Bijbelverhalen in zand

Verhalen in zand

Het toeristische vissersdorpje Elburg heeft er sinds kort een attractie van wereldformaat bij. In een aantal voormalige fabriekspanden aan de havenkade is binnen veertien maanden de grootste permanente indoor  zandsculpturenexpositie ter wereld gerealiseerd. Op een oppervlakte van 5000 vierkante meter worden zo’n 120 Bijbelverhalen in beeld gebracht.

 

Stuwende kracht achter het ‘Verhalenmuseum’, zoals hij het zelf noemt is televisieproducent Aad Peters. Peters is reeds eigenaar van de Ark van Noach, een project waarin hij een drijvend Bijbels themapark wil realiseren. In zijn zoektocht naar een ligplaats voor de Ark stuitte hij op de leegstaande panden van een blikkenfabriek in Elburg. Het kostte hem weinig moeite om de benodigde financiën en vergunningen rond te krijgen, waarna de zandcarvers aan de gang konden. ,,De eerste carvers gingen aan de gang, ze moesten zich eerst bewijzen, maar al snel begon het in dat wereldje rond te zingen dat hier iets unieks gaande was en dat dit wel eens de grootste zandsculpturententoonstelling ter wereld zou kunnen zijn. Het gevolg was dat de topcarvers van de wereld, veelal uit Rusland zich zelf aanmeldden om mee te komen werken’’, aldus  Peters. Groot voordeel was dat de kunstenaars konden werken zonder dat er een tijdlimiet werd gesteld. In totaal werd er 25.000 uren aan alleen het zand gewerkt. Voor de overige invulling en uitvoering van het project tekende Peters zelf. ‘’Ik ben de enige in dit pand die ’s morgens met de plumeau rond mag gaan om de spinnenwebben te verwijderen’’ lacht hij.

De tentoonstelling onderscheidt zich allereerst doordat er talloze attributen om de zandobjecten zijn verwerkt.  Behalve  oude olijfbomen, rotspartijen,  Elburgse botters en gigantische sluisdeuren, zijn er oude deuren, geweien, huiden, kruiken en meubelstukken gebruikt om het geheel aan te kleden. De objecten zijn op een speelse manier verweven met de zandsculpturen. Bij alle onderwerpen hangen tekstborden die veelvuldig reden tot nadenken geven.

Peters wil met het Verhalenmuseum een stukje bewustwording teweeg brengen. Peters: ‘’In de twee maanden dat we nu proefdraaien, zijn er al 10.000 bezoekers geweest, puur door mond op mond reclame. Ik zie heel vaak dat grootouders nog eens terugkomen met hun kleinkinderen om ze de bijbelverhalen  te laten zien.’’ De Bijbelverhalen in zand zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur. www.zandverhalen.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk