap van Slovenië.  Bij een karstlandschap is de kalksteenoppervlakte aangetast door het regenwater en dit veroorzaakt typische landschapsvormen en kenmerken. De natuur in Idila Park, waar we overnachten is ruig en indrukwekkend.  We overnachten in typische houten tenten waar we de volgende ochtend compleet verrast worden door de eigenaresse die een overvloedig ontbijt serveert. www.blosko-jezero.si.

In het plaatsje Bloke maken we kennis met de Nederlandse bioloog Paul Veenvliet en zijn vrouw Jana. Het biologenechtpaar leidt belangstellenden rond in dit gevarieerde natuurgebied waar onder meer diverse orchideeënsoorten groeien. In overleg kan een op maat gesneden programma worden gemaakt. Paul Veenvliet is bereikbaar via: info@zavod-symbiosis.si. ,,Toen ik vorige week hier met mijn hond liep, zag ik in de verte een beer’’, vertelt Paul. ,,Gelukkig luisterde mijn hond deze keer naar me en kwam hij meteen, toen ik hem riep. De beren die hier leven gaan doorgaans weg als je geluid maakt’’. Na deze geruststellende woorden is het tijd om de wereld beneden ons te onderzoeken. We dalen af in één van de duizenden grottenstelsels van dit land. In de Križna jama grot krijgen we een paar rubberlaarzen en een lamp. We volgen de gids over een smal paadje en bewonderen de druipsteenformaties. Halverwege de route staat een vitrine met daarin het skelet van een holenbeer die vroeger in deze grotten leefde. In deze grot overvalt me wederom de overweldigende grootsheid van de natuur. Na een tochtje in een rubberboot over het onderaardse meertje zoeken we het daglicht weer op. www.krizna-jama.si.

Voor de lunch zijn we te gast bij Hlebec Milan in het plaatsje Kog. In dit artistieke restaurant annex verblijfsaccommodatie  proeven we overheerlijke streekproducten en uiteraard wijn van eigen ranken. In augustus verblijven jaarlijks kunstenaars van over heel de wereld een week bij Hlebec om te werken. Sommigen betalen hun verblijf met een kunstwerk. Het restaurant hangt vol met gevarieerde werken. De gastvrijheid is hier fabelachtig. Kamers met uitzicht over de wijngaard! Informatie: tkhlebec@siol.net.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marrie | Antwoord 01.08.2017 22.19

Wat een verhalen, en info,
Leuk om te lezen ankie

Rob Dijksman | Antwoord 03.06.2015 20.43

Zag dat je in Jeruzalem was, Ank. Mooi zeg. Wij waren een paar weken geleden nog in Madagascar. Ook interessant.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk