Fietsen, varen, wandelen en genieten

Linköping

De Zweedse stad Linköping is de kleinste bestemming van KLM. Op anderhalf uur vliegen van Amsterdam kom je echter terecht in een wereld die alles behalve klein is. Toegegeven: de luchtvaartterminal is klein maar dat maakt het alleen maar overzichtelijk. De grootsheid van de natuur in de omgeving van Linköping is hier allesbehalve klein. Neem de stad Linköping als uitgangspunt en je kunt wekenlang, elke dag van een totaal ander panorama genieten. Linköping ligt vijf minuten van de luchthaven. Om ten volle van de omgeving te genieten verdient het aanbeveling om een auto te huren en zelf de relaxte manier van rijden tussen de Zweden te ervaren.

Eiken, eiken en eiken

Linköping ligt midden in de natuur. Als het vliegtuig landt kun je zien dat de omgeving uit bossen en water bestaat. Eenmaal op de grond ervaar je pas echt de schoonheid van dit stukje aarde. Linköping zelf kun je zelfs verkennen per kano of kajak! Net buiten de stad leiden alle wegen je naar gevarieerd natuurschoon. We wandelen door Natuurreservaat Tinnero Eklandschap. ‘Ek’ betekent eik en deze boom voert hier de boventoon. Ik probeer me voor te stellen hoe schitterend het er hier in de herfst moet uitzien, maar kom weer snel terug in het moment en geniet van het frisse, jonge groen van de bomen. In dit natuurreservaat wordt de stilte uitsluitend onderbroken door het gezang van vogels. In het meer in het midden van het reservaat broeden allerlei soorten watervogels en vanaf de hoger gelegen heuvels heb je een fantastisch uitzicht op het af en aanvliegen op de vogelterminals.

Openluchtmuseum

Het openluchtmuseum Gamla Linköping schetst een beeld van de manier waarop de inwoners van Linköping door de jaren heen leefden. Sommige huizen zijn door de nazaten van de oorspronkelijke bewoners geschonken aan het museum compleet met inboedel. De foto’s en andere memorabilia zorgen ervoor dat je elk moment de bewoners binnen verwacht. Op dit openlucht complex kun je uren ronddwalen en waan je je terug in de tijd. Sommige huizen in het openluchtmuseum worden daadwerkelijk bewoond. Het is niet verwonderlijk dat er een lange wachtlijst is voor potentiële bewoners. De toegang is, net als de meeste musea in Zweden gratis. www.gamlalinkoping.info

Leuke winkels

Linköping zelf is een vriendelijk middelgrote stad met enkele bijzondere bezienswaardigheden zoals de kathedraal die als markeringspunt overal vandaan te zien is. In het centrum zijn naast de bekende winkelketens leuke typisch Zweedse winkels te vinden waar streekproducten en werk van regionale kunstenaars verkocht wordt.

Norköping

We vertrekken naar de nabijgelegen  stad Norköping, ongeveer 40 km van Linköping. Norköping was van oudsher een welvarende stad met textiel en papierindustrie. In de jaren 70 en 80 kwam hier een eind aan omdat de arbeidskrachten in andere landen goedkoper waren. Wat overbleef waren de leegstaande fabriekspanden. Er was zelfs geen geld beschikbaar voor de sloop van de gebouwen. Het terrein met de fabriekspanden werd afgesloten met hekken en verviel tot een spookachtig, verlaten grondgebied. Zo’n tien jaar geleden ontstond de kentering. Er stond een groepering op die over voldoende financiële middelen beschikte om het culturele erfgoed nieuw leven in te blazen. De fabrieken werden gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming. Sommigen werden omgebouwd tot appartementencomplexen; een aantal fabrieken huisvesten momenteel de universiteit en in andere panden werden musea gevestigd. 

Visualiseringscenter

Norköpings Visualiseringscenter is in een oude papierfabriek gehuisvest. In dit museum wordt in samenwerking met de universiteit  zichtbaar gemaakt wat er in de universiteitsgebouwen wordt onderzocht en onderwezen. Er worden hier wonderbaarlijke zaken tentoongesteld. Denk aan een driedimensioneel stratenplan waarin je je eigen huis of kantoorpand kunt inplannen. Of bekijk de autopsie van een mens (je mag zelf de doodsoorzaak kiezen) en zie hoe elk spiertje en vezeltje via de allernieuwste technieken in beeld worden gebracht.  www.visualiseringscenter.se.

Mooiste museum van Zweden

Tegenover het Visualiseringscenter ligt het Arbetetsmuseum; zelfs aan de buitenkant is het al een plaatje om te zien. Dit museum is in de strijd om het mooiste museum van Zweden te worden en maakt daarvoor een goede kans, alleen al door de ligging en de vorm. Het museum staat als het ware op een eiland en is zevenhoekig. In dit museum vindt ook veel samenwerking plaats tussen de universiteit en ook scholieren uit heel Zweden deel kunnen nemen aan allerlei projecten en tentoonstellingen. Het hoofdbestanddeel van de tentoonstelling bestaat uit allerlei aspecten die met het milieu te maken hebben, maar er is ook aandacht voor de textielindustrie die hier heeft plaatsgevonden. Er is één speciale ruimte waar je binnen kunt horen welk geluid de textielarbeiders hun hele werkzame leven aan moesten horen.       Wat zegt U?????          www.arbetetsmuseum.se

Groene stad

Onderweg naar de gezellige winkelstraten van Norköping moeten we eerst het fabriekscomplex achter ons laten. Via een wirwar van verborgen paadjes, kleine trappetjes, en smalle doorgangen verlaten we via de toegangspoort het fabriekscomplex. Natuurlijk bewonderen we nog even de concertzaal die in een oude waterkrachtcentrale is gevestigd. Ook Norköping is omgeven door groen. Vanaf deze plaats kun je de kustroute volgen naar de Baltische zee. Daar hebben wij geen tijd voor want we hebben een afspraak in Borensberg met de mensen achter een grote successtory.

Fietsen langs het Götakanaal wordt successtory

Via Linköping rijden we in de richting van Borensberg. We passeren glooiende velden en bossen. Hier en daar staat een boerderij of typische Zweeds gekleurd woonhuis te midden van de open ruimte. Ruimte is in Zweden een begrip. Het is niet zo verwonderlijk dat veel Nederlanders er voor kiezen om zich in Zweden te vestigen. We steken het beroemde Götakanaal over en slaan de weg in die naar het Nääs Hotel leidt. Hier treffen we Irene en Arjan Gilling. Dit echtpaar waagde negen jaar geleden, samen met hun jonge kinderen de oversteek van Alkmaar naar Borensberg. Maar waarom gingen ze eigenlijk naar Zweden?  ,, We wilden weg van de stress in Nederland en zochten naar ruimte. Arjan had ooit drie maanden door Zweden gefietst en vond het toen al heel mooi. Verder zochten we een plek die niet al te ver van onze families af lag en het profiel van Zweden komt aardig overeen met dat van Nederland’’, legt Irene uit. Irene en Arjan vielen voor de plek Borensberg waar ze nu al negen jaar wonen. De meubelstofffeerderij die Arjan in Zweden wilde opzetten is nooit van de grond gekomen omdat ze ter plekke een gat in de markt ontdekten: fietsen. ,,We hebben vroeger veel fietsvakanties gemaakt en zagen meteen dat er in Borensberg volop mogelijkheden voor fietsvakanties en fietsverhuur was. Dat was een gat in de markt’’, legt Irene uit.

Fietsen en wandelen

Het gebied rondom het Göthakanaal leent zich uitermate goed voor fietstochten. Irene en Arjan kochten een herberg aan het Götakanaal waar ook enkele staanplaatsen voor kampeerders zijn, importeerden kwaliteitsfietsen uit Nederland en de successtory was een feit! De kamers in de herberg zijn al zeven jaar doorlopend volgeboekt. Steeds meer fiets- en wielerliefhebbers weten de weg naar Borensberg te vinden en de vraag overschreed het aanbod. Vlakbij de herberg stond op het terrein van de elektriciteitscentrale een hotel te koop dat vroeger als conferentie en opleidingshotel werd gebruikt door de elektriciteitsmaatschappij. Nog maar enkele maanden geleden hebben Irene en Arjan dit hotel betrokken. De eetzaal kreeg een flinke opknapbeurt en de kamers komen binnenkort aan de beurt. Behalve fietsvakanties is het ook mogelijk om vanuit de beide accommodaties een wandelvakantie te maken. Naast gewone fietsen worden ook bakfietsen, familietandems, en e-bikes verhuurd.  www.gotatravelcenter.se

Informatie

Helaas is het veel te snel tijd om dit mooie gebied te verlaten en moeten we de vriendelijke luchthaven weer opzoeken. Linköping, Norköping en het Göthakanaal liggen in de provincie Östgötland. Kijk voor meer informatie op www.visitlinkoping.se; www.upplev.norrkoping.se; www.visitostergotland.se. www.visitsweden.com.  

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk