Bolwerk van cultuur en geschiedenis

Valletta Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Melina Mercouri, de toenmalige Griekse Minister van Cultuur riep in 1985 de ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ in het leven. Dit culturele project stimuleert onder meer de betrokkenheid en deelname van de inwoners van de betreffende stad. De steden die mee willen doen presenteren een cultureel programma, dat een uitgesproken Europees karakter moet hebben. De twee steden die uiteindelijk worden geselecteerd horen dit circa vijf jaar van te voren. Het is voor de steden een mooie manier om zich wereldwijd op de kaart te zetten en zo meer toeristen te trekken. In 2018 zijn Leeuwarden en Valletta (Malta) de eer te beurt gevallen om Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te zijn. Gedurende het hele jaar worden diverse culturele en muzikale evenementen georganiseerd. www.valletta2018.org. Bovendien staat Malta bekend om zijn feesten. Tussen mei en september is altijd wel ergens een feest. 

I-ikla-t-tajba (smakelijk eten)

Malta ligt op plm. 3 uur vliegen van Amsterdam. Air Malta is de belangrijkste vliegmaatschappij. De republiek Malta bestaat uit de eilanden Gozo, Comine en Malta. Op Malta wordt links gereden. Wie excursies wil maken vanuit Valletta kan er voor kiezen om met een hop on/hop off bus het eiland te verkennen. Het openbaar vervoer is zeer goed geregeld en spotgoedkoop. De taal van de Maltezers is een voor ons onverstaanbaar  mengelmoesje van Frans, Engels, Spaans, Italiaans en Arabisch. Maar iedereen op Malta spreekt Engels. Doordat Malta door de eeuwen heen is overspoeld door buitenlandse nationaliteiten is de keuken zeer gevarieerd. Het nationale gerecht is echter konijn, wat in vele variaties op de menukaart staat.

Valletta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is eigenlijk één groot openluchttheater. In de afgelopen vijf jaar heeft Valletta op enkele prominente plaatsen een metamorfose ondergaan. Zo is de ingang van de stad gemarkeerd met een prachtige fontein die op het nieuwe, uitnodigende plein dag en nacht de aandacht trekt. In het gedeelte vlak achter het plein strijden diverse kunstwerken om de aandacht. Vanaf de Upper Barraka Gardens vertrekt een nieuw aangelegde lift naar het waterfront van lower Valleta. Vooral de toeristen die van de cruiseschepen afkomen hebben veel plezier van deze lift. Ze kunnen nu heel gemakkelijk voor een luttel bedrag boven in de stad komen, in plaats van een lange en moeizame wandeling door de omringende heuvels te moeten maken om in het historische centrum te komen. De afdaling met de lift is trouwens gratis.

We pakken de lift naar beneden om een bezoek te brengen aan Vittorioso. Er zijn diverse veerdiensten die het publiek naar de overkant kunnen brengen. Een transportmiddel dat enigszins doet denken aan de gondels van Venetië, is de Dghajjsa. Deze traditionele watertaxi werd vroeger gebruikt om passagiers en goederen van de schepen naar de haven te vervoeren. Tegenwoordig is nog een handjevol Dgajjsa’s in gebruik. Het onderhoud werd te duur en bovendien zijn er niet genoeg vaklui om deze boten te maken. Wij worden opgehaald door een Dgajjsa waar vier personen in kunnen. In het verleden werden de gasten naar de overkant geroeid, tegenwoordig is een dieselmotor verantwoordelijk voor de voortstuwing. Stukje bij beetje zien we de vesting naderen. Aan de kademuren liggen luxe jachten afgemeerd. Alles in Vittoriosa ademt de sfeer van vroeger uit, waar de ridders, afgezonderd van het gewone volk woonden. Het is een fantastische ervaring om door de stille straatjes te dwalen en je zelf even terug in de tijd te wanen.

De volgende dag staat Valletta zelf op het programma. De bouw van deze stad startte in 1566. Het stratenplan is simpel: alleen maar rechthoeken en bijna alle straten kijken uit op zee. Verdwalen is bijna onmogelijk. Malta werd 300 jaar lang onder de voet gelopen door militairen, edelen, prinsen en aristocraten. Het gevolg hiervan is dat er veel grote en mooie paleizen op Malta staan.

Een van de eerste gebouwen die in Valletta werd gebouwd is Grandmasters Palace. In dit paleis is een grote collectie harnassen en wapens te vinden. Hoogtepunten van de collectie zijn de beschilderde plafonds en de collectie wandtapijten.

Van Grandmasters Palace is het maar een klein stukje lopen naar de St John’s Co-Cathedral, de kerk van de ridders van St. John. Zelfs mensen die niet van kerkbezoek houden vallen stil bij het betreden van deze kathedraal die gewijd is aan Johannes de Doper. Zelden zag ik zulke indrukwekkende pracht en praal. De Grand Masters en ridders gaven indertijd gul, waardoor de beste vaklui en kunstenaars aan de kerk konden werken. Het Barokke bouwwerk was af in 1577 en is tijdens de Tweede Wereldoorlog op miraculeuze wijze ongeschonden gebleven. Op de vloer liggen 406 grafstenen met de wapenschilden van de ridders van St. John er op afgebeeld. Een van de hoofdattracties van de kerk is het Oratorium, waar de schilderijen van Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio zijn opgesteld. Zijn grootste meesterwerk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ neemt een prominente plaats in. www.stjohnscocathedral.com.

Casa Rocca Piccola was in de 16e eeuw het paleis van een rijke Malteser edelman. Trek gerust een paar uur uit om dit paleis in het midden van Valletta te bezoeken. Met een Chinese kamer, Grande Salon, familiekapel, wintereetkamer, zomereetkamer, archiefkamer, kabinet, groene kamer, blauwe kamer en bibliotheek, allen gevuld met schilderijen, verzamelingen en prullaria kom je ogen te kort. Met een beetje geluk komt 77- jarige eigenaar Nicholas, Markies de Piro nog even langs voor een praatje.

Natuurlijk is er buiten Valletta ook genoeg te beleven. Een bezoekje aan Medina, de voormalige hoofdstad van Malta is indrukwekkend. De stad is geheel ommuurd en eenmaal door de hoofdpoort stap je een totaal andere wereld in. De gele gebouwen, koetsjes en smalle steegjes zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Er zijn op Malta maar liefst 23 tempelsites. Wij bezochten de Hagar Qim en Mnajdra tempels, één van de meest indrukwekkende complexen aan de zuidkust van Malta. De tempels op Malta zijn ouder dan Stonehenge in Engeland en stonden er al ver voordat de Egyptenaren de piramides bouwden. Het verdient aanbeveling om voor het bezoek aan het tempelcomplex eerst naar de 4D- film te kijken die wordt afgespeeld in het bezoekerscentrum bij het complex. Hier is ook een kleine tentoonstelling te zien. Om de tempels te conserveren is er een tent over heen geplaatst. Helaas doet dit wel enige afbreuk aan de beleving, maar eenmaal binnen vergeet je snel dat er een zeildoek boven je hoofd hangt. 

Een van de meest bekende plaatsen aan de zuidkust van Malta is Marsaxlokk. Dit toeristenplaatsje is eigenlijk niet veel meer dan een lange boulevard, waarlangs aan de ene kant in het water de vissersschepen afgemeerd liggen en aan de andere kant terrasjes zijn die uitkijken op dat zelfde water. Wij bezochten Marsaxlokk op zondag, tijdens de markt. Meteen langs de boulevard, hier en daar tussen vissersboten die op de kade liggen, staan de marktkramen opgesteld. Natuurlijk wordt er veel vis verkocht, verser dan hier kan bijna niet. Maar ook aardappelen, groente, fruit en allerlei andere zaken die op een warenmarkt worden verkocht, kun je hier kopen. Zin om zelf naar Valletta te gaan? Kijk op www.malta.nl

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Alie | Antwoord 04.03.2018 12.33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

Henriette | Antwoord 03.03.2018 12.22

Wat een leuk uitgebreid artikel Ank!

Ellen Daams | Antwoord 28.02.2018 21.37

Leuk artikel Ank!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk