Italië begint pas goed bij www.dolcevia.com

Scooterstalling in Florence (foto: Dinie Barendregt)

Ontdek de vele gezichten van Toscane

We rijden vanaf de luchthaven Pisa via Lucca langs één van de oudste bruggen van Italië, de Ponte del Diavolo in de richting van Bagna di Lucca. De natuur wordt steeds woester en het water dat vanaf de sluis in de richting van Pisa wordt afgevoerd, is na de hevige regenval van de voorgaande dagen wild en onstuimig. Bagna di Lucca is sinds de 18e eeuw geliefd bij kunstenaars en de gegoede burgerij en dat tekent zich af aan de mooie huizen. De slingerende weg biedt na elke bocht een nieuw en verrassend zicht. De Garfagnana beslaat een groot deel van de Toscaanse Apennijnen en is met zijn hoge bergen een geliefd oord voor liefhebbers van trekkings. Er is een aantal zeer goed gemarkeerde (dag)trekkingtochten in dit gebied uitgezet.

Ruig berglandschap

Het wilde en ruige berglandschap van de Garfagnana in Toscane is een gebied dat nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Het achterland van de stad Lucca biedt geen zicht op lieflijke Toscaanse heuvels en hoge cipressen, maar wordt gekenmerkt door bergen, snelstromende riviertjes, eeuwenoude plaatsjes en overweldigend mooie natuur met natuurpark di Botri als stralend middelpunt. Op uitnodiging van de eigenaren van dolcevia.com bracht ik eind januari een paar dagen hoog in de bergen door in de Bed & Breakfast Casa Marchi in het slaperige dorpje Gombereto. Gombereto telt slechts 60 inwoners en heeft een typische Italiaanse dorpssfeer. Het klimaat in deze streek is  mild, tijdens mijn verblijf lag de temperatuur rond de 11 graden.  Het verblijf in een Bed & Breakfast is in de Garfagnana eerder gewoonte dan uitzondering, maar wie liever in een hotel wil logeren, vindt hier ook via www.dolcevia.com genoeg van zijn gading. Met de stad Lucca als uitgangspunt zijn er volop ideeën en excursies om in alle seizoenen een prettig verblijf te garanderen. 

Villa Rossi als decor voor Toscaanse Bruiloft

In 2014 draaide de bioscoopfilm De Toscaanse bruiloft. Gedeelten van deze film spelen zich af rondom Villa Rossi, een 16e eeuwse villa die net buiten Lucca ligt. De mooiste zalen van deze villa kunnen worden gehuurd als trouwlocatie. We zijn uitgenodigd door de eigenares van de villa, de Italiaanse schrijfster Francesca Duranti, om de  immens grote villa van binnen te bekijken, een buitenkansje dat we niet laten lopen. In haar immense bibliotheek vertelt Francesca over haar leven als schrijfster van tientallen boeken waarvan er ook enkele in het Nederlands zijn vertaald. Ten slotte mogen we een kijkje nemen in de schitterend gedecoreerde  feestzalen op de bovenverdiepingen. Wie zelf een bruiloft of ander groot feest wil organiseren in deze, of een andere locatie in Toscane kan hiervoor terecht bij weddingplanner Rosanna Capatani, te bereiken via  rosanna.capitani@dolcevia.com. Nog meer gegevens over trouwen in Italië zijn te vinden op http://www.dolcevia.com/nl/italie-magazine/trouwen.

Villa Rossi is een perfecte locatie voor een Toscaanse bruiloft

Lucca

Gedurende het zomerseizoen is het onmogelijk om de auto in het centrum van de stad Lucca te parkeren. Er zijn diverse parkeerterreinen waarvandaan een transferbus de bezoekers naar de stad brengt. Vandaag kunnen we echter in één van de parkeergarages binnen de stadsmuren terecht. De stad Lucca was al rond 180 jaar voor Christus een belangrijke handelsstad. De stadsmuur heeft zeven ingangspoorten, is vier kilometer lang en nog volledig intact. Op de muur zijn wandel- en fietsroutes aangelegd. De stad is grotendeels autovrij en dat loopt relaxed in de nauwe straatjes en steegjes. Er bevinden zich honderden kerken in Lucca, de één nog mooier dan de andere. Voor shoppingliefhebbers is Lucca een Eldorado.

Florence

Natuurlijk mag een bezoek aan de kunststad Florence niet ontbreken. Met de trein vanuit Lucca is Florence in iets meer dan een uur te bereiken. Zittend in het bovenste gedeelte van de sneltrein zie ik het Toscaanse landschap voorbijsnellen. Het station ligt midden in het centrum van Florence en daar vandaan is het slechts een kwestie van lopen en kijken. En ook nu zie ik het voordeel van een bezoek aan deze stad in de winter. Het is wel gezellig druk, maar ik kan overal goed bij komen om te kijken.

Montefetegatesi

Een vakantie in de Garfagnana in de winter is niet voor iedereen weggelegd, maar wie het aandurft, kan rekenen op een bijzonder verblijf in deze ruige omgeving. De nevels die regelmatig opdoemen, en even snel weer verdwijnen, zorgen voor prachtige mysterieuze beelden. Vanaf Gombereto ga ik per auto naar het dorpje Montefegatesi. De bergweg omhoog biedt prachtige uitzichten op de besneeuwde bergtoppen langs de kust. Het dorpje zelf is in nevelen gehuld als ik er aankom. Vanuit de mist doemen af en toe dorpelingen op die zich ongetwijfeld verbazen over de eenzame bezoeker in hun dorp. Montefegatesi is een wirwar van steegjes, trappetjes, hellingen en nauwe straatjes waar je je ogen uitkijkt. De stilte in het eeuwenoude dorpje is bijna tastbaar.

Montefetegatesi (foto: www.dolcevia.com)

Wellness on the rocks

Dat een bezoek aan de hel heilzaam kan zijn voor lichaam en geest, heb ik ervaren in de Grot Giusti Thermen, dat net buiten Montecatini in het plaatsje Monsummano Terme ligt. In een negentiende-eeuwse villa is daar het prestigieuze hotel Grotti Giusti Resort Golf & Spa gevestigd. Ik moet over mijn badpak een soort monnikspij aantrekken voor een bezoek aan de thermen. Het ‘Paradijs’, ‘Vagevuur’ en ‘Hel’ zijn de benamingen voor de diverse kamers in het grottenstelsel van de thermen. Deze druipsteengrotten zijn uniek in de wereld. Ze zijn in 1849 per ongeluk ontdekt door de toenmalige eigenaar. Via een looproute verken ik de diverse compartimenten van de druipsteengrot.  Ik loop naar de hel, het gebied waar de hoogste temperatuur heerst. Het lijkt wel of ik deel uitmaak van een surrealistische film. Om mij heen zitten mensen in hun witte pij met de capuchon op hun hoofd in stilte op een relaxstoel met hun ogen dicht. Het diffuse licht, de hoge temperatuur en het gestage gedruppel maakt het geheel nog mysterieuzer. Deze grot is uniek in de wereld, de warme, ontgiftende dampen zijn uitermate zacht en de ervaring is heel bijzonder.  www.grottagiustispa.com.

De Versilia

De Versilia is het kustgebied met Pietra Santa en Forte dei Marmi als de meest bekende plaatsen. Ook deze plaatsen zijn vanuit Lucca gemakkelijk per trein te bereiken. Op zondag wordt in Pietra Santa een antiek- en kunstenaarsmarkt gehouden. Vanwege de marmerwinning rondom Pietra Sante, vestigden veel kunstenaars zich in het verleden in deze plaats. In de straten rondom de kunstmarkt vind je dan ook overal piepkleine galeries waar de artiesten soms zelf nog aan het werk zijn. Het nabijgelegen Forte dei Marmi is een mondaine badplaats waar de nouveau riche zich te buiten kan gaan in de luxe winkelstraten.

Uitgebreide informatie over Italië in het algemeen en Toscane in het bijzonder is te vinden op www.dolcevia.com     

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

jacqueline | Antwoord 20.02.2014 14.46

Was leuk en gezellig om te lezen. Je zou zo je koffertje pakken!

sophia | Antwoord 13.02.2014 13.37

Was weer even genieten, herkenbare stukjes. Heel mooi geschreven en prachtige foto's.

Manja herstel | Antwoord 12.02.2014 23.02

Heerlijk om over Italië te lezen, Erik en mijn favoriete vakantieland na Griekenland. Mooi verzorgd taalgebruik weer. Film Toscaanse bruiloft
staat nog op lijst

Ellen Elvader | Antwoord 12.02.2014 21.06

Heimwee. Lijkt me leuk om eens in deze omgeving te gaan wandelen.

Dinie Barendregt | Antwoord 12.02.2014 19.02

Wow! daar wil ik ook naar toe zeg. Of ben ik er al geweest? Nou dan wil ik nog een keer hoor. Leuk geschreven Ank.

Nelleke Pruijs | Antwoord 12.02.2014 18.53

Een geweldig goede beschrijving van deze streek, bedankt Ank voor de heldere uitleg van alles wat je gezien hebt.

Rob Dijksman | Antwoord 12.02.2014 18.53

Zondag genoten van film Toscaanse bruiloft, heerlijke slapstick, compleet 'over the top'. Toscaanse sfeer in de film komt mooi terug in je foto's. groet, Rob

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk