Licht op Tholen

Tholen omringd door Nationaal Park Oosterschelde

Het allergrootste natuurpark van Nederland is niet de Veluwe, zoals veel mensen denken, maar De Oosterschelde. Eigenlijk is het een beetje vreemd dat het Zeeuwse eiland, dat omringd is door Nationaal Park  Oosterschelde, relatief onbekend is. Maar Tholen, daar gaat deze reportage grotendeels over, is hard  aan het werk om meer bekendheid te krijgen. De Stichting Tholen Beter Bekend, die in 2016 werd opgericht is onder meer een grote promotor van Eiland Tholen. Eiland Tholen bestaat uit negen kernen, waarvan ik er onlangs drie bezocht.  

Sint-Maartensdijk

Als ik Sint-Maartensdijk binnen rijd, valt al meteen het rustige en dorpse karakter op en dan te bedenken dat Smalstad Sint- Maartensdijk al meer dan 500 jaar stadsrechten heeft. In het Raedthuys aan de Markt zijn geen ambtenaren meer te vinden; in het gebouw is tegenwoordig een hotel gevestigd. De kamers zijn schitterend gemeubileerd met een perfecte mix van modern en antiek.

Oranjekamer

In Hotel het Raedthuys bevindt zich de Oranjekamer. In dit kleine museum is de band tussen Sint Maartensdijk en  de Oranjes in beeld gebracht, onder andere met een maquette van het voormalige kasteel, de ‘heerlijkheid’ die de Oranjes regelmatig bezochten. Het museum is dagelijks tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken. Bij de entreeprijs van € 2,50 is een kopje koffie inbegrepen. www.raedthuystholen.nl

Thoolse streekproductenveiling

ALVANTHO is de handelsnaam van alle streekproducten die van Tholen komen en betekent niets meer of minder dan ‘alles van Tholen’. Thoolse streekproducten staan centraal in Sint Annaland, waar ze bij de enige aardappelveiling van Nederland, elke woensdag, om 11.00 en 14.00 uur geveild worden. De Thoolse Streekproductenveiling mag zich verheugen in een stijgende belangstelling. Geen wonder, want het is amusant om in de authentieke veilingbankjes te zitten en met een druk op de knop eigenaar te worden van een potje mosterd of honing, een zak aardappels, doosje mooie aardbeien of blikje Zeeuwse boterbabbelaars. De veiling wordt op humoristische wijze geleid door Wim Pleune en de opbrengst komt weer ten goede aan het Streekmuseum de Meestoof in Sint Annaland. De Streekproductenveilingen worden gehouden van 25 mei tot en met 31 augustus en is vrij toegankelijk. www.thoolsestreekproductenveiling.nl

De Buutengaets

Met in mijn tas twee palingen (gelukkig in het vacuüm) en een zak Zeeuwse knopendrop laat ik de veiling achter me en zet ik koers naar het clubhuis van ‘De Buutengaets’, de Watersportvereniging van Sint Annaland. Tijdens de lunch vertelt Wilco Jacobusse van het Nationale Park de Oosterschelde wat hier zoal te doen is. Wel eens gedacht aan een ‘wilde wierenwandeling’ of kajakken langs bruinvissen en zeehonden? Hier kan het, net als het ontdekken van de onderwaterwereld, waar niet alleen tropisch uitziende vissen, maar ook anemonen voorkomen. Liever boven de waterspiegel bivakkeren?  Lepelaars, kluten, zilverplevieren en wulpen scharrelen allemaal op hun eigen diepte hun kostje bij elkaar op de kustlijnen langs de Oosterschelde. www.np-oosterschelde.nl

Roosevelt Informatiecentrum

Oud-Vossemeer heeft een speciale band met de familie Roosevelt die in het Roosevelt Informatiecentrum in het voetlicht wordt gesteld. Er wordt gestreefd om de geschiedenis van Oud-Vossemeer, de ambachtsheerlijkheid en de band met de familie Roosevelt op een toegankelijke wijze voor het publiek te presenteren. De wereldwijde bekendheid is te danken aan Theodore, Franklin Delano en Franklins vrouw Anna Eleanor Roosevelt. Theodore en Franklin Delano brachten het beiden tot president van de Verenigde Staten en Anna Eleanor was nauw betrokken bij de oprichting van de Verenigde Naties. De roots van de familie liggen in Oud Vossemeer. Naast de openingstijden op elke eerste zaterdag van de maand is het ook mogelijk om een bezoek aan te vragen. www.rooseveltoudvossemeer.nl  Tegenover het informatiecentrum ligt restaurant Huys van Roosevelt. Ook hier hangen tal van memorabilia van de Roosevelt familie. Vraag vooral naar het speciale streekbiertje dat hier getapt wordt.   

Plan Tureluur

Voor ik mijn reis vervolg naar Schouwen –Duiveland bezoek ik nog even de Scherpenissepolder. Dit natuurgebied is onderdeel van plan Tureluur. Plan Tureluur is na de aanleg van de Deltawerken in het leven geroepen om de typische Zeeuwse planten en dieren terug te brengen die door de afsluitingen verdwenen. Er worden nieuwe natuurgebieden aangelegd waarin water een belangrijke rol speelt. In natuurgebied Scherpenissepolder is Staatsbosbeheer erg blij met het resultaat. Hier overwinteren talloze vogels, rusten trekvogels uit en brengen kust- en weidevogels hun kroost groot. De gemarkeerde wandelroute is een absolute aanrader.  

Wie Zeeland zegt, zegt natuurlijk ook vis. De visserij is overgeleverd aan de op dit moment geldende regelgeving. Moest tot voor kort de bijvangst worden teruggegooid, met ingang van 1 januari 2016 wordt de aanlandplicht gefaseerd ingevoerd. Dit betekent dat er veel bijvangst, oftewel discards  verwerkt moet worden.  Enerzijds betekent dit dat vissers zich zullen gaan verdiepen in betere vistechnieken en materialen waardoor er weinig bijvangst is, maar anderzijds is het voor restauranthouders een uitdaging om de discards te verwerken tot smakelijke producten. Evert van Dilst, eigenaar van Visrestaurant C-FOOD in Brouwershaven, legt zich toe op het ontwikkelen van gerechten van bijvangst. Dit restaurant is bovendien aangesloten bij Euro-Toques Nederland, een organisatie die onder andere voedselverspilling tegen gaat, nationale en culinaire tradities handhaaft en maatschappelijk verantwoord onderneemt. www.c-food.nl.  

Als ik na de lunch nog een rondje door Brouwershaven maak, zie ik dat de deur van molen De Haan wagenwijd open staat. Nieuwsgierig stap ik naar binnen, waar ik tot mijn verbazing ontdek dat de complete molen is omgetoverd tot een gastenverblijf. Altijd al eens in een molen willen slapen? In Brouwershaven kan het!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

het Raedthuys | Antwoord 12.04.2017 16.09

Leuk om te lezen! Echter heet het hotel: het Raedthuys en is de website www.raedthuystholen.nl

Ank Herstel 18.04.2017 14.51

Is veranderd. Bedankt voor uw reactie. Hartelijke groeten, Ank Herstel

Manja Herstel | Antwoord 08.04.2017 14.57

Leuk om te lezen, de provincie Zeeland heeft veel dingen die de moeite waard zijn.

Alie | Antwoord 08.04.2017 11.58

Leuk stukje, interessante informatie. Het is richting St. Annaland inderdaad heel mooi.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk