Gouden geheim in Atlantische Oceaan

Te mooi om waar te zijn

Op slechts drieënhalf uur vliegen van Amsterdam ligt een eiland waar de politie niets te doen heeft, de natuur wonderschoon is en de temperatuur zeer aangenaam. Het lijkt in deze roerige tijden bijna te mooi om waar te zijn, maar toch is zo. Het Portugese eiland Porto Santo is een onbekende parel in de Atlantische Oceaan. Het eilandje is 11 km lang en 6 km breed. Er wonen 5000 mensen, waarvan het grootste gedeelte in de hoofdstad Vila Baleira. Porto Santo ligt  50 kilometer van Madeira verwijderd en is te bereiken via een binnenlandse vlucht vanaf Madeira, maar ook via een veerdienst. In het hoogseizoen voert TUI directe vluchten vanaf Amsterdam naar Porto Santo uit.

 

Geneeskrachtig zand

Porto Santo dankt zijn bijnaam ‘Gouden Eiland’ aan de goudgele stranden aan de zuidkust. De stranden zijn bedekt met het fijnste zand dat je je maar voor kunt stellen. De constitutie van het zand van Porto Santo is volkomen anders dan waar ook ter wereld. Het zand bevat mineralen als strontium, wat een natuurlijke antibacteriële werking heeft, jodium, calcium en magnesium. In het verleden groeven de badgasten zich op het strand volledig in onder het warme zand om daar een paar uur te blijven liggen. Deze zandbehandeling zou bijdragen aan de verlichting van aandoeningen als reuma, artritis en bot- en spierproblemen. Het warme zand lost de aanwezige mineralen op, die het vervolgens weer aan het lichaam geven. Pas de laatste jaren is door onderzoek naar voren gekomen dat het gouden zand van Porto Santo daadwerkelijk een therapeutische werking heeft.

Jeepexcursie

Voor een eerste verkenning van het eiland stap ik bij Sophia Santos in de jeep. Het familiebedrijf Lazermar verzorgt allerlei excursies op Porto Santo. Wat meteen opvalt is de enorme gevarieerdheid van dit relatief kleine eiland. Vergezichten overal om je heen, bijna altijd is er wel een stukje zee te zien, ruige bergen, vulkanische bergtoppen en bloeiende velden. Als je, zoals ik, in het voorjaar op Porto Santo bent, kun je genieten van de meest uiteenlopende bloemenpracht. Sophia woont haar hele leven al op Porto Santo en heeft een onstuitbaar enthousiasme. Ze vertelt honderduit over het landschap, de geschiedenis en geografie. Elke keer als we ergens stoppen  maakt mijn fotocamera overuren. www.lazermar.com.

Quinta das Palmeiras

We stappen weer in en bezoeken de oase Quinta das Palmeiras. Carlos Manuel, beter bekend als ‘Camanel’ heeft zijn droom waargemaakt met zijn schepping van de tropische tuin Quinta das Palmeiras. De voormalige windsurfleraar kocht jaren geleden een stukje grond in the middle of nowhere. Hij plantte er palmbomen op en ging dagelijks met zijn auto, onder besmuikte gelach van zijn collega’s, met jerrycans met water naar de bomen om ze te vertroetelen. Inmiddels heeft Camanel een tropisch paradijs weten te creëren, met waterpartijen waar de vissen uit je hand eten en met tropische vogels en een gevarieerde vegetatie. Ik geniet van het vogelgekwetter en alle prachtige planten en bloemen die in bloei staan. Het park is een heerlijke plek om rond te dwalen en ook kinderen zullen zich hier zeker vermaken.

Pico Ana Ferreira

Als we verder rijden over het eiland, verbaas ik me doorlopend over het uitzicht dat telkens weer totaal anders is. Op de zuidwestkust stoppen we bij het hoogste punt van het eiland, de Pico Ana Ferreira. Deze bloedstollend mooie vulkanische formatie lijkt zo uit een science fiction film te zijn gekomen. De langzaam afgekoelde magma na een vulkaanuitbarsting is verantwoordelijk voor de wonderlijke prismavormen die deze massa heeft.

Hiken en biken

Voor dag twee staat een hike naar de top van de Pico Branco op het programma. Er zijn rondom deze berg een tweetal gemarkeerde wandelroutes uitgezet. De klim naar de 500 meter hoge top voert over een voormalig ezelpaadje en is op sommige stukken afgezet met een hek zodat bezoekers die zich vergapen aan de schoonheid van de omgeving, niet de berg afrollen. Eén van mijn medewandelaars heeft een app op haar telefoon waaruit blijkt dat de route heen en terug 7,4 kilometer lang is, waarbij 1700 calorieën zijn verbruikt. Wie liever geen auto huurt is op Porto Santo afhankelijk van een taxi of de diensten van Lazermar. Ze brengen wandelaars naar het beginpunt van de wandeling en halen ze later daar ook weer op. Wat ook goed te doen is, is het huren van een fiets of scooter. Op Porto Santo wordt jaarlijks minder dan één fiets gestolen.

En weer....zand

Na de boottocht rond Porto Santo is het tijd voor mijn zandbehandeling in de Porto Santo Hotelspa. Ik laat me in de bak met zand zakken, waarna een helper met een megagrote slang zand over me heen spuit. Het zand wordt overal, behalve mijn gezicht, overheen gespoten waarna er een foliedeken overheen gaat om de warmte goed vast te houden. Ik merk dat het zand behoorlijk zwaar en warm is en realiseer me dat er misschien wel mensen zullen zijn die deze behandeling niet aankunnen omdat het toch wel enigszins claustrofobisch is. Na een half uur word ik verlost van het zand en moet ik nog een half uurtje rusten. Er wordt me op het hart gedrukt om veel water te drinken. Het was een aparte ervaring, maar om nu te zeggen dat ik tien jaar jonger uit het zandbad kwam, mwah! Voor mensen met reumatische aandoeningen zijn er speciale pakketten waarbij je in zes dagen twaalf zandbehandelingen krijgt. www.hotelportosanto.com 

Christoffel Columbus

Ontdekkingsreiziger Cristoffel Columbus heeft een paar jaar met zijn vrouw Filipa ingewoond bij zijn schoonvader. In dit gebouw, gevestigd aan de Travessa Sacristia 2 in Vila Baleira, is tegenwoordig het Columbus-museum gevestigd. www.museocolombo-portosanto.com 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk