Friesland heeft meer te bieden dan de elf steden

Voor elk wat wils

Wie aan Friesland denkt, heeft daarbij meestal het plaatje van wadlopers, schaatsers en skûtsjeszeilers in het hoofd. Maar Friesland is veel meer dan wadden, water, wind en weiland. Tussen de grens met Drenthe en de meren van Friesland, ligt het gebied dat De Friese Wouden wordt genoemd. Dit ondergeschoven kindje van Friesland verdient het om meer aandacht te krijgen. Met een mix van bossen, heidevelden, moerasgebieden, boerenland en landgoederen met statige huizen is er voor elke smaak iets te vinden in De Friese Wouden. 

Nieuw streekpad

Jaap en Anneke Jongejan tref ik in het plaatsje Eastermar aan. Deze fervente wandelaars hebben het initiatief genomen om een nieuw streekpad te ontwikkelen, Streekpad de NoardlikeFryske Wâlden. In samenwerking met Wandelnet, gemeenten, agrarische- en natuurorganisaties is er een 150 km lange route gemaakt, uiteraard op te delen in korte (dag)etappes. De route wordt officieel in het voorjaar van 2018 gepresenteerd op de Fiets- en Wandelbeurs, maar ik had het genoegen alvast een preview te krijgen van een stukje van deze prachtige wandelroute. Het coulisselandschap zorgt voor een gevarieerde wandeling, deels over paadjes die speciaal voor wandelaars door de boeren zijn opengesteld. Kenmerkend zijn de wallen om de perceeltjes. De voor deze wallen kenmerkende elzenbomen en braamstruiken zijn een tijdje weg geweest, maar worden tegenwoordig door de boeren weer gekoesterd. Het Brommels Bramenfestijn dat jaarlijks in augustus wordt gehouden trekt altijd veel bezoekers.

 

Bergumermeer

In De Friese Wouden zijn veel kleinschalige ondernemers werkzaam die het vragen om ontdekt te worden. Zonder uitzondering werken de horecaondernemingen allemaal met verse streekproducten die hier ruimschoots voor handen zijn. Wie hier een paar dagen wil blijven, vindt genoeg Bed & Breakfastadressen op de website www.eropuitinfriesland.nl. Ikzelf vond gastvrij onderdak in een chalet op Vakantiepark Bergumermeer. Op dit vakantiepark zijn villa’s, tenten en chalets te huur en er zijn plaatsen voor campers en tenten. www.bergumermeer.nl.

 

Botanische tuin

Botanische Tuin De Kruidhof ligt in het plaatsje Buitenpost. Deze Hortus van Friesland herbergt de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van West Europa. Op een oppervlakte van 4 hectare worden 17 thematuinen gepresenteerd. Het is heerlijk om door de verschillende tuinen te dwalen en vlinders en bijen aan het werk te zien. www.dekruidhof.nl.

De Plaets

Tijdens mijn tweedaagse verblijf in De Friese Wouden maakte ik diverse wandelingen, bezocht ik een aantal niet te missen highlights en moest er natuurlijk ook nog gegeten worden. Dineren bij restaurant De Plaets in Burgum is een belevenis op zich. Dit familierestaurant is gevestigd in een boerderij uit 1778 en heeft nog talloze authentieke kenmerken, gecombineerd met een moderne twist, waarvan het verstrekken van een tablet met spelletjes aan de kinderen er één van is. Dat is nog eens wat anders dan een kleurplaat!

Park Vijversburg

Eén van de grootste verrassingen die ik in De Friese Wouden tegenkwam is Park Vijversburg in Tytsjerk. Dit park is een gecombineerd natuur- en cultuurpark wat  inmiddels is uitgegroeid tot één van de topattracties van Friesland. Het buitenverblijf, wat door Stadhouder Georg Schenk van Toutenburg in 1528 werd aangelegd, werd in 1808 gekocht door een koopman uit Leeuwarden. Hun enige dochter gaat na haar huwelijk met Nicolaas Ypeij op Vijversburg wonen. De enige zoon van dit echtpaar, Age, blijft ongetrouwd en overlijdt in 1892 en laat het complex na aan de hierna opgerichte stichting die het beheert. De afgelopen jaren is het complex verdubbeld, onder andere door ruilverkaveling. Kunstenaars en landschapsarchitecten van over de hele wereld hebben zich de afgelopen jaren het hoofd gebogen over de (her)inrichting van het park. Uiteraard is de oorspronkelijke landschapsstijl gebleven. Voor de uitbreiding tekenden landschapsarchitect Piet Oudolf, architecten Junia Ishigami en Marieke Kums, beeldend kunstenaar Tobias Rehberger en Lola Landscape Architects. Wie het park binnenstapt, gaat een totaal andere wereld binnen. De combinatie van gevarieerde natuurelementen met verrassende kunstobjecten, maakt dat je je steeds weer verwondert. De uitbreiding is nog maar een paar maanden geleden geopend, dus sommige projecten moeten letterlijk en figuurlijk nog groeien, maar de toekomst is veelbelovend. In dit park kun je uren doorbrengen en je telkens weer verbazen over hetgeen je ziet. Ook voor kinderen zijn er allerlei speelse elementen aangebracht, zoals een boomhut en een waterlabyrint. www.vijversburg.nl.

Sagen jagen

De Friese sagenjager Dam Jaarsma heeft maar liefst 16.876 volksverhalen verzameld. Er is een wandelroute van 10 kilometer die langs een aantal verhalen voert en een fietsroute van 38 kilometer. De verhalen zijn ter plekke via de barcodescanner van een smartphone op te halen. Op www.sagenjager.nl is meer informatie te vinden. Op het terrein van Theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan zijn meerdere verhalen van de Sagenjager te vinden. Vraag hier vooral naar de specialiteit van het huis, de loempia waar ‘’East meets West’’. www.theeschenkerijlandschap.com.

Museum Dr888

Liefhebbers van architectuur kunnen bij een bezoek aan De Friese Wouden de plaats Drachten niet links laten liggen. Museum Dr888 is gevestigd in een voormalig klooster. De collectie is niet zo heel groot, maar uitermate interessant voor wie van het werk van Thijs en Evert Rinsema houdt. De broers haalden in het begin van de 20ste eeuw de vertegenwoordigers van De Stijl naar Drachten. In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl is opgericht.

De Stijl

Tegenwoordig zouden we Theo Doesburg de trendsetter van ‘’De Stijl’’ noemen. Hij was bevriend met Thijs en Evert Rinsema. In 1923 komt Theo van Doesburg in contact met de gemeente architect van Drachten, Cees Rienks de Boer waar uiteindelijk enkele opdrachten uit voort vloeien. Theo van Doesburg ontwerpt zestien woningen aan de Torenstraat , de glas in loodramen en kleuren van de Landbouwwinterschool in Drachten.

 

 

 

Stadswandeling

Tijdens de stadswandeling die het museum Dr888 organiseert, vertelt onze gids uitgebreid over de gedachtegang die Theo er op na hield. Overal in het centrum en in de papegaaienbuurt is de sfeer van De Stijl zichtbaar. Voor een bezoek aan de museumwoning, het Van Doesburg-Rinsemahuis, moeten we de tassen in de gang laten liggen en onze voeten hullen in operatiesloffen. Het voelt alsof we een heiligdom betreden als we de woonkamer in gaan. De kleuren zijn hier exact zoals Theo het bedoeld heeft en daar is jaren onderzoek aan vooraf gegaan. Op de trapleuning zijn de sporen nog zichtbaar die de onderzoekers hebben achtergelaten toen ze de verflagen voor nader onderzoek afschraapten. Wie zelf wil zien hoe dit huis er van binnen uitziet kan zich via www.museumdrachten.nl aanmelden voor een stadswandeling.  

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk