Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Overal in het Zuiderzeemuseum zijn sporen van Dutch Design te vinden

Verbazing

Het hoeft niet altijd ver weg of exotisch te zijn om bewondering of verwondering op te wekken. Onlangs bracht ik een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wat ik daar allemaal zag en beleefde had ik totaal niet verwacht. Het verbaast me dat het Zuiderzeemuseum relatief onbekend is. Volkomen onterecht, want hier ligt een schat aan Nederlandse en lokale geschiedenis opgeslagen. 

Eerst de boot in

Het Zuiderzeemuseum ligt in Enkhuizen, de start van de belevenis begint daar, waar de dijk Lelystad-Enkhuizen eindigt, of begint, net zoals je het bekijkt. Officieel heet het hier Sluisweg 1 te Enkhuizen. Na de aankoop van een kaartje loop je door een tunnel die eindigt bij een steiger waarvandaan de museumveerboot je binnen vijftien minuten naar de ingang van het buitenmuseum brengt. Het is ook mogelijk om vanuit de stad naar het museum te gaan, vooral geschikt voor voetgangers, fietsers en mindervaliden. Vanaf het NS-station Enkhuizen loop je in tien minuten naar de andere ingang die vlak bij het binnenmuseum ligt. Maar daarover later meer........ 

Buitenmuseum

Meteen na aankomst op het buitenmuseumterrein trekken drie kogelvormige schoorstenen direct de aandacht. Het blijken kalkovens te zijn die schelpen tot ongebluste kalk konden verbranden. Nadat de kalk met water was geblust, bleef een product over dat geschikt was om cement van te maken. 

Het dorp, ik weet nog hoe het was

Het liedje van Wim Sonneveld blijft maar door mijn hoofd spelen als ik via de dijk het dorp binnen ga:

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
waarop een kerk, een kar met paard
een slagerij J. van der Ven.
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets,
maar 't is waar ik geboren ben.
Dit dorp, ik weet nog hoe het was,
de boerenkind'ren in de klas,
een kar die ratelt op de keien,
het raadhuis met een pomp ervoor,
een zandweg tussen koren door,
het vee, de boerderijen. 

 

Memory Lane

Hoewel ik nog niet stokoud ben, roept het bezoek aan het buitenmuseum talloze herinnering bij mij op. De zorgeloosheid van mijn jeugd, waar ik opgroeide in een klein dorpje aan een rivier komt opzetten bij het zien van de oude reclameborden, het ruiken van de geur van een petroleumstelletje (een lucht die ik vroeger overigens vervloekte omdat mijn moeder de boontjes urenlang liet pruttelen) en de rust die overal heerst. Het petroleumstelletje staat er niet zo maar voor de show, er wordt daadwerkelijk op gekookt. Omdat het zo heerlijk rustig is op deze voorjaarsdag, kun je overal goed kijken zonder gedrang.  

Levende geschiedenis

Eén van de leukste belevingen in het Zuiderzeemuseum is de inzet van talloze vrijwilligers die doen alsof ze gewoon in het museum wonen. Als we een grapje maken tegen een vrouw die de was op de hand in een tobbe staat te doen, zegt ze niets af te weten van wasmachines omdat ze toch nooit wegkomt van deze plek. Alle medewerkers doen hun uiterste best om het spel serieus, maar soms ook met komische ondertoon, mee te spelen en niemand valt uit zijn of haar rol. Het Zuiderzeemuseum met zijn winkeltjes, huisjes en huizen, kerk, ambachtelijke werkplaatsen en entourage is uiteraard geënt op het Zuiderzeegebied, maar veel scènes en situaties zijn herkenbaar voor de rest van Nederland. Neem bijvoorbeeld de apotheek met de talloze flessen, potjes, lades en mysterieuze spulletjes; die was vroeger in elk dorp te vinden. In het Zuiderzeemuseum wordt je bij de apotheek ook nog eens te woord gestaan door een echte oud-apotheker.   

Overspoeld

Water staat dit jaar centraal in het Zuiderzeemuseum want het is honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebeid voor het laatst is getroffen door een overstroming. Er is een rampgebied in scène gezet waar een zeer realistisch beeld wordt gegeven van wat een overstroming met een gebied doet. De indringende filmbeelden die vertoond worden laten je huiveren. 

Binnenmuseum

Eigenlijk hebben we te weinig tijd om alles in het buitenmuseum, goed te zien want we willen voor sluitingstijd nog naar het binnenmuseum dat aan de andere kant van de straat ligt. Via een sluis komen we buiten het terrein en lopen we het binnenmuseum in. Het entreebewijs is geldig voor zowel buiten- als binnenmuseum. Meteen bij binnenkomst in hal 9 zie je een indrukwekkend aantal schepen liggen die rondom van boven en beneden goed te zien zijn. Een trappen- en gangenstelsel leidt je vervolgens langs de vele aspecten van het leven rondom de voormalige Zuiderzee zoals persoonlijke verhalen in woord en beeld, topstukken uit de klederdrachtcultuur, schilderijen en Dutch Design.   

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ellen Elvader | Antwoord 27.05.2016 20.11

Jacques en ik zijn inmiddels in het buitenmuseum geweest, erg leuk. We kwamen tijd te kort, dus gaan nog een keer en pakken dan het binnenmuseum mee.

Rob Dijksman | Antwoord 25.04.2016 13.39

Hallo Ank,

AltIjd een plezier dat museum te bezoeken.
Ik zie dat je weer terug bent naar de oude layout van de site. IK vond die nieuwe slecht.
Groet,
Rob

bert en mien 25.04.2016 13.52

Ja prima, we zijn nu weer volop bezig in Tsjechië. Bert loopt nu over de Spicak naar Sokolowsko in de hagel. Wanneer het warmere weer komt?

Manja Herstel | Antwoord 25.04.2016 13.12

Heel beeldend geschreven, ik zie het museum zo weer voor me.

Ellen Elvader | Antwoord 24.04.2016 14.11

Nou Ank, na jouw artikel denk ik toch nog eens een bezoekje te brengen aan het museum. Het is nl al zolang geleden dat ik er was.

Bert en Mien van Kampen | Antwoord 24.04.2016 13.42

Ank, fijn dat het museum je zo goed is bevallen. Het mooiste museum van Nederland vinden wijzelf.
Hartelijke groeten van Bert en Mien

Rob Dijksman 25.04.2016 13.41

Hallo Bert en Mien,
Alles goed met jullie?

Groet,
Els & Rob

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk