'Vergeten Hemel'

De Vipava vallei

De geheime schatkamer van Europa

Slovenië maakte vroeger deel uit van Joegoslavië, maar werd in 1991 een soevereine staat. Het land ligt ingeklemd tussen Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Wie met de auto naar Kroatië reist, kan bijna niet om Slovenië heen. De kustweg langs de Adriatische zee, van Italië naar Kroatië, markeert het enige stukje kust dat Slovenië rijk is. Het land, dat  de inwoners zelf de ‘vergeten hemel’ noemen, biedt echter zo’n onverwachte schat aan cultuur, landschapsvormen, natuurschoon en andere verrassingen, waardoor je je afvraagt hoe het mogelijk is dat Slovenië zo onbekend is bij vakantiegangers. Ik maakte een reis van het zuidwesten naar het noordoosten.  

Vanaf de luchthaven Ljubljana is het een uurtje rijden naar de Koper. In deze havenstad leggen cruiseschepen aan en dat maakt de stad levendig. Het Titoplein in het centrum is een mix van stijlen, de kathedraal bevat kunstwerken van Venetiaanse meesters en wie de 204 treden van de klokkentoren van de kathedraal heeft beklommen kan genieten  van een onvergetelijk utzicht. Bij het VVV kantoor is een rondwandeling in het Nederlands verkrijgbaar; daar is ook de Koper-Card verkrijgbaar die diverse voordelen biedt. www.koper.si.

Het is opvallend om te constateren dat veel restauranthouders zelf hun producten verbouwen of ze bij producenten uit de directe omgeving kopen. De jonge chefkok/eigenaar van Domacija Butul in Koper, waar wij de lunch gebruiken, haalt 75 procent van de groenten en kruiden uit eigen tuin. In het najaar zoekt zijn hond truffels en de vis wordt aangeboden door vissers uit het dorp. Op deze prachtige plek wordt ook logies aangeboden. www.butul.net.

De Vipava vallei waar we doorheen rijden is één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Slovenië, maar je ziet hier ook veel olijfgaarden en kersenteelt. Dit gebied wordt ook wel het Toscane van Slovenië genoemd. In de olijfgaard van Vanja Dujc proeven we kleine beetjes olijfolie. Vanja kan uren over olijfolie praten en laat ons trots zijn olijfgaard zien.  www.vanjadujc.net.

Voor de overnachting trekken we in bij Houses of Slovenia Istria waar we kunnen kiezen uit een appartement of een logeerhuisje in de wijngaard.  www.hiske.si.

Na het ontbijt vertrekken we naar Ajdovščina waar we een jongerencentrum bezoeken. In het hostel dat er bij hoort kun je voor 18 euro overnachten. Ook is het mogelijk om hier fietsen te huren en zo de omgeving te verkennen. Info:  http://www.mc-hisamladih.si/ en tic.ajdovscina@siol.net. We rijden door naar de lavendelboerderij Villa Lavanda, waar Urska en haar man Sebastijan op ambachtelijke wijze lavendel olie maken. Ze laten bezoekers het destillatieproces zien in het veld waar de lavendel groeit. Villa Lavanda is de aangewezen plek om pure lavendelproducten aan te schaffen. Info: lavandalokavec@gmail.com.

Het is alweer tijd geworden voor een wijnproeverij in het centrum van Ajdovščina.  Bij de Faladur Winery zijn alle producenten van wijn uit de regio hier vertegenwoordigd, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken uit het rijke aanbod. De proeverij gaat vergezeld van een lekker hapje. www.faladur.si.

 

De reis zet zich voort naar het plaatsje Vrhpolje, waar we de schitterende mozaïeken bekijken in de kerk van St. Primus. De dorpelingen hebben dit kunstwerk, het grootste mozaiek van Slovenië,  zelf bekostigd.

Als we naar buiten stappen worden we door een paar buurtgenoten uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Het blijkt Karolina Kobal te zijn, de eigenaresse van een naastliggende camping. Ze vertelt trots dat ze erg veel Nederlanders ontvangt. De camping is prachtig gelegen met uitzicht op heuvels en wijngaarden. Kamp Kobal is te bereiken via kampvrhpolje@gmail.com

 

We overnachten in Hotel Cerkno in de gelijknamige plaats. www.hotel-cerkno.si.  Dit hotel heeft boven op de berg een wintervestiging die we de volgende dag bezoeken.Het hotel is gebouwd als een sfeervol Oostenrijks chalet, waar vooral de kindvriendelijkheid opvalt. De skifaciliteiten zijn het modernste van Slovenië. www.ski-cerkno.com.

Vanuit Cerkno vertrekken we naar één van de meest indrukwekkende Unesco-sites in Europa: het clandestiene Partizanen Hospitaal Franja. Hoog in de bergen werden in de herfst van 1943 tot aan het eind van de 2e Wereldoorlog gewonden van alle nationaliteiten verzorgd. Het hospitaal bestond uit een aantal houten barakken en de gewonden werden in het diepste geheim via smalle bergpaadjes naar boven gebracht door dragers die regelmatig moesten uitrusten. www.muzej-idrija-cerkno.si.

In Idrija werd eeuwenlang kwik gewonnen. De kwikmijn wordt niet meer gebruikt, maar de mijn, Unesco Werelderfgoed, kan bezichtigd worden. We dalen af in de mijn en krijgen uitleg over 500 jaar kwikwinning. Het spreekt voor zich dat de eerste mijnwerkers niet oud werden. Terwijl de mannen in de mijn werkten, ontwikkelden de vrouwen speciale kantklospatronen die tegenwoordig nog steeds worden toegepast.

www.rzs-idrija.si  www.visit-idrija.si

 

Na Idrija zetten we koers naar het groene karstlandschap van Slovenië.  Bij een karstlandschap is de kalksteenoppervlakte aangetast door het regenwater en dit veroorzaakt typische landschapsvormen en kenmerken. De natuur in Idila Park, waar we overnachten is ruig en indrukwekkend.  We overnachten in typische houten tenten waar we de volgende ochtend compleet verrast worden door de eigenaresse die een overvloedig ontbijt serveert. www.blosko-jezero.si.

In het plaatsje Bloke maken we kennis met de Nederlandse bioloog Paul Veenvliet en zijn vrouw Jana. Het biologenechtpaar leidt belangstellenden rond in dit gevarieerde natuurgebied waar onder meer diverse orchideeënsoorten groeien. In overleg kan een op maat gesneden programma worden gemaakt. Paul Veenvliet is bereikbaar via: info@zavod-symbiosis.si. ,,Toen ik vorige week hier met mijn hond liep, zag ik in de verte een beer’’, vertelt Paul. ,,Gelukkig luisterde mijn hond deze keer naar me en kwam hij meteen, toen ik hem riep. De beren die hier leven gaan doorgaans weg als je geluid maakt’’. Na deze geruststellende woorden is het tijd om de wereld beneden ons te onderzoeken. We dalen af in één van de duizenden grottenstelsels van dit land. In de Križna jama grot krijgen we een paar rubberlaarzen en een lamp. We volgen de gids over een smal paadje en bewonderen de druipsteenformaties. Halverwege de route staat een vitrine met daarin het skelet van een holenbeer die vroeger in deze grotten leefde. In deze grot overvalt me wederom de overweldigende grootsheid van de natuur. Na een tochtje in een rubberboot over het onderaardse meertje zoeken we het daglicht weer op. www.krizna-jama.si.

We laten het Karstgebied achter ons en zetten koers naar  het noordoosten: de regio Pomurje. Slovenië is half zo groot als Nederland, dus de afstanden zijn redelijk  te overbruggen over goede wegen. Pomurje grenst aan Oostenrijk en Hongarije, de bergen nemen hier een prominente rol in.  We bezoeken Bee’s Castlel in het plaatsje Serdica. Op deze boerderij worden appartementen verhuurd. Er is een enorme collectie aan boerderijdieren waar kinderen zo veel mee mogen knuffelen als ze willen. Alleen een rondleiding met uitleg over het houden van bijen is ook mogelijk. www.cebelji-gradic.com.

Pomurje heeft naast wijngaarden ook talloze eco-boerderijen,maar staat vooral bekend om de productie van pompoenzaadolie. We wagen ons aan een pompoenzaadolieproeverij en komen tot de conclusie dat dit een fijne nootachtige smaak heeft. De vergezichten in dit gebied zijn wonderschoon, vroeger werd de wijn op terrassen verbouwd waardoor het landschap er apart uitziet. In het kleine plaatsje Ljutomer kijken we even rond op de paardenracebaan. Hier worden maandelijks amateurwedstrijden verreden. Een paard wordt door zijn eigenaar naar een grasveldje gebracht waarna het dier een uitgebreide show voor ons opvoert. De eigenaar is blij met het huppelende en springende paard: ,,als ie zo doet gaat ie winnen’’, zegt de man.  

Voor de lunch zijn we te gast bij Hlebec Milan in het plaatsje Kog. In dit artistieke restaurant annex verblijfsaccommodatie  proeven we overheerlijke streekproducten en uiteraard wijn van eigen ranken. In augustus verblijven jaarlijks kunstenaars van over heel de wereld een week bij Hlebec om te werken. Sommigen betalen hun verblijf met een kunstwerk. Het restaurant hangt vol met gevarieerde werken. De gastvrijheid is hier fabelachtig. Kamers met uitzicht over de wijngaard! Informatie: tkhlebec@siol.net.

Via een prachtige route met uitzicht op golvende wijngaarden en bergen belanden we in het dorpje Jeruzalem. Het verhaal gaat dat langstrekkende pelgrims indertijd het stadje  zo mooi vonden dat ze de plek Jeruzalem hebben genoemd. Het kleine kerkje, waaromheen allerlei verhalen de ronde doen uit de tijd dat de Turken de streek bezetten, domineert het dorp. Het gebied rondom Jeruzalem is immens populair bij mountainbikers. Er zijn talloze routes uitgezet. In Slovenië zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, variërend van vijfsterrenhotels, via campings en ingerichte tenten tot particuliere kamerverhuurders.  Meer informatie is te vinden op www.mijnslovenie.com.    

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marrie | Antwoord 01.08.2017 22.19

Wat een verhalen, en info,
Leuk om te lezen ankie

Rob Dijksman | Antwoord 03.06.2015 20.43

Zag dat je in Jeruzalem was, Ank. Mooi zeg. Wij waren een paar weken geleden nog in Madagascar. Ook interessant.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk