Madeira blijft verrassen

Laat je verrassen op Madeira, eiland van eeuwige lente

Madeira ligt midden in de Atlantische Oceaan op 1000 km van Europa en 500 km van Afrika. Het eiland is slechts 57 bij 22 km maar de variëteit aan landschappen is ongeëvenaard. Midden in de winter is een temperatuur van 20 graden niet ongebruikelijk, maar een wandeltocht langs één van de vele boulevards levert meestal een ijzig koude wind op. Regenen doet het elke dag wel ergens, maar de buien duren nooit lang. Het weer, en de microklimaten die er heersen, zijn ontegenzeggelijk de meest verrassende aspecten op dit eiland van de eeuwige lente.

 

Camera de Lobos

Tijdens de dagtocht die ik maakte naar het westelijk deel van Madeira, passeren vissersdorpjes, machtige bergen, terrassen met de meest bijzondere beplantingen, verstilde bergdorpjes en steeds weer andere vergezichten de revue. De vissers van het plaatsje Camera de Lobos, waar ik even ga kijken, hangen verveeld bij elkaar rond voor de poolbars en kroegen, waar ze de tijd doden met kaarten en drinken, voordat ze weer de zee op gaan om in hun kleine bootjes op de espada te vissen die op een diepte van 1000 meter leeft.

Mooie natuur

De natuur op Madeira is wonderschoon. Onderweg komen we suikerriet- en bananenplantages tegen, maar ook tropisch aandoende bloemen en planten. De bananenplanten zijn ingepakt met plastic waardoor ze niet alleen beter groeien, maar ook beschermd zijn tegen insecten.

Uitzichtpunt op 580 meter hoogte

Het einde van de dag heeft nog een verrassing in petto. We gaan naar het uitzichtterras op de hoogste klif van Europa, Cabo Girao. Deze klif heeft een hoogte van 580 meter en de verrassing schuilt hem in het glazen terras, waar je ongemerkt opstapt. Een milliseconde later seinen je hersenen dat er gevaar dreigt omdat er onder je een peilloze diepte gaapt. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar wel spectaculair met een prachtig uitzicht op Funchal.

Toboggan

Na de tropische tuin volgt een ervaring die iedereen die Madeira bezoekt, absoluut niet mag missen: een rit met een toboggan.

Adembenemende rit naar beneden

De toboggan is een slee van hout en riet. Er kunnen twee personen in plaatsnemen en de slee wordt bestuurd door twee mannen, carreiros do monte genaamd, gekleed in traditionele dracht, witte kleding en een strooien hoed. De carreiros dragen speciale schoenen met radiaalprofiel waarmee ze de slee kunnen remmen. De toboggan dateert uit de 18e eeuw toen de lokale kooplieden een manier zochten om snel van het hooggelegen Monte naar Funchal te gaan. Eén van de kooplieden uit die tijd, liet de slee produceren door een gevangene die nogal handig was. Waren het vroeger paarden die de slee weer de berg optrokken, tegenwoordig zijn het pick up trucks. Wat is gebleven zijn de carreiros die vanaf hun zestiende in training gaan om dit zware beroep te leren. Het unieke beroep gaat over van vader op zoon, de carreiros krijgen door de stad Funchal salaris uitbetaald. Tegenwoordig kiezen jongeren er steeds vaker voor om te gaan studeren, maar vaak zijn ze nog parttime carreiro. Ik neem plaats in de toboggan en meteen start een adembenemende rit naar beneden door de nauwe, bochtige straatjes. De slee glijdt moeiteloos naar beneden, de carreiros weten auto’s te ontwijken en een overstekende kat weet blijkbaar dat ie snel moet wegspringen om niet één van zijn levens te verspelen aan een toboggan. Na een minuut of tien sta ik weer beneden, een ervaring rijker.

Naar de markt

De volgende dag begint al vroeg met een bezoek aan de markt in het oude stadsdeel van Funchal. Op deze kleurrijke markt zie je bloemenverkoopsters in traditionele klederdracht, vruchten en groentesoorten die je nog nooit van je leven gezien hebt, manden (de nationale trots van Madeira), en natuurlijk vissen. En ja, de lelijke, maar o zo lekkere espada, ligt er ook.

 

Trek de juiste schoenen aan

Een wandeling door het oude gedeelte van Funchal moet je doen op goede schoenen. (Eigenlijk heb je die op heel Madeira nodig) De straten zijn geplaveid met basaltkeitjes en dat loopt onwennig. De hellingen in de stad doen bovendien een aanslag op je conditie en op je knieën. In de kerk op het stadsplein, Municipal Square, kun je gratis de kerktoren beklimmen om een prachtige blik op Funchal te kunnen werpen.

Levada's

De volgende stop is Referta waar we een wandeling van ongeveer een uur maken langs de levada’s, de waterkanalen waar Madeira beroemd om is. Overal langs de levada’s loopt een betonnen pad om onderhoudswerkzaamheden aan de levada’s te kunnen verrichten. Hierdoor is een netwerk van 2100 km van wandelpaden op Madeira ontstaan. En daarbij nog kilometers aftakkingen. Er wordt echter overal aangeraden om uitsluiten met een gids de levada’s te betreden. Overal op Madeira kan razendsnel dikke mist ontstaan en dan is het onmogelijk om je te oriënteren. Wél zijn er hier en daar veilige, gemarkeerde wandelroutes te vinden.

 

Santana

Na de lunch bezoeken we de plaats Santana waar enkele traditionele huisjes staan. In deze piepkleine woninkjes met rieten dak, woonden tot voor kort, complete, grote gezinnen. De huisjes worden momenteel gebruikt als winkel om lokale producten te verkopen en als Bureau voor Toerisme.

 

Informatie

Informatie over Madeira is te vinden op www.visitportugal.com en www.visitmadeira.pt.  Hier kan men ook terecht voor het huren van een appartement of huis.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Lia de Kok | Antwoord 19.10.2019 15.03

Wat leuk! Ik ga nog even verder door je verslagen reizen. Soms is het een feest van herkenning.

Amanda | Antwoord 25.06.2017 10.52

Super leuk artikel! Misschien nog een leuke tip voor lezers. Fietsen met Nederlandse gids! Was heel leuk! https://www.bajabikes.eu/nl/madeira-fietstocht/

Rui Ferreira | Antwoord 18.11.2015 14.19

Hi Anke Herstel

We noticed that your web reference to the Convento de Cristo, in Portugal, you have a slight mistake in the web page address: www.conventochristo.pt - theres a wrongfull"H" in cristo

Fernando Teixeira | Antwoord 29.10.2015 12.48

Hello, I'm from MAdeira Island - Portugal. I would like to advertise my tours on your website. www.greendevilsafari.com
I would like to know your conditions and comission. Regards

Ank Herstel 15.11.2015 21.09

please contact me: a.herstel@kpnplanet.nl

Ank Herstel 05.11.2015 01.04

Please contact me via a.herstel@kpnplanet.nl

José | Antwoord 13.03.2013 20.16

Geweldig ! Ik heb ook mooie herinneringen aan Madeira. Leuk om het allemaal weer eens te lezen.

Ellen Elvader | Antwoord 06.03.2013 14.03

Het artikel deed mij met heimwee denken aan onze reis naar Madeira, alweer zo'n 7 jaar geleden. Wat een schitterend eiland, maar vooral om er te wandelen!

jacqueline | Antwoord 04.03.2013 16.46

Geen commentaar aan toe te voegen, was weer lekker om te lezen!

marianne & martien | Antwoord 04.03.2013 13.39

Rob, lekker wandelen aan het strand
wij doen dit al voldoende op het land.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk