Croissants, croissants en croissants

Ze hebben de croissant nog net niet in het stadswapen, maar in de Poolse stad Poznan draait werkelijk alles om de croissant. Het gaat hier natuurlijk niet om een gewone croissant. We hebben het hier over de Sint Maartencroissant.

 

Hoe dat zo gekomen is, behoeft enige uitleg en we duiken dan ook terug naar het jaar 316 na Christus. In Hongarije wordt dan Martinus geboren, vernoemd naar Mars,  de Romeinse God van Oorlog. Net als zijn vader moet ook Martinus het Romeinse leger in, maar eigenlijk wil de jongen zich liever met het bestuderen van het Christendom bezighouden. Op zeker moment wordt Martinus naar de Franse stad Amiens gestuurd. Aangekomen bij de stadspoort treft hij daar een bedelaar aan die om geld vraagt. Dat heeft Martinus ook niet, maar in plaats daarvan snijdt hij met zijn zwaard de helft van zijn rode mantel af om aan de bedelaar te geven. Het toeval wil dat Martinus net die nacht had gedroomd over dit voorval, waarna hij besloot om de andere helft van de mantel aan de wilgen te hangen en zich geheel aan een leven ten dienste van de mensheid te wijden. Hij ging het klooster in en de eerste kloosterorde in West Europa werd een feit. Martinus werd in 371 in Tours tot bisschop uitgeroepen en reisde daarna door Europa om het volk tot het Christendom te bekeren.

De overlijdensdatum van Martinus is 11 november en dit is ook de naamdag van Sint-Martinus. Na zijn dood is deze datum een feestdag geworden die op veel plaatsen in Europa gevierd wordt, waarbij kinderen bedelend om snoep langs de deuren gaan.Nergens in Polen wordt het feest van Sint Maarten zo uitbundig gevierd als in Poznan. In de kerken riepen priesters op om in de geest van Sint Maarten, de armen te ondersteunen.

Maar wat heeft dat nu met die croissant te maken? In 1891 kreeg bakker Józef Melzer uit Poznan een droom, waarin hij zag hoe hij een hoefvormig stukje gebak maakte en dit aan de armen uitdeelde. Hij maakte deze droom de volgende dag daadwerkelijk waar en de traditie was geboren.  Sindsdien is deze Sint Maarten croissant het boegbeeld van Poznan geworden. Het recept is beschermd en de croissant mag alleen in Poznan gebakken worden. Op 11 november gaan er maar liefst 1,25 miljoen van deze croissants over de toonbank, maar de lekkernij is het hele jaar rond overal verkrijgbaar.

Tijdens een bezoek aan het Rogalow Muzeum www.rogalowemuzeum.pl/en wordt op interactieve wijze  duidelijk gemaakt hoe een Sint Maartencroissant wordt gebakken en wat de ingrediënten zijn. Met een gewicht van 250 gram en een mengsel van boter, bloem, eieren, maanzaad, rozijn, sinaasappelstukjes, noten en gemalen biscuits en een topping van suikerglazuur moet je toch al snel rekenen op 1250 calorieën per stuk!

Wie in de gelegenheid is om op 11 november Poznan te bezoeken kan zich onderdompelen in de viering van Sint Maarten. De hele dag heerst er een uitgelaten sfeer en overal op straat staan stalletjes met croissants en andere etenswaren. In de middag wordt een grote parade gehouden, waarbij de intocht van Sint Maarten centraal staat. Naar schatting komen 40.000 bezoekers naar deze intocht kijken. 

Poznan is één van de oudste steden van Polen en ligt van de grote steden het dichtst tegen de Duitse grens aan. Hierdoor heeft de stad onmiskenbaar Duitse invloeden, zoals de taal die typisch voor Poznan is en uiteraard veel Duitse elementen in zich draagt. Poznan is een universiteitsstad en heeft, mede door meerdere grote shoppingcentra,  internationale flair. Het oude stadscentrum van Poznan is een plaatje en beslist een bezoek waard.

Om te weten hoe Poznan eigenlijk is ontstaan is een bezoek aan Cathedral Island (Ostrów Tumski) onontbeerlijk. In de tegenwoordige wijk Sródka ontstond begin 13e eeuw het begin van de stad. Deze wijk kreeg na de Tweede Wereldoorlog een slechte naam, maar de laatste jaren is er veel geïnvesteerd en nu is het een levendige wijk met als niet te missen landmark de 3D schildering op een flatgebouw die de geschiedenis van de stad weergeeft. De oudste Poolse kathedraal dateert uit de 10e eeuw en is absoluut het bezichtigen waard.  In het nabijgelegen  moderne museum Porta Posnania biedt een interactieve tentoonstelling een goed beeld van de geschiedenis van Poznan in het bijzonder en Polen in het algemeen. www.bramapoznania.pl.

Teruggekomen in de oude stad is het 16e eeuwse stadhuis een trekpleister. Dit pareltje van de Renaissance heeft binnen nog veel originele versieringen. Het gebouw is tegenwoordig als Stedelijk Museum in gebruik.De kleurige huizen op het plein worden venterhuisjes genoemd.

In de Tweede Wereldoorlog is een groot gedeelte van de oude stad verwoest en op sommige plekken zijn de huizen gerestaureerd of zelfs opnieuw gebouwd, zoals het Royal Castle. In dit kasteel is het museum voor toegepaste kunst gevestigd. De bovenverdieping biedt een schitterend uitzicht over de stad. www.mnp.art.pl.

Wie meer van Poznan wil weten, zonder in de standaard toeristische bezienswaardigheden te vervallen kan zich wenden tot www.poznanurbanadventures.com.  Szymon Echaust laat je tijdens zijn rondleiding plekken zien, waar je als gewone toerist niet eens weet van hebt, zoals restaurants met binnenplaatsjes van meer dan 100 jaar oud die als een oase in de stad plek bieden om te eten en te relaxen. De kerk van Sint Stanislaus  uit 1701 die we tijdens zijn rondleiding bezochten is een sterk staaltje optische illusie die je met eigen ogen moet zien.

Ook buiten Poznan valt er genoeg te zien en beleven. Ten noorden van de stad ligt aquapark Malta. Behalve een camping zijn langs de oevers van dit semi-natuurlijke meer tal van watersportfaciliteiten gesitueerd. Vlakbij Malta ligt het Nieuwe Dierenpark. Dit park is werkelijk schitterend opgezet. Vanwege de ligging, midden in het bos, verblijven de dieren onder optimale omstandigheden. Kijk  niet vreemd op als je een hert, ree of vos tegenkomt, want die lopen hier gewoon vrij rond. In dit park worden veel dieren opgevangen die voorheen onder erbarmelijke omstandigheden leefden, zoals beren uit het circus en leeuwen die bij particulieren zijn weggehaald. Een bezoek aan deze Zoo is een absolute aanrader, niet in de laatste plaats door het prachtige natuurgebied, waarin het park ligt. www.zoo.poznan.pl.  Kijk voor meer informatie over Polen en Poznan op www.polen.travel.po/en en  www.poznan.travel

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

martien dol. | Antwoord 20.11.2018 19.35

we zijn zeer geïnteresseerd geworden bij het lezen over deze stad. Het is mooi beschreven en dank daarvoor van Marianne en Martinus.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk