Het hele jaar topbestemming!

De stad Innsbruck is een populaire bestemming voor wintersportliefhebbers.  De hoofdstad van Tirol wordt ook wel sportstad genoemd en deze eretitel is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Alleen al het aantal winkels waar sportbenodigdheden worden verkocht is ontelbaar in deze stad. Sportbenodigdheden die dan weer gebruikt kunnen worden om te schaatsen, skieen, langlaufen, rodelen of ‘gewoon’ sneeuwwandelen.Daarnaast wordt Innsbruck vaak voor een bliksembezoek aangedaan als men onderweg is naar de Brennerpas, de toegangspoort naar Italië. Dat Innsbruck meer waard is dan een vluchtig bezoek en eigenlijk als top-stadsbestemming gekenmerkt kan worden, ontdekte ik toen ik een paar dagen in deze alpenstad verbleef. Er zijn dagelijks meerdere vluchten naar Innsbruck vanaf diverse luchthavens in Nederland. In een kleine anderhalf uur kun je al aan de Apfelstrudel zitten! Vanaf de luchthaven rijdt om de vijftien minuten een bus naar de stad. Ik neem mijn intrek in boetiekhotel Nala aan de Müllerstrasse. In dit hotel is geen kamer dezelfde. Mijn kamer is verrassend ingericht, er staat zelfs een moderne schommelstoel in. www.nala-hotel.at.  Het hotel bevindt zich vlak bij de Triumpfhporte, wat eigenlijk de doorgang is naar de Maria Theresienstrasse en de oude stad. Overigens is het zo dat je in Innsbruck alles met gemak lopend kunt doen. Bij de Triumpfhporte tref ik mijn Nederlandse gids Mary Leenders aan. Mary vertelt dat hier al in 1163 een nederzetting bestond. Het oudste klooster dateert uit 1138. ‘’En wist je dat Innsbruck op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ligt?’’, vraagt ze me. Even later duizelt het me een beetje als ze vlekkeloos de geschiedenis van de Triumpfhporte vertelt.  In het kort komt het erop neer dat deze poort in 1765 is gebouwd ter gelegenheid van het huwelijk van aartshertog Leopold, de zoon van keizerin Maria Theresia en keizer Franz Stephan, met de Spaanse prinses Maria Ludovica. De reliefs aan de zuidkant tonen de beelden van het huwelijk van Leopold en Maria, de noordkant vertelt het verhaal van zijn vader. Keizer Franz Stephan overleed tijdens het huwelijksfeest. Maria Theresia werd ook wel de ‘Schoonmoeder van Europa’’ genoemd. Ze had maar liefst zestien kinderen.

Gouden Dak

Het rijke verleden van Innsbruck weerspiegelt zich in alle straten in de Altstad. De prachtig versierde huizen strijden met elkaar om de eer. Het meest beroemde bouwwerk van Innsbruck is het ‘Gouden dak’. Keizer Maximiliaan wilde graag weten wat er zich zoal afspeelde op het grote plein voor zijn residentie en liet aan het eind van de 15e eeuw een balkon maken van waaruit hij zijn onderdanen kon bespieden. Gelukkig bracht zijn laatste vrouw genoeg geld mee om het  beroemde Gouden Dak met 2657 gouden dakpannen te realiseren. We lopen de Hofgasse in en behalve de gebruikelijke toeristenwinkels vinden we daar Strudelcafé Kröll. Bij de koffie kun je hier kiezen uit meer dan 25 soorten Strudel. Natuurlijk zijn appel, kers en mangostrudels verkrijgbaar, maar ook spinazie-feta en kip-curry strudels. In het verlengde van het Gouden Dak kunnen liefhebbers van Sacher Torte terecht bij het Sachercafé. We wandelen naar de rivier de Inn, waar de stad zijn naam aan dankt.  De oudste wijk van de stad ligt aan de overkant van de brug met zijn kleurrijke huisjes als blikvanger. Kijkend naar de gekleurde huisjes vind je, voor je de brug overgaat, aan de linkerkant de Markthallen. Hier kun je van ‘s morgens vroeg tot tien uur ’s avonds verse producten kopen. Ook leuk om alleen te kijken!

Zwarte Mannen

We lopen terug naar de Altstad, terwijl Mary de ene anekdote na de andere oplepelt. Zo gaan die gebouwen echt voor me leven. Als we de indrukwekkende Hofkirche binnen gaan, word ik even stil. Ik bedenk me wat een vermogen de inrichting van deze kerk moet hebben gekost. Het (overigens lege) praalgraf van keizer Maximilian I, wordt omringd door maar liefst 28 megagrote bronzen beelden, sommigen gewoon mooi van lelijkheid. Ze worden Zwarte Mannen genoemd. Voor het bezichtigen van de Hofkirche moet entree betaald worden, behalve als je in het bezit bent van de Innsbruck Card. De Card geeft 24, 48 of 72 uur toegang tot het openbaar vervoer in en om Innsbruck, musea, Sightseer, Alpenzoo, Swarowski Kristallwelt, de Nordkettenbahnen en nog veel meer. www.insbruck.info

Hungerburgbahn

Om van bovenaf van de stad te genieten gaan we met de Hungerburgbahn naar het op 1905 meter hoog gelegen Hafelekar. Bij heldere dagen kun je hiervandaan prachtig de stad aan de glinsterende Inn zien liggen. We stijgen nog iets verder naar Hafelekar, wat op een hoogte van 2.256 meter ligt. Hier vandaan zijn meerdere gemarkeerde rondwandelingen te maken. De stations van de kabelbanen en dat van de Bergisel Springschans zijn ontworpen door Zaha Hadid, een Britse architecte van Iraanse afkomst. Haar ontwerpen zijn wereldberoemd, ongewoon en futuristisch. Het loont zeker de moeite om de stations beter te bekijken; het voelde voor mij alsof ik in een ruimteschip stapte. Als ik vanaf de Nordkette weer terug naar de stad ga, stap ik halverwege het traject  uit om een bezoek te brengen aan de Alpen Zoo. Hier zijn 150 diersoorten te vinden die in het Alpengebied voorkomen. Mijn bezoek duurt niet zo erg lang, want mijn Nederlandse kuiten zijn niet gewend aan de hoogteverschillen in deze dierentuin. www.alpenzoo.at. Het Bureau voor Toerisme organiseert regelmatig stadsrondleidingen. www.innsbruck.info. Wie gebruik wil maken van de diensten van de Nederlandse Mary Leenders kan haar bereiken via tirolguide@A1.net.

 

Oscar Kocht

Eten in Innsbruck vormt op zich nooit een probleem. Overal zijn restaurants te vinden die alles serveren wat men zich wensen kan. Wie echter een speciale belevenis wil ervaren, zou kunnen proberen bij ‘Oscar Kocht’ aan te schuiven. In het kleinste restaurant van Innsbruck kunnen 8-10 gasten terecht die bij elkaar aan één grote tafel zitten. Oscar kookt vegetarisch en gebruikt voornamelijk biologische streekproducten. Ik bevind me tussen een groep vrienden die met elkaar de verjaardag van één van hen vieren. Hoewel ik er niet bij hoor, word ik binnen een mum van tijd opgenomen in de gezellige sfeer. We praten en lachen met elkaar en iedereen helpt me met zoeken naar het juiste woord als ik dat in het Duits niet zo snel kan vinden. Oscar staat ondertussen stoïcijns de puree door een knijper te duwen. Bij het uitserveren vertelt hij  bij ieder gerecht uit wiens tuin het komt. Nadat hij acht jaar als socioloog werkte, besloot Oscar om zijn intuïtie te volgen en te gaan koken en met succes. Om een plekje te krijgen moet je wel drie tot vijf weken van te voren reserveren,maar dan krijg ook wel een eetbeleving die je niet snel vergeet.  www.oscarkocht.com 

Cobra van Innsbruck

De trots van Innsbruck, de Bergisel Springschans is vanuit de stad goed te zien en in het donker lijkt de verlichte schans net een slang. Geen wonder dat Bergisel de bijnaam ‘Cobra’ draagt. Als ik in de cabine stap die me omhoog brengt, stappen er tegelijk met mij een paar springers met hun ski’s losjes over de schouder in de lift. In eerste instantie dacht ik dat het meisjes waren, maar de baardgroei bij sommigen is overduidelijk. Het zijn mannen. Om zo lang mogelijk in de lucht te kunnen zweven moet je zo licht mogelijk zijn en dat zijn deze mannen zeker!  Tegenwoordig is het  verplicht om een minimum gewicht te hebben om mee te mogen doen. Dagelijks wordt er van 10.00 tot 12.00 uur getraind en vanaf het dak geniet ik met volle teugen van het schouwspel. Ik heb nog nooit zo iets van dichtbij meegemaakt en verbaas me telkens weer over de sprongen.

 

Swarovski Kristallwelten

Op het station staat de speciale Swarovski Kristallwelten shuttle al klaar bij de halte. Deze bus rijdt meerdere malen per dag en brengt me naar Wattens, dat even buiten Innsbruck ligt. De Swarowski Kristallwelt laat me van de ene in de andere verbazing vallen. In tegenstelling tot mijn vooringenomen idee om kristallen muisjes en vogeltjes te moeten bewonderen, krijg ik een expositie van wereldformaat te zien. Het begint al bij de tuin, waar de Reus een centrale plek inneemt. In deze tuin zou je uren kunnen wandelen en je elke keer weer verbazen over de kunstobjecten zoals de Kristalwolk die je al van verre tegemoet schittert. Voor kinderen is zelfs een speciale speeltoren van twintig meter hoogte aangelegd, waar ze zich uren kunnen vermaken. In het gebouw zijn 16 Wonderkamers ingericht, waarin ik vol verwondering rondloop. Alle Kamers zijn door gerenommeerde kunstenaars ontworpen, waarbij elk zijn eigen interpretatie op het fenomeen ‘kristal’ heeft vormgegeven. www.kristallwelten.com.

Mieminger Plateau

Als fervente wandelaar ontkom ik er natuurlijk niet aan om vanuit Innsbruck naar het hoger gelegen Mieminger Plateau te gaan voor een flinke wandeltocht. Na een rit van een uurtje met de stadsbus stap ik uit in het plaatsje Obsteig, waar wandelgids Marie Luise Holly op me wacht. Deze krasse dame begeleidt wandelingen in de zomer en sneeuwwandelingen in de winter. De kalkstenen bergen  veranderen steeds van kleur naarmate de zon lager staat. De stilte en de schoonheid van de natuur met hier en daar een sprankelend watervalletje,  samen met de frisse berglucht vervullen me met dankbaarheid om daar te mogen zijn. Marie Luise vertelt dat er in het zomerseizoen vanuit Innsbruck door de Alpine vereniging geleide wandelingen worden georganiseerd naar het Mieminger Plateau. ,,Maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien en hier ergens je intrek nemen en vervolgens uitstapjes naar Innsbruck maken’’, lacht ze. Het Mieminger Plateau is in de zomer waanzinnig populair bij de iets oudere wandelaars. Dit komt doordat het gebied redelijk vlak is. Er zijn talloze gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Wie op vakantie naar het Mieminger Plateau gaat hoeft niet lang te zoeken naar accommodatie. Er is voldoende aanbod aan vakantiehuizen appartementen en hotels. Familie Landhotel STERN is zo’n hotel waar de ‘Gemütlichkeit’  je al op het terras tegemoet spettert. Generatie op generatie wordt dit hotel al meer dan 111 jaar bestierd door een enthousiaste familie. De kamers zijn modern en smaakvol ingericht, met een knipoog naar het verleden. Voor families zijn er zelfs in dit hotel speciale familieappartementen. Het hotel organiseert het hele jaar rond tal van activiteiten voor volwassenen en kinderen. En wie geen zin heeft om te fietsen  of te wandelen kan lekker de suana in gaan of een Shiatsu behandeling ondergaan. www.hotelstern.at.

Veel musea

Eenmaal terug in Innsbruck is het weer omgeslagen en moet ik mijn heil binnenshuis zoeken. Gelukkig is dat geen enkel probleem met de vele musea die Innsbruck telt.

Sinds vorig jaar is in de Wilhelm-Greil Strasse het Audioversum gevestigd. Dit wetenschapcentrum legt op duidelijke en interactieve wijze de werking van het gehoor uit. Meer dan 50 installaties belichten alle aspecten van ons gehoor en de daarbij behorende techniek. www.audioversum.at

Het Tiroler Volkskunstmuseum noemt zich zelf een cultuurhistorische bijzonderheid waarin folkore een grote rol speelt. www.tiroler-landesmuseen.at. En dan is er natuurlijk nog de Keizerlijke Hofburg, Slot Ambras, het Radiomuseum, het Abdijmuseum en ga zo maar door. Innsbruck heeft werkelijk voor elk wat wils te bieden. Bij het Bureau voor Toerisme aan de Burggraben zijn gratis allerlei folders af te halen. www.innsbruck.info

Een tour met de  Sightseer behoort ook tot de mogelijkheden. Deze Hop on-Hop off bus is gratis toegankelijk met de Innsbruck Card en laat het grootste gedeelte van de stad comfortabel en droog vanachter glas zien. www.sightseer.at.

 

De klokken van Grasmayr

Elisabeth Grassmayr is de matriarch van de familie Grassmayr. Deze familie maakt al sinds 1559 klokken.Terwijl Elisabeth mij een rondleiding geeft door de gieterij en het museum, vertelt ze en passant ook nog even dat ze niets heerlijker vindt dan voor haar 20-koppige familie te koken. Tijdens de rondleiding komt een werknemer uit de gieterij ons waarschuwen dat er iets bijzonders te zien is. Elisabeth zegt dat ik de geboorte van een klok ga meemaken. We lopen naar de werkplaats waar we getuige zijn van de ontmanteling van de vorm waar de klok is ingegoten. Met een grote stofwolk wordt de klok vrijgemaakt, waarna de resten van de vorm handmatig worden verwijderd. ‘’Hij is goed gelukt’’, klinkt het opgelucht. Deze interessante rondleidingen worden op afspraak gegeven. www.grasmayr.at.

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Mary Kapferer-Leenders | Antwoord 04.11.2018 10.28

Geweldig geschreven, nog bedankt, en het was heel leuk samen, hartelijke groetjes je nederlandse gids in Innsbruck Mary Kapferer-Leenders

Colette Verra 05.11.2018 12.32

En jij bedankt voor je voortreffelijke rondleidingen! Je bent echt een aanrader!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk