Groene long van Europa

Via Praag naar Šumava

Dat elk nadeel een voordeel heeft, ervaar ik als ik op een onmogelijk vroeg tijdstip landt op Václav Havel, de luchthaven bij Praag. Door een communicatiefout moet ik drie uur overbruggen, voordat de reis zich, samen met een tiental collega’s, voort kan zetten naar het Boheemse Woud. Er zit voor de mij toegewezen gids niets anders op dan mij een paar uur door Praag te loodsen. De stilte in de stad is rond acht uur in de ochtend bijna tastbaar. We beklimmen zwijgend de trappen van de Praagse Burcht. De Praagse Burcht is een enorm complex van paleizen, men zegt zelfs dat het grootste paleizencomplex ter wereld is. In de stilte die voor de storm uitgaat geniet ik van de schoonheid van de Burcht die in de negende eeuw niet meer was dan een houten fort. Bij het kantoor van de president van de Tsjechische Republiek hangt de vlag uit ten teken dat de president binnen is. Naast alle pracht en praal is het ook een genot om door de smalle straatjes aan de buitenrand van het complex te dwalen.

Wisseling van de wacht

Als we een uurtje later gaan kijken naar de wisseling van de wacht realiseer ik me pas wat een geluk ik had om op het vroege tijdstip hier te mogen rondkijken. De rest van de wereld is ondertussen ontwaakt en het lijkt wel alsof er opeens uit alle straten en stegen tientallen mensen toegestroomd zijn om zichzelf met de wachters te fotograferen.

UNESCO werelderfgoed

We steken de Karelsbrug over en gaan het oude gedeelte van Praag binnen. Praag  wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is één van de mooiste steden van Europa; het historische centrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er weinig beschadigd, waardoor deze stad nog  steeds van een ongekende schoonheid is. Praag is als een openluchtmuseum waar je het beste op een zeer vroeg tijdstip doorheen kunt lopen.

Astronomisch uurwerk

Een van de grootste trekpleisters is het middeleeuwse astronomisch uurwerk in het centrum. Elk uur gaan er twee deurtjes open en lopen er een aantal apostelen voorbij. De makers van het uurwerk konden nooit vermoeden dat hun kunstwerk een paar eeuwen later als achtergrond van ‘’selfies’’ zou dienen. Alle nationaliteiten verdringen zich voor het uurwerk om elkaar en zichzelf te fotograferen. Voor een bezoek aan Praag is volgens mijn gids eind april de beste tijd als de bomen in bloei staan en de grote toeristenstroom nog niet op gang is gekomen.

Op naar Šumava

Als de rest van het gezelschap is gearriveerd laten we Praag achter ons en zetten koers naar het zuidwesten van Tsjechië, naar het Lipno meer in Šumava. Šumava, zoals het Bohemer Woud hier wordt genoemd, ligt op ongeveer 750 kilometer van Nederland. Zowel in de zomer als in de winter is Sumava een populair vakantiegebied.

Groene long van Europa

Šumava is een landelijk gebied met weinig grote steden. De natuur heeft hier lange tijd ongebreideld haar gang kunnen gaan omdat een groot deel van Šumava niet toegankelijk was tijdens het communistische regime. Met de val van het ijzeren gordijn verdween 215 km aan prikkeldraad en werd het gebied toegankelijk voor iedereen.  Sinds 1991 is het gebied tot nationaal park uitgeroepen. Nationaal park Šumava is een UNESCO "Biosphere Reserve" en is met 69030 hectare het grootste Nationaal park in Tsjechië. Het maakt, samen met het Bohemer woud, deel uit van het grootste Midden-Europese woudgebied en wordt ook wel de "Groene long van Europa" genoemd. Vanaf de parkeerplaats in het plaatsje Velký Bor wandelen we door de oeroud aandoende bossen de berg op naar het Zwarte meer. De lynxen die in dit gebied voor schijnen te komen, laten zich wijselijk niet aan ons zien, net als de enkele wolf die af en toe gesignaleerd wordt. Het zwarte meer ziet er sprookjesachtig uit. In het eindeloos grote en stille bos lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De kabbelende beekje en watervallen maken dat ik me midden in een sprookjeswereld waan. Wie van wandelen houdt kan hier weken doorbrengen want een groot netwerk van wandelpaden verbindt de gebieden met elkaar. www.sumava.net  www.czechtourism.com

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk