Voor elke vakantiesmaak is iets te vinden op Cyprus

Geboorteland van Aphrodite steeds populairder

Cyprus is in snel tempo enorm populair aan het worden als vakantiebestemming. Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen. Het eiland heeft al jaren de laagste criminaliteitcijfers van Europa; de aanwezigheid van de zon ligt van half mei tot half oktober op bijna 100 procent. Bovendien bezit Cyprus een schat aan archeologische en culturele bezienswaardigheden. Wandelaars kunnen, vooral in het voorjaar, hun hart ophalen in het Troodos gebergte. Voor elke vakantiesmaak is op Cyprus wel iets te vinden. Op Cyprus vindt je uiteenlopende natuur, van prachtige stranden tot ruige bergen. Overigens heeft Cyprus helemaal niets met Griekenland te maken. De helden van de Trojaanse oorlog brachten de Griekse taal en cultuur naar Cyprus.  Er wordt weliswaar Grieks gesproken, maar de Cyprioten hebben na eeuwenlange overheersingen door verschillende landen ook een eigen taal ontwikkeld. Bijna iedereen spreekt daarnaast Engels.

 

 

Oud en nieuw Limassol

Limassol (Lemesos) ligt in het zuid-westen van Cyprus  en is de op één na grootste stad. Het bureau voor Toerisme is gevestigd in het splinternieuwe, moderne havengebied dat overigens door iedereen ‘’Oude Haven’’ wordt genoemd. Hier kun je je vergapen aan de talloze miljoenenjachten die afgemeerd liggen. Het havengebied is op zondag uitermate populair bij de inwoners van de stad die met hun kindertjes paraderen en de vele terrassen bezetten. Het bureau voor Toerisme organiseert elke maandagmorgen een gratis stadswandeling onder leiding van een gids.  In het smalle ZicZac straatje in het oude gedeelte van Limassol zien we een stokoud, kromgegroeid mannetje met  bibberende handen heen en weer sukkelen met een blad met glazen sap. Het ‘sinaasappelmannetje’ wordt hij genoemd. Hij vult zijn dagen met het verkopen van het sap, terwijl zijn Vietnamese assistente in het donkere winkeltje aan de lopende band de sinaasappels uitperst. De wandelroute voert verder door de schilderachtige bazaarwijk met zijn oude straatjes en doorkijkjes, maar ook langs het kasteel en het Carob museum.  Overal op Cyprus groeit de johannesbroodboom en de peulen en zaden daarvan  werden in Limassol tot aan 1960 verwerkt tot allerlei producten. Carob is een zoetstof die hier onder andere uit gewonnen werd. In het Carob museum staat een authentieke molen uit 1900.

Aphrodite route

De Nederlandse gids Claudia Philippou kwam 30 jaar geleden als toerist naar Cyprus. Ze werd verliefd op het land en trouwde een Cyprioot. We rijden met haar mee in de voetsporen van Aphrodite. De Aphroditeroute route voert langs talloze archeologische plaatsen die een link hebben met deze godin. Een van de oudste  Koninklijke steden die een band heeft gehad met de verering van Aphrodite is  Amathus, vlak bij Limassol. Op deze locatie wordt doorlopend onderzoekswerk verricht en kunnen bezoekers een kijkje nemen. Via een mooie, secundaire weg rijden we verder door velden en langs sinaasappelgaarden naar Petra tou Romiou aan de westkust. De legendarische geboorteplaats waar de godin van de  liefde rond 1200 voor Christus uit het schuim oprees, is  een rots die zo’n 25 kilometer van Paphos af ligt. De legende zegt, dat wie eeuwig mooi wil blijven, bij volle maan drie maal rond deze rots moet zwemmen. Voor wie het wil proberen: het is de middelste rots!

Heiligdom van Aphrodite

Onderweg naar Paphos doen we het Heiligdom van Aphrodite, Palaipaphos aan. Hier lijkt de geschiedenis weer tot leven te komen. In het  museum zijn bijzondere en gaaf gebleven vondsten te bewonderen.

Unesco werelderfgoed Paphos

De bruisende badplaats Paphos is nog tot 31 december 2017  Culturele hoofdstad van Europa. Het grote archeologische park bij Paphos is, net als de rest van de stad, Unesco werelderfgoed. Zelden zag ik zulke mooie mozaïeken als hier. Het is te danken aan een boer die in 1962 zijn land aan het ploegen was en gekleurde steentjes zag, dat we van deze mozaïeken kunnen genieten. Paphos was rond het jaar 300 voor Christus een welvarende stad. De rijke Romeinen woonden in gigantische villa’s. Drie van deze villa’s zijn opgegraven. Eén ervan moet een oppervlakte hebben gehad van rond de 7000 m2. De goed gebleven mozaïeken zijn opnieuw in beton gelegd en kunnen via een wandelpromenade van bovenaf bekeken worden.  

Religieuze routes

Claudia stelt voor om nog een stukje het Troodosgebergte in te rijden. Ze wil ons de wijngaarden laten zien. Onderweg passeren we het plaatsje Geroskipou. Hier staat de Agia Parskevikerk, die uit de 9e  eeuw stamt. In de kerk zijn schitterende muurschilderingen uit de 12e en 14e eeuw te zien die het levensverhaal van Jezus uitbeelden. ,,In Cyprus en dan met name het Troodos gebergte zijn nog veel kleine kerkjes te vinden’’, weet Claudia. ,,Er zijn zelfs speciale pelgrimage routes langs deze kerken uitgezet’’, vervolgt ze. Overigens zijn er op Cyprus naast de Aphrodite route diverse andere themaroutes uitgezet. Zo voert de Byzantijnse route langs het religieus erfgoed, doet de Route van de oudheid talloze archeologische vindplaatsen aan en is het aantal wijnroutes op Cyprus niet te tellen!

Kykkos klooster

Midden in het Troodos gebergte ligt het Kykkos klooster. De eerste president van Cyprus, Aartsbisschop Makarios III trad in dit klooster toe als novice. Enkele kilometers verderop is zijn laatste rustplaats te vinden. Op het plein onderaan het graf kijkt een reusachtig standbeeld op je neer. Een wandelpad  met een fabuleus uitzicht op het Troodos gebergte voert naar het graf.

www.visitcyprus.com

We rijden terug naar ons appartement in  Limassol door kleine, traditionele dorpen, waar de tijd lijkt te zijn stilgestaan. In deze dorpjes worden vaak regionale specialiteiten verkocht. Een goede reden om af en toe even uit de auto te stappen en te zien, voelen, ruiken en proeven van al het heerlijks dat Cyprus te bieden heeft. 

Kijk voor informatie over Cyprus op www.visitcyprus.com

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ellen Daams | Antwoord 31.10.2017 23.00

Leuk artikel weer Ank!

Nel Ooms | Antwoord 30.10.2017 18.03

Ik vind het verhaal heel goed beschreven. Bedankt hiervoor.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk