Uitwaaien in Noord-Jutland

In de voormalige vuurtoren van Skagen is het Centrum voor Trekvogels gevestigd

Noord-Jutland: 365 dagen vakantieplezier

Er zijn van die vakantiebestemmingen waar je 365 dagen per jaar kunt vertoeven. Noord Jutland in Denemarken is er zo één.

Noord Jutland mag zich verheugen in een groeiende belangstelling vanuit Nederland. ‘ We hebben zelfs een Nederlandse vlag opgehangen omdat er zoveel Nederlanders naar Skallerup komen’, zegt Mette Clausen van Skallerup Seaside Resort. Ik had het genoegen een paar dagen in dit Deense ressort, dat aan de westkust van Noord Jutland ligt,  te mogen verblijven.

Verdwijnende vuurtoren

Vanaf de luchthaven Aalborg rijd ik eerst naar het plaatsje Lønstrup. Hier ligt de Rubjerg Knude Fyr. Deze oude vuurtoren moet ik beslist gezien hebben, want door de erosie kan het zomaar gebeuren dat dit voormalig baken voor zeelui, dat oorspronkelijk 200 meter landinwaarts stond, in zee verdwijnt. Er loopt een prachtig wandelpad naar de vuurtoren, maar op zeker moment moet ik me toch door de zandduinen een weg naar boven ploegen in de wind die hier vaak waait. Het uitzicht is op deze dag met het onstuimige weer echter fenomenaal.

Skallerup Seaside Resort

Mijn bestemming, Skallerup Seaside Resort, ligt aan de westkust van Denemarken, midden in het duingebied Vendsyssel en grenst aan de Noordzee. Het Skallerup Seaside Resort biedt vermaak en ontspanning voor alle leeftijden en doelgroepen. Kom je voor je rust, dan huur je een tweepersoons huisje met uitzicht op zee, ben je met meer personen, dan kun je een groot familiehuis huren. Wil je extra luxe, dan zijn er zelfs appartementen met eigen spa en sauna. In mijn huisje kon ik vanaf de eerste etage vanuit mijn bed de zee zien en horen. Zelden sliep ik lekkerder. Er zijn bijna geen sporten te bedenken die je niet in Skallerup kunt doen. Paardrijden op IJslanders? Doen! Rollerskaten? Elke zaterdagavond wordt de grote sportzaal omgetoverd tot een rollerskatepaleis met disco. Zwemmen? In het waterpark raak je niet snel verveeld. En dan heb ik het nog niet over de fitnessruimte, klimmuur, badminton en squashhal, bowlingbanen, schietsimulator en nog tal van andere sportieve mogelijkheden. Wat ik ook heel bijzonder vond is de mogelijkheid voor kinderen en volwassenen om creatief bezig te zijn. Houtsnijden, stenen bewerken, toffees maken en andere creatieve workshops worden onder leiding van enthousiaste medewerkers dagelijks gegeven. Weer of geen weer, vervelen is hier onmogelijk.

Romulus voor ultieme wellness

Het spa en wellness gedeelte van Skallerup heet Romulus en hier waan je je daadwerkelijk in de tijd van het oude Rome. Stoombaden, sauna’s, rustplekken en de mogelijkheid voor diverse wellnessbehandelingen zorgen ervoor dat je je herboren voelt na een bezoek. Liefhebbers van opgietingen zijn hier aan het juiste adres want de sauna-meesters van Romulus hebben allemaal kampioentitels behaald. Skallerup Seaside Resort is 365 dagen per jaar open.  www.skallerup.dk.

LEZERSAANBIEDING voor een frisse start van 2019

Speciaal voor de lezers van deze nieuwsbrief heeft Skallerup Seaside Resort een leuke aanbieding samengesteld om in de eerste maanden van 2019 een frisse start te maken.  

WELLNESS STAY
De aanbieding houdt het volgende in:

 • 2 dagen in een luxe appartement of K4 spahouse met eigen spa en sauna
 • Toegang tot Romulus
 • 1 x 50 min. wellness behandeling   
 • 1 x Tapas Take Away
 • 2 x ontbijt
 • 1 x salade incl. vruchtensap
 • 1 x 4-gangen diner
 • Vrije toegang tot fitness, zwembaden en nog veel meer
 • Bed linnen, elektriciteit, verwarming en toeristenbelasting 
 • Eindschoonmaak


Meer informatie over dit verblijf is te vinden op: https://skallerup.dk/en/data/sider/tilbud-wellness-ophold/ -

Let op dat de aanbiedings prijs anders is. Aanbod geldt uitsluitend bij telefonische boeking onder vermelding van ‘Reizenverrijkt’.

 • Dit aanbod is geldig van van januari tot en met mei 2019 met uitzondering van: Pasen (14-20 april) Biddag, 16 en 17 mei en Hemelvaart, 29-30 mei 2019.
 • De prijs is DKK 1995 per persoon (2 personen per verblijf)
 • Aankomsten moeten op zondag, maandag, dinsdag , woensdag of donderdag plaatsvinden.
 • Reserveren onder vermelding van ‘REIZENVERRIJKT’ uitsluitend telefonisch  0045 9924 8400.

 

Op naar Skagen

Ik vervolg mijn reis naar het noordelijkste puntje van Denemarken: Skagen.

Skagen mag zich verheugen in een enorme populariteit onder de gehele wereldbevolking. Jaarlijks ontvangt Skagen twee miljoen bezoekers. Tijdens mijn verblijf in Skagen ontdekte ik wat deze plaats zo bijzonder maakt.

Hoogst aantal zonuren van Noord Europa

Om te beginnen is Skagen een kustplaats met het hoogste aantal zonuren van Noord Europa. Het duingebied van Skagen, Grenen, is wereldberoemd onder vogelaars. In het voor- en najaar vliegen de trekvogels in grote getale over Denemarken en een heel groot gedeelte hiervan maakt een tussenlanding in Grenen, een eldorado voor vogelspotters. Skagen is een bolwerk van artisticiteit en creativiteit. Al aan het begin van de 19e eeuw trokken schilders, beeldhouwers en schrijvers naar Skagen om daar te werken. Ook nu nog vinden kunstenaars inspiratie in Skagen. Het Skagens Museum herbergt een schat aan werken van kunstenaars die in Skagen woonden en werkten. En dan heb ik het nog niet eens over het speciale licht, de mooie natuur en de vriendelijke bevolking die je overal met een hartelijk ‘haai’ begroet.

Fietsland

Denemarken is een fietsland met meer dan 12.000 km bewegwijzerde fietspaden. Het land is nagenoeg net zo vlak als Nederland, wat de populariteit onder fietsers verklaart. Vanuit mijn hotel in het centrum van de stad fiets ik naar Grenen, een prettig tochtje door de duinen. Grenen is enorm populair bij jong en oud.

Verboden zeehonden te voeren

Ik moet een beetje lachen als ik op het strand een bordje zie met daarop de waarschuwing de zeehonden niet te voeren. Jammer zeg, ik had net een flinke portie haring in mijn tas gestopt. Een paar dagen later begrijp ik de waarschuwing beter. Ik zie een zeehondje op het strand liggen dat bijna handtam is. Het diertje laat zich van alle kanten door de toegestroomde wandelaars fotograferen en lijkt geen last te hebben van alle aandacht.

Wachtende vrachtschepen

Als ik over het strand loop, zie ik in de verte mega grote vrachtschepen liggen. Op het informatiebord aan het strand lees ik dat die buitengaats liggen in afwachting van terugvracht. En buitengaats afwachten betekent: geen havengeld betalen.

Botstende zeeën

Op dit uiterste puntje van Denemarken is iets vreemds gaande. De twee zeeën, Skagerrak en Kattegat botsen hier als het ware op elkaar. Dat zorgt voor spectaculaire beelden als de wateren met veel schuim op elkaar terecht komen. Door de sterke onderstroming is zwemmen hier streng verboden, maar het is bijzonder om naar het schouwspel van de botsende zeeën te kijken.

Centrum voor trekvogels

Als ik terugkom van de uitermate verfrissende wandeling fiets ik een klein stukje terug voor mijn bezoek aan het Centrum voor Trekvogels dat in een vuurtoren is gevestigd. Skagen is een hotspot voor de Europese trekvogels en in het Skagen Grey Lighthouse is een internationaal belevingscentrum gevestigd, waarin alles over de vogeltrek wordt uitgelegd. De manager van het bijbehorende restaurantje is amateur vogelaar en hij legt me uit waarom Skagen zo belangrijk is voor de vogeltrek. Aan de hand van de films in het bezoekerscentrum laat hij me zien hoe de vogeltrek er uit ziet. Hij vertelt dat vogels een natuurlijke angst hebben om water over te steken en dat ze, op hun weg naar het hoge noorden, neerstrijken in Skagen omdat ze in eerste instantie angst hebben voor het water, waar ze later onherroepelijk toch over moeten vliegen. Dit wetende ligt het voor de hand dat dit gebied waanzinnig populair is bij vogelaars die vooral in april en mei hun verrekijkers en telescopen doorlopend aan hun ogen houden. Vanuit het Centrum voor trekvogels worden in het seizoen diverse excursies georganiseerd om de trekvogels van dichtbij te bekijken. In mei wordt zelfs een heus vogelfestival georganiseerd. www.toppenafdanmark.dk/skagengraafyr

Vippefyret

Op de tweede dag van mijn verblijf in Skagen wordt ik door fietsgids Rita Eeg rondgeleid. We fietsen een stukje naar het strand, waar we de basculevuurtoren met de naam Vippefyret bekijken. In een houten bouwwerk werd een ijzeren mand met vuur omhoog gehesen om de schepen te waarschuwen. Het idee dateert uit 1627, de huidige vuurtoren is in 1913 gereconstrueerd naar aanleiding van het 500 jarig bestaan van de stad. We fietsen verder door het immens grote havencomplex. Skagen is een havenstad van zeer grote betekenis en het wemelt in de haven van de bedrijven die vis verwerken of anderzijds met zeevaart betrokken zijn.

Sandburried Church

Via de haven rijden we een duin- en bosachtig natuurgebied in. We gaan naar de ‘Den Tilsandede Kirke’ of te wel de Sandburried Church. Het is bijna niet te bevatten dat we op het dak van de kerk naar de overgebleven toren staan te kijken. Rita vertelt dat er rond 1560 een kleine ijstijd gaande was. De toenmalige bewoners hakten de bomen om om hun huis te verwarmen, waarna de wind vrij spel kreeg. Tegen de stormen die daarna ontstonden was niet op te vegen en de bewoners moesten na 300 jaar weg omdat hun huizen, en dus ook de kerk, helemaal onder gestoven waren. Tegenwoordig worden er rondom de kerktoren openluchtdiensten en balletvoorstellingen gegeven.  

Vrolijk geel geschilderde huisjes

Na het bezoek aan de kerktoren fietsen we door een gebied, waar voormalige visserwoningen ondertussen een gewild object zijn om gekocht te worden door de happy few. Deze poppenhuisjes kosten omgerekend rond de  €500.000 euro en zijn waanzinnig populair. Overal in Skagen zie je deze vrolijk geel geschilderde huisjes die doorgaans zeer goed worden onderhouden door hun eigenaren.

Brøndums Hotel

Voor de lunch, een onvervalste smørrebrød, ga ik naar Brøndums Hotel. Dit hotel heeft een rijke historie die tot 1839 teruggaat. De schrijfster Karen Blixen schreef in dit hotel haar meesterwerk ‘Out of Afrika’ en op 17 augustus 1859 bracht de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen een bezoek aan het hotel. Rond 1870 werd Skagen populair bij schilders, schrijvers en andere kunstenaars. Het hotel werd een pleisterplaats voor deze creatieve geesten die maar al te graag met elkaar om de tafel zaten en elkaar wellicht daar onder dronken. Betalen was voor de meeste kunstenaars een beetje moeilijk, maar de eigenaren van Brøndums Hotel, zelf ook artistiek begaafd, namen genoegen met betaling in natura: schilderijen. Het hele hotel hangt vol met schilderijen die indertijd als betaling dienden. Nadat de laatste Brøndums-telg, Helga Cathrine Ancher, overleed, kwam de schilderijencollectie in het bezit van de stad Skagen. 

Skagens Museum

Het Skagens Museum omvat een prachtige collectie schilderijen van de kolonie ‘Skagenmalerne of Skagen Painters’ van de 19e eeuw, de meest beroemde Deense schilders. De schilderen tonen een prachtig tijdsbeeld en laten het ruige en harde leven van de vissersgemeenschap in al haar facetten zien. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende schilderijen uit de collectie is ‘Zomer avond op het Skager Sønderstrand ‘ van de schilder Peder Severin Krøyer. Het werk is in 1892 geschilderd op het tijdstip met het speciale licht dat in kunstenaarskringen ‘het blauwe uur’ wordt genoemd. Nadat het schilderij lange tijd in privébezit is geweest werd het door de Duitse zakenman Axel Springer na diens dood in 1985 aan het museum geschonken. www.skagenskunstmuseer.dk.

Anchers Hus

De geschiedenis van het kunstenaarsechtpaar Anna Brøndum en Michael Ancher is in de hele geschiedenis van Skagen doorweven. Anna Brøndum werd in het Brøndumhotel geboren in de nacht dat Hans Christian Andersen in het hotel verbleef en haar moeder dacht daarom dat haar dochter was geboren met artistieke talenten. Of  de aanwezigheid van Andersen daar iets mee te maken heeft gehad lijkt onwaarschijnlijk. Feit is dat Anna Brøndum een fabuleus schilderes was. Ze trouwde met Michel Ancher in 1880 en woonde in eerst instantie in het Garden Huis, een onderdeel van het hotel. Het huis aan de Markvej waar ze later gingen wonen, stond toen al bekend als ‘The Painters House’. Het hedendaagse Anchers Hus toont het leven en de werken van het echtpaar in al haar facetten. https://skagenskunstmuseer.dk/en/museums/anchers-hus/

Hoe kom je in Denemarken?

De meeste mensen bezoeken Denemarken per auto. Skagen is echter per vliegtuig ook goed te bereiken. Vanaf luchthaven Aalborg is een bus/treinverbinding naar Skagen. Op het station van Skagen vind je een fietsverhuurbedrijf. www.visitdenmark.nl/devakantiebestemming   

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk