Mozaïek van contrasten

Van het Centro de Portugal wordt gezegd dat het een mozaïek van contrasten is. Wijngaarden, verstilde dorpjes, stranden, kastelen, Unesco Werelderfgoederen en culturele bezienswaardigheden strijden elkaar naar de kroon. De mogelijkheden om te wandelen, fietsen en golfen zijn  legio, maar ook strandliefhebbers vinden hier genoeg mooie plaatsen om tot rust te komen met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Een aantal belangrijke plaatsen ligt precies in de driehoek tussen Lissabon en Porto. Vanaf de snelweg zijn alle plaatsen gemakkelijk te bereiken. Evenals de vorige keer dat ik hier was, zo’n drie jaar geleden startte de reis in Tomar, waar één van de meest indrukwekkende bouwwerken van Portugal te vinden is. Het Convent of Christ,  waarvoor de Tempeliers in de 12e eeuw de aanzet gaven en wat daarna door de eeuwen heen is aangepast en vergroot. In dit kasteel- en kloostercomplex kun je werkelijk uren ronddwalen en je in een andere tijd wanen. Goed beschouwd wordt de hele geschiedenis van Portugal weerspiegeld in dit kasteel. Onder leiding van gids Bernardo (bernardo.judice@gmail.com)  wandelen we door de middeleeuwse straatjes van Tomar, waar sommige straten zelfs zijn geplaveid met het symbool van de Kruisridders.

 

Het dak van de enige Synagoge van Portugal die goed bewaard is gebleven, wordt gedragen door vier pilaren die de namen Sarah, Rebecca, Leah en Rachael dragen. De Synagoge van Tomar is gebouwd in het midden van de 15e eeuw en fungeert tegenwoordig als museum.

Foto: Centro de Portugal

Bernardo leidt ons lang het hoofdkwartier van het ‘Festa dos Tabuleiros’ waar koortsachtig wordt gewerkt aan één van de belangrijkste feesten van het Centro de Portugal, het ‘Festa dos Tabuleiros’ . Dit feest wordt één keer in de vier jaar in Tomar gevierd en vindt dit jaar plaats van 29 juni tot en met 8 juli. Het feest stamt uit de veertiende eeuw en wordt nog steeds op dezelfde wijze gevierd. Het is een oogst- en dankfeest, waarbij vrouwen met metershoge trays met bloemen en brood door de straten paraderen. Alle straten in Tomar zijn bij die gelegenheid vol gestrooid met papieren bloemen en duizenden mensen genieten van deze bijzondere en unieke gebeurtenis.

Foto: Florbela Baltazar

In het Luna Hotel Turismo in Abrantes, waar we overnachten, krijgen we door de panoramaramen in de dinerzaal een adembenemend uitzicht  op het omringende landschap. www.lunahotels.com

De volgende dag is het weer tijd om Abrantes te voet te verkennen. We worden al vroeg opgewacht door de vertegenwoordigster van het lokale bureau voor toerisme, Marta Sampaio. De eerste gang is die naar het kasteel van Abrantes. Om daar te komen moeten we door het sprookjesachtige kasteelpark lopen, waar we telkens weer een verrassend uitzicht krijgen op de rivier de Taag die hier dominant aanwezig is. In één van de ruimten van het kasteel vinden tegenwoordig wisselende exposities plaats.

Terug in de benedenwereld lijkt Abrantes een charmant, maar enigszins slaperig, doorsnee Portugees dorpje. Maar schijn bedriegt! Abrantes heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bolwerk van kunst. Jaarlijks komen kunstenaars bijeen om met elkaar aan unieke projecten te werken. Overal in Abrantes kom je straatkunst tegen en wie goed naar boven kijkt, zal allerlei kleine figuurtjes aan de gevels ontdekken. Tijdens een afgelopen kunstenaarsproject werden door de kunstenaars 50 figuurtjes gemaakt en door het hele centrum geplaatst. Bij het bureau voor toerisme is een route af te halen die langs alle figuurtjes voert. Daarnaast zijn in Abrantes diverse musea te vinden.

Foto: Florbela Baltazar

We laten Abrantes achter ons en zetten koers naar de aanlegsteiger van het bootje dat ons naar kasteel Almoural voert. Kasteel Almoural is één van de mooiste kastelen uit de tijd van de Tempeliers van Portugal. Het ligt midden in de rivier de Taag en een bootje vaart op gezette tijden heen en weer.  www.cm-vnbarquinha.pt.

Deze kamer doet denken aan een vogelnest!

Midden in het natuurpark Serras de Aire e Cadeeiros, in het plaatsje Alvados ligt het Cooking Hotel. Zelden kwam ik zo’n origineel concept tegen. Er zijn twaalf kamers die allemaal een eigen thema hebben, gebaseerd op een bioscoopfilm. De kamersleutel en toeristische informatie wordt in een rieten tasje meegegeven en daarin bevindt zich ook de dvd waarop de inrichting van de kamer is gebaseerd. Het diner wordt geserveerd in de vorm van een kookles. Achterover zitten wachten op het eten is er dus niet bij. Eigenaar Rui Anastácio doet niets liever dan zijn gasten rondleiden voor een mooie wandeling door het natuurpark. Wie liever fietstochten maakt is in dit bikerhotel ook op de goede plaats. De fietsen en E-bikes die hier verhuurd worden gaan allemaal vergezeld van een app waarmee je langs de routes in het gebied wordt geleid. Het hotel heeft speciale meerdaagse programma’s om te fietsen, wandelen, paardrijden of meerdere kooklessen te volgen. www.cookinghotel.com.

Foto: Florbela Baltazar

Onderweg naar het  middeleeuwse stadje Óbidos maken we even een korte tussenstop in de kustplaats Nazaré. Hier worden jaarlijks de Internationale surfkampioenschappen gehouden. Nazaré staat bekend om de zeer hoge golven waar surfers zo dol op zijn. Helaas is er, als wij er zijn, geen hoge golf te bekennen. Wat er wel zijn, zijn de notenverkoopsters in hun folkloristische kledij. Felgekleurde kousen en zeven rokken moeten hen beschermen tegen de kou.

Foto: Florbela Baltazar

Het toeristische stadje Óbidos heeft gezellige straatjes waar veel restaurantjes en souvenirwinkels te vinden zijn. Hier worden veel producten aangeboden die van kurk zijn gemaakt, zoals tassen, etuis, portemonnees en zelfs schoenen. Wie iets aparts zoekt, zal hier zeker slagen. In Óbidos wordt jaarlijks het Chocoladefestival gehouden en tijdens één van die festivals kwam iemand op het idee om een drinkbekertje van chocolade te maken waarin het lokale drankje Ginjinha wordt aangeboden. Voor een klein bedrag kun je overal in de straatje een slokje van deze heerlijke likeurachtige wijn proeven en vervolgens je glaasje opeten. Waar Óbidos nog meer om beroemd is, zijn de boeken. Door de hele stad verspreid kun je boeken kopen op plaatsen waar je dat niet verwacht. In hotels, de kerk, bij de groenteboer en in restaurants, overal zijn boeken te koop.  

Foto: Florbela Baltazar

In een gebied dat bezaaid is met wijngaarden ontkom je als liefhebber niet aan een bezoek aan een wijnhuis. Het is verstandig om zo’n bezoek via een touroperator te boeken omdat anders de kans bestaat dat er geen tijd is voor een uitgebreide proeverij. Dit soort arrangementen wordt overal aangeboden. Het Sanguinhal Wine estate in Bombarral is een echt familiebedrijf. In 1926 heeft Abel Pereira da Foncesca  een begin gemaakt met het bewerken van de estates die hij in de regio bezat. De 101- jarige grootmoeder is de trotse matriarch van de familie. Tijdens de rondleiding die we van kleindochter Ana krijgen, valt het op dat er voor elke rij wijnstokken een flinke rozenstruik staat. Ze vertelt dat rozen zeer gevoelig zijn voor allerlei ziekten en als een roos een ziekte krijgt, is er meestal nog tijd om de achter gelegen wijnstokken te redden. Weer wat geleerd! www.vinhos-sanguinhal.pt.

Foto: Florbela Baltazar

De laatste stop op deze reis is Noah Surf House in de badplaats Santa Cruz. Dit onlangs geopende hotel is een plek, waar je je meteen thuis voelt. De eigenaresse heeft eigenhandig de inrichting voor haar rekening genomen. Ze kocht daarbij fabrieksinboedels en visserijbenodigdheden op en transformeerde deze zaken tot de exclusieve inrichting van het hotel. Uiteraard biedt Noah Surf House tal van activiteiten aan, variërend van surflessen tot SUP (stad up Paddling), en van skaten tot yoga. www.noahsurfhouseportugal.com.

Foto: Adegamae

En dan is het helaas weer tijd om terug te gaan naar het dagelijkse leven in Nederland. Als je dan onderweg naar de luchthaven langs een wijngaard komt, kun je net zo goed even langsgaan om te kijken en te proeven.  Adega Mae Estate in Ventosa heeft een gebied van ongeveer 99 hectare, goed voor  capaciteit van 1,2 miljoen liter per jaar, waarvan een groot deel naar China wordt geëxporteerd. De rondleiding op Adega Mae Estate in minder romantisch dan bijvoorbeeld die bij het wijnhuis in Bombarral. Hier is alles gemoderniseerd en worden we verblind door moderne rvs opslagtanks en computergestuurde technologie. Maar de wijn smaakt er niet minder om! www.adegamae.pt.

Meer weten? www.centerofportugal.com; www.visitsportugal.com; www.tap.pt.

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Manja Herstel | Antwoord 23.05.2019 20.30

Weer een knap stukje werk.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk