Madeira blijft verrassen

Varens groeien op Madeira uit tot hoge bomen

Laat je verrassen op Madeira, eiland van eeuwige lente

Madeira ligt midden in de Atlantische Oceaan op 1000 km van Europa en 500 km van Afrika. Het eiland is slechts 57 bij 22 km maar de variëteit aan landschappen is ongeëvenaard. Midden in de winter is een temperatuur van 20 graden niet ongebruikelijk, maar een wandeltocht langs één van de vele boulevards levert meestal een ijzig koude wind op. Regenen doet het elke dag wel ergens, maar de buien duren nooit lang. Het weer, en de microklimaten die er heersen, zijn ontegenzeggelijk de meest verrassende aspecten op dit eiland van de eeuwige lente.

 

TAP PORTUGAL

De piloot van TAP PORTUGAL  zet een ruime bocht in om te kunnen landen op vliegveld Santa Catharina van Madeira. Dankzij een Europese subsidie is de landingsbaan enkele jaren geleden met een kilometer verlengd tot een lengte van 2.917 meter, waardoor het voor de piloten iets gemakkelijker is geworden om te landen. Vanaf de boulevard van Santa Cruz krijgen vliegtuigspotters een prachtige blik op het aanvliegen van de inkomende vliegtuigen.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door TAP PORTUGAL, deze vliegmaatschappij vliegt dagelijks minstens drie keer via Lissabon op Funchal. Groot bijkomend voordeel van vliegen met TAP PORTUGAL, is dat je in de economy klas 23 kg ruimbagage en 8 kg handbagage mag meenemen. www.flytap.nl

 

Steile hellingen

Wie op Madeira een auto wil huren moet over een behoorlijke dosis lef beschikken. Hoewel er de laatste jaren nieuwe snelwegen zijn aangelegd, blijft het een toer om op de smalle wegen, door haarspeldbochten en op steile hellingen (tot wel 35 %) te rijden. Het openbaar vervoer is prima geregeld; de rode bussen van Rodoeste rijden naar het westen en de groene bussen verzorgen het oostelijk gedeelte.

Camera de Lobos

Tijdens de dagtocht die ik maakte naar het westelijk deel van Madeira, passeren vissersdorpjes, machtige bergen, terrassen met de meest bijzondere beplantingen, verstilde bergdorpjes en steeds weer andere vergezichten de revue. De vissers van het plaatsje Camera de Lobos, waar ik even ga kijken, hangen verveeld bij elkaar rond voor de poolbars en kroegen, waar ze de tijd doden met kaarten en drinken, voordat ze weer de zee op gaan om in hun kleine bootjes op de espada te vissen die op een diepte van 1000 meter leeft.

Vis

De espada is een gruwelijk lelijke vis als je hem op de markt ziet liggen: zwart, meer dan een meter lang, een akelige gevorkte staart, een gemeen gebitje en nog lelijker ogen. Als de espada echter van zijn zwarte jasje is ontdaan en is bereid in combinatie met gebakken banaan, één van de nationale gerechten van Madeira, vergeet je op slag de lelijke kop van de vis.

Vlees

Voor vleesliefhebbers kent Madeira de ‘’espetada’’. Mals vlees wordt aan een tak van de laurierboom geregen waardoor de smaak hiervan in het vlees trekt. Na de bereiding in de oven wordt de tak aan een haak boven tafel gehangen. Antonio Justiniano Silva is eigenaar van de Casa de Pasto Bar in Seixal, Porto Moniz. Van heinde en verre komen gasten naar zijn restaurant om te genieten van zijn botermalse espetada.

Mooie natuur

De natuur op Madeira is wonderschoon. Onderweg komen we suikerriet- en bananenplantages tegen, maar ook tropisch aandoende bloemen en planten. De bananenplanten zijn ingepakt met plastic waardoor ze niet alleen beter groeien, maar ook beschermd zijn tegen insecten.

Grotten en vulkanen

Omdat het water weinig kalk bevat, zijn in de grotten van Sao Vicente geen grote druipstenen te vinden, maar mooi is het er wel. Bezoekers worden langs de ondergrondse watertjes en mysterieuze gangen geleid alvorens het Centro do Volcanismo te betreden waar een interactieve presentatie wordt gegeven over het ontstaan van het vulkanische Madeira. www.grutasecentrodovulcanismo.com

 

Palheiro's

Via een kronkelende bergroute langs valleien, bananen- en suikerrietplantages bereiken we de berg Pico Ruivo, met een hoogte van 1862 meter het hoogste punt van Madeira. Voorbijgierende, dikke mistflarden onttrekken helaas het zicht aan de omgeving. Onderweg zien we op de terrassen kleine huisjes staan. Het zijn stallen voor dieren of opslagplaatsen voor gereedschap en de oogst. Een aantal van deze huisjes, ‘palheiro’ geheten is gerestaureerd en wordt als vakantiehuisje gebruikt.

Uitzichtpunt op 580 meter hoogte

Het einde van de dag heeft nog een verrassing in petto. We gaan naar het uitzichtterras op de hoogste klif van Europa, Cabo Girao. Deze klif heeft een hoogte van 580 meter en de verrassing schuilt hem in het glazen terras, waar je ongemerkt opstapt. Een milliseconde later seinen je hersenen dat er gevaar dreigt omdat er onder je een peilloze diepte gaapt. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar wel spectaculair met een prachtig uitzicht op Funchal.

Kabelbaan naar Monte

Een bezoek aan de tropische tuin van Monte Palace in de wijk Monte in Funchal is een must voor iedereen die Madeira bezoekt. De tocht met de kabelbaan naar de hooggelegen wijk Monte is al een lust voor het oog. Vanuit de cabine dwingt de vindingrijkheid en taaiheid van de inwoners een enorm respect af. Door de eeuwen heen is het altijd gelukt om met noeste arbeid op de steile berghellingen de mooiste huizen te bouwen. www.telefericodofunchal.com

 

Monte Tropical Garden

De tropische tuin ademt een verstilde weergaloze schoonheid uit. Manshoge varens, drakenbloedbomen, orchideeën en strelitzia’s vechten om de aandacht. In deze tropische tuin bevinden zich ook twee musea met vaste collecties: één met mineralen en één met hedendaagse Zimbabwaanse beeldhouwkunst uit de jaren vijftig en zestig. www.montepalace.com

Toboggan

Na de tropische tuin volgt een ervaring die iedereen die Madeira bezoekt, absoluut niet mag missen: een rit met een toboggan.

Adembenemende rit naar beneden

De toboggan is een slee van hout en riet. Er kunnen twee personen in plaatsnemen en de slee wordt bestuurd door twee mannen, carreiros do monte genaamd, gekleed in traditionele dracht, witte kleding en een strooien hoed. De carreiros dragen speciale schoenen met radiaalprofiel waarmee ze de slee kunnen remmen. De toboggan dateert uit de 18e eeuw toen de lokale kooplieden een manier zochten om snel van het hooggelegen Monte naar Funchal te gaan. Eén van de kooplieden uit die tijd, liet de slee produceren door een gevangene die nogal handig was. Waren het vroeger paarden die de slee weer de berg optrokken, tegenwoordig zijn het pick up trucks. Wat is gebleven zijn de carreiros die vanaf hun zestiende in training gaan om dit zware beroep te leren. Het unieke beroep gaat over van vader op zoon, de carreiros krijgen door de stad Funchal salaris uitbetaald. Tegenwoordig kiezen jongeren er steeds vaker voor om te gaan studeren, maar vaak zijn ze nog parttime carreiro. Ik neem plaats in de toboggan en meteen start een adembenemende rit naar beneden door de nauwe, bochtige straatjes. De slee glijdt moeiteloos naar beneden, de carreiros weten auto’s te ontwijken en een overstekende kat weet blijkbaar dat ie snel moet wegspringen om niet één van zijn levens te verspelen aan een toboggan. Na een minuut of tien sta ik weer beneden, een ervaring rijker.

Naar de markt

De volgende dag begint al vroeg met een bezoek aan de markt in het oude stadsdeel van Funchal. Op deze kleurrijke markt zie je bloemenverkoopsters in traditionele klederdracht, vruchten en groentesoorten die je nog nooit van je leven gezien hebt, manden (de nationale trots van Madeira), en natuurlijk vissen. En ja, de lelijke, maar o zo lekkere espada, ligt er ook.

 

Een glaasje Madeira, my dear?

De druiven die op Madeira verbouwd worden, worden onder andere verwerkt tot de beroemde Madeirawijnen. Madeira is in verschillende smaken verkrijgbaar en om het verschil goed te onderscheiden, ga ik in de leer bij één van de oudste wijnhuizen van Madeira, Blandy’s. Na een rondleiding met tekst en uitleg over het proces van madeirawijn maken, volgt dan eindelijk dat, waar ik de hele dag al zin in heb: het proeven van een paar glaasjes Madeira. Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind de zoetste het lekkerst. Als later blijkt dat op mijn hotelkamer een flesje Blandy’s als cadeautje op de tafel staat, kan mijn dag niet meer stuk. www.theoldblandywinelodge.com

Trek de juiste schoenen aan

Een wandeling door het oude gedeelte van Funchal moet je doen op goede schoenen. (Eigenlijk heb je die op heel Madeira nodig) De straten zijn geplaveid met basaltkeitjes en dat loopt onwennig. De hellingen in de stad doen bovendien een aanslag op je conditie en op je knieën. In de kerk op het stadsplein, Municipal Square, kun je gratis de kerktoren beklimmen om een prachtige blik op Funchal te kunnen werpen.

Restauratiewerkzaamheden

Als ik de kerk verlaat zie ik een jonge vrouw met uiterste precisie de blauwe panelen bijwerken. Helena Madeira, zoals ze heet, vertelt dat ze is afgestudeerd als restaurateur en conservator en dat het herstellen van de schilderingen in de kerken niet alleen haar werk, maar ook haar passie is. ,,Jammer dat de mensen er weer met hun schouders tegen aan gaan staan’’, concludeert ze gelaten.

Noord-oost tour

Er zijn talloze organisaties op Madeira die excursies aan bieden en de gasten in hun hotel komen ophalen. Het gemak dient de mens en daarom ga ik de laatste dag van mijn verblijf mee met een groepsexcursie naar het noorden en oosten van Madeira. Het groepje loopt gedwee achter de Oostenrijkse gids André aan als we in Santa Cruz de lokale markt bezoeken. André is als zoveel andere buitenlanders, jaren geleden blijven plakken in Madeira vanwege het fantastische klimaat.

 

 

Levada's

De volgende stop is Referta waar we een wandeling van ongeveer een uur maken langs de levada’s, de waterkanalen waar Madeira beroemd om is. Overal langs de levada’s loopt een betonnen pad om onderhoudswerkzaamheden aan de levada’s te kunnen verrichten. Hierdoor is een netwerk van 2100 km van wandelpaden op Madeira ontstaan. En daarbij nog kilometers aftakkingen. Er wordt echter overal aangeraden om uitsluiten met een gids de levada’s te betreden. Overal op Madeira kan razendsnel dikke mist ontstaan en dan is het onmogelijk om je te oriënteren. Wél zijn er hier en daar veilige, gemarkeerde wandelroutes te vinden.

 

Paradijs op aarde

In ganzenpas lopen we achter André aan. We lopen vlak langs de vegetatie en die is weer van een verrassende schoonheid. Nog nooit heb ik bloeiende mimosa zo intens geroken als nu. We passeren bloeiende heide (half februari !), boomtomaten, bloeiende kastanjebomen, Japanse mispelbomen, reusachtige agaven met op olifantenslurven lijkende bloemen, suikerriet en bananenbomen. André lepelt moeiteloos de namen van de bomen en struiken die we passeren op. Als we naar beneden kijken zien we hoe de bewoners bezig zijn om hun stukje grond te bewerken. In de verte kraait een haan en blaft een hond. Tijdens zo’n wandeling langs deze paradijselijke levada’s lijkt de rest van de wereld ver weg.

Santana

Na de lunch bezoeken we de plaats Santana waar enkele traditionele huisjes staan. In deze piepkleine woninkjes met rieten dak, woonden tot voor kort, complete, grote gezinnen. De huisjes worden momenteel gebruikt als winkel om lokale producten te verkopen en als Bureau voor Toerisme.

 

Mooi plekje

In Feial zijn de ruige rotsen van Madeira te zien vanaf het uitzichtpunt.

Quinta das Vistas

Hotels zijn te vinden in de meest uiteenlopende prijsklassen. De Charminghotels liggen op unieke locaties en gaan prat op persoonlijke benadering. www.charming-hotels-madeira.com

Informatie

Informatie over Madeira is te vinden op www.visitportugal.com en www.visitmadeira.pt.  Hier kan men ook terecht voor het huren van een appartement of huis.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Amanda | Antwoord 25.06.2017 10.52

Super leuk artikel! Misschien nog een leuke tip voor lezers. Fietsen met Nederlandse gids! Was heel leuk! https://www.bajabikes.eu/nl/madeira-fietstocht/

Rui Ferreira | Antwoord 18.11.2015 14.19

Hi Anke Herstel

We noticed that your web reference to the Convento de Cristo, in Portugal, you have a slight mistake in the web page address: www.conventochristo.pt - theres a wrongfull"H" in cristo

Fernando Teixeira | Antwoord 29.10.2015 12.48

Hello, I'm from MAdeira Island - Portugal. I would like to advertise my tours on your website. www.greendevilsafari.com
I would like to know your conditions and comission. Regards

Ank Herstel 15.11.2015 21.09

please contact me: a.herstel@kpnplanet.nl

Ank Herstel 05.11.2015 01.04

Please contact me via a.herstel@kpnplanet.nl

José | Antwoord 13.03.2013 20.16

Geweldig ! Ik heb ook mooie herinneringen aan Madeira. Leuk om het allemaal weer eens te lezen.

Ellen Elvader | Antwoord 06.03.2013 14.03

Het artikel deed mij met heimwee denken aan onze reis naar Madeira, alweer zo'n 7 jaar geleden. Wat een schitterend eiland, maar vooral om er te wandelen!

jacqueline | Antwoord 04.03.2013 16.46

Geen commentaar aan toe te voegen, was weer lekker om te lezen!

marianne & martien | Antwoord 04.03.2013 13.39

Rob, lekker wandelen aan het strand
wij doen dit al voldoende op het land.

Rob Dijksman | Antwoord 03.03.2013 19.40

Als ik alles lees en zie zou ik zo weer TAP willen bellen om een ticket te boeken.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk