Beleefd de geuren en kleuren van de ziel van Azie

Ziel van Azië

Maleisië, ook wel de ziel van Azië genoemd, is een grote smeltkroes van culturen waar je je ogen alleen al uitkijkt aan de gewaden van de inwoners die uit alle windstreken vertegenwoordigd zijn en grotendeels het straatbeeld bepalen. De Britten ontdekten rond 1857 de tinmijnen  op Maleisië en de Britse overheersing is overal nog duidelijk zichtbaar. In sommige wijken heerst een prettige mix van allerlei bouwstijlen, mede doordat de Britten eerst naar India gingen en die invloeden daardoor ook duidelijk zichtbaar zijn. Sinds 1957 is Maleisië een onafhankelijke staat. 

Uitverkoop!

Eén van de meest voorkomende bezigheden tijdens de vakantie schijnt naast luieren, vooral shoppen te zijn. Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië is een waar shoppingparadijs waar je met het grootste gemak de landelijke muntsoort renggit uitgeeft en na afloop tevreden constateert dat de bodem van de portemonnee nog lang niet in zicht is. Maleisië is uitgeroepen tot de vierde shoppingstad ter wereld, mede door het grote assortiment, de klantvriendelijkheid en de betrouwbare uitverkoop. De grote modemerken zijn allemaal vertegenwoordigd en wie in de juiste tijd de stad bezoekt, kan tijdens de uitverkoop zijn slag slaan en voor redelijke bedragen mooie aankopen scoren. Op 28 juni van dit jaar werd tijdens een spetterende bijeenkomst het startschot gegeven voor de Malaysia Mega Sale Carnival 2013. Tot 1 september worden er in de tientallen shoppingmalls en winkelcentra megagrote kortingen gegeven. Vanaf december is het dan weer de beurt aan de winteruitverkoop. Wie liever snuffelt tussen kleurrijke kraampjes waar de meest uiteenlopende spulletjes doorgaans voor heel weinig geld worden aangeboden, kan terecht op de talloze bazaars en avondmarkten die overal in Maleisië worden gehouden.

 

Boegbeeld van Kuala Lumpur

Kuala Lumpur heeft een hypermodern stadscentrum waar je je vergaapt aan de prachtige gebouwen. De Petronas Twin Towers nemen met een hoogte van 451.9 meter een prominente plaats in. De Skybrug op de 41 ste en het uitkijkplatform op de 86ste verdieping zijn te bezoeken. www.petronastwintowers.com.my

Wellness

Na een vliegreis van twaalf uur is het prettig om je rug en schouders te laten masseren. In Kuala Lumpur kun je daarvoor overal voor weinig geld terecht. Wie iets bijzonders wil ervaren kan zich in de wijk Little India (Brickfields) laten masseren door blinden. Bij Shujin Therapy Zone werken zes blinde masseurs die door de Malaisian Blindness Association zijn opgeleid tot masseur en daarmee in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De ruimten zijn eenvoudig ingericht met slechts een simpel gordijn tussen de behandeltafels, maar de massages zijn voortreffelijk en naar Nederlandse begrippen spotgoedkoop. Shujin Therapy Zone, NO 15M, Jalan Tun Sambanthan 4, Brickfields. Bel voor een afspraak met 03-22744925.

Spavillage

Baden in luxe kan overal in Kuala Lumpur maar bij de Spavillage van het Majestic Hotel Kuala Lumpur is het écht genieten. Bij deze spa wordt bij elke behandeling een pre-behandeling gegeven. Een voetenbad en voetscrub, alsmede een hoofdmassage staan er garant voor dat de alledaagse zorgen en gedachten verdwijnen voordat de echte massage begint. www.spavillage.com.  

Eten van de straat

Kuala Lumpur wordt gezien als de voedselhoofdstad van Azië. Je kunt er in alle prijsklassen en alle mogelijke soorten terecht in de vele restaurants. Maar het lekkerste eet je, zoals de locals dat doen: gewoon op straat. Overal zijn openlucht restaurants, de zogenaamde hawker centers te vinden waar ter plekke het eten vers wordt bereid. De hygiëne staat in Maleisië op een zeer hoog peil en de controles door de overheid op naleving van de regels zijn zeer streng. Je kunt dus met een gerust hart aanschuiven.

Flavours of Malaysia-Off the beaten track

Enak betekent ‘delicious’ oftewel ‘heerlijk’. Wie dus gewoon heerlijk wil eten kan terecht bij Simply Enak. Deze kleine onderneming laat gasten het beste van het beste proeven. Pauline heeft twee jaar geleden Simply Enak opgericht en Mark werd er al snel aan toegevoegd vanwegen de passie voor lekker eten die zij delen. Ze weten alles van eten en waar je dat het lekkerste kunt doen. Met een groepje, dat maximaal uit tien personen bestaat houden ze op maat gemaakte ‘foodtours’.  De arrangementen kunnen telefonisch of via e-mail gereserveerd worden. Een arrangement is inclusief gids en al het eten en drinken dat tijdens de ‘’foodtour’’ wordt genuttigd. De foodtour wordt gehouden in Petaling Jaya, een voorstadje van Kuala Lumpur op 25 minuten reizen met de metro. We spreken af voor het Taman Bahagia metrostation van de Kelana Jayalijn. Het idee is dat je zelf aangeeft waar je voorkeur naar uit gaat en dat de gidsen je meenemen langs allerlei adresjes waar veelal in de open lucht het eten wordt bereid. Mark wil weten of er iemand is met een allergie, en of de voorkeur naar pittig of minder pittig uitgaat en of we van vis houden of juist niet.  Als Mark hoort dat we bijna alles wel lusten en hoe pittig het mag zijn weet hij genoeg en gaat de ''tour'' van start langs de Chinese, Maleisische en de Indiaase keukens. Bij het eerste adresje bestelt Mark allerlei schotels waarvan we allemaal kunnen proeven. Chee Cheong Fun, gestoomde rijstvellen met garnalen ziet er voor ons westerlingen vreemd uit. Het is een gerecht dat je zelf niet zo snel zou uitkiezen maar met een ‘’foodgids’’ erbij die vertelt wat er in zit, blijken we een heerlijke schotel op tafel te hebben staan. Maar er is meer: Assam Laksa, een soep met noedels, petai, oftewel stinky beans en Kai Lan; deze groente heeft nog het meeste weg van spinazie. Garnalen in allerlei variaties staan op tafel en even later komt Mark terug met een kom terwijl hij een beetje mysterieus lacht. ,,Wat denk je dat er in zit’’, vraagt hij. Ik bekijk de vloeistof die er uitziet als melk, snuffel er een beetje aan en denk knoflook te ruiken. Het soepje blijkt Frog Porridge te heten. Een soep waarin kikkerpootjes ronddrijven. Ik bedank vriendelijk voor de eer, maar mijn collega hapt dapper van het kikkerkluifje wat volgens haar naar kip smaakt.

Nog meer eten

Bij de volgende eetgelegenheid worden we hartelijk ontvangen en omdat hier Maleisisch wordt gekookt weten we zeker dat er geen varkensvlees wordt gebruikt. We beginnen met een ossenstaartsoep en krijgen daarna een pakketje van bananenblad gevuld met rijst, gekookt ei en nog wat heerlijkheden. Jammer genoeg kunnen we hier niet al te veel meer eten want we moeten nog naar de wijk waar de Indiase keuken wordt gevolgd. In de keuken staan uitsluitend mannen die luidruchtig en vrolijk met elkaar communiceren. Mark kiest na overleg met ons weer een aantal schotels uit en legt uit wat er allemaal in zit. Aan het einde van de avond rollen we voldaan en volgegeten ons bed in.

www.simplyenak.com.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Putrajaya

Wie de drukte van Kuala Lumpur wil ontvluchten, vindt op een steenworp afstand Putrajaya, de administratieve hoofdstad van Maleisie. De regeringsgebouwen zijn neergezet in Putraya Wetland, een gebied waar een grote verscheidenheid aan flora en fauna voorkomt. De gebouwen en bruggen die hier staan, zijn vaak geïnspireerd op bestaande bouwwerken. In de botanische tuin van Putrajaya vind je meer dan 7000 soorten planten. Putrayaja is een eigenaardige mengeling van natuur en architectuur.

 

Penang

Op een uurtje vliegen vanaf Kuala Lumpur ligt het eiland Penang. Hier heerst een totaal andere sfeer dan in Kuala Lumpur. Na de hectiek van de wereldstad Kuala Lumpur valt meteen de redelijke rust van Penang op. De mix van cultuur, natuur en geschiedenis staat garant voor een aangenaam verblijf.

George Town

De rijke geschiedenis weerspiegelt zich in de hoofdstad George Town, Unesco werelderfgoed, vernoemd naar Koning George III. Maar Penang heeft ook veel onmiskenbare Chinese invloeden.

Penang per trishaw

Om een eerste indruk van George Town te krijgen laten we ons in een trishaw rondfietsen. Onze vrolijke fietser maakt overloedig gebruik van zijn fietsbel. We stappen uit bij Fort Cornwallis, dat Francis Light stichtte. Op de stille  binnenplaats van het fort geven informatiepanelen de geschiedenis van het Fort weer.

Peranakan Mansion

Hoe rijke Chinese Baba’s (hoofd van de gemeenschap) leefden is goed te zien in de Pinang Peranakan Mansion. Hier is bovendien een grote collectie Chinese juwelen te zien. www.pinangperanakanmansion.com.my.

 

Doerian

Penang heeft een lengte van 40 km. Dit maakt het mogelijk om in één dag een rondrit langs de kust te maken. We volgen de kustlijn en zien elk moment een ander panorama. We rijden langs vissersdorpjes, plantages met af en toe een doorkijkje naar de oceaan. In de heuvels zien we aapjes door de bomen slingeren en in de meer bevolkte gebieden worden bij fruitstalletjes doerians en andere vruchten aangeboden. Eind juni worden overal in Maleisië doerianfeesten gehouden; op Penang zien we de vruchten ook in de bomen hangen. Van de doerian zegt men dat ie ruikt naar de hel en smaakt naar de hemel. Feit is dat in sommige hotels een bordje bij de ingang staat waaruit blijkt dat het verboden is om een doerian mee naar binnen te nemen.

 

Tropical Spice garden

In Jalan Teluk Bahang bezoeken we de Tropical Spice Garden waar meer dan 500 soorten tropische planten staan. Voor we de tuin in gaan moeten alle bezoekers zich eerst inspuiten met een insectenwerend middel, want de flora trekt dit soort fauna aan. Planten die in Nederland in de vensterbank staan, zijn hier uitgegroeid tot manshoge struiken. In de schitterende tuin heerst de vochtige, klamme warmte die zo kenmerkend is voor de tropen. Het geluid van de insecten en de aapjes versterkt het jungle-gevoel. Bezoekers krijgen bij de ingang een plattegrondje waarop de Spice trail, Ornamental trail en de Jungle trail aangegeven zijn. Achteraf hebben we er spijt van dat we niet met een gids de tuinen hebben bezocht. Als leek ontgaat je veel. Tip: Er worden bijna dagelijks kookworkshops gegeven waarbij de kruiden en specerijen uit de tuin worden gebruikt.  www.tropicalspicegarden.com.

Overal vlinders

Na de Tropical Spice Garden volgt nog een bezoek aan een vlinderboerderij inTeluk Bahang. Honderden grote en kleine vlinders fladderen om ons heen en doen zich tegoed aan de vruchten die overal voor ze zijn geplaatst.

 

Kek Lok Si

Een van de mooiste en grootste Boeddhistische tempels in zuidoost Azië is de Kek Lok Si tempel in het plaatsje Ayer Itam. De tempel staat op een heuvel en is al van verre te zien. Het tempelcomplex doet bijzonder vredig aan. Op de begane grond kunnen waterschildpadden worden gevoerd met groente die bij de kraampjes in de tempel verkocht wordt. Vanaf het bruggetje is te zien hoe de schildpadden over elkaar heen klauteren en zwemmen om een blaadje groen te bemachtigen.

Geluk in het vooruitzicht

Een lift brengt ons naar hoger gelegen sferen. Voor de ingang van de tempel liggen allerlei gekleurde lintjes op een tafel. Met de aankoop van een lintje wordt het onderhoud van de tempel gefinancierd. De lintjes zijn bedrukt met spreuken die voorspoed en geluk beloven. Ik kies voor de zekerheid een lintje met de tekst ‘’All things as wish for’’ zodat ik zeker weet dat ik niets vergeet. Om de lintjes hun werk te laten doen worden ze aan een paal gehangen hetgeen een kleurige aanblik biedt. En nu maar afwachten….

Info

Informatie over Maleisië is te vinden op www.tourismmalaysia.gov.my.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marianne Hinke | Antwoord 18.07.2013 22.32

We zijn er geweest en Penang héél druk, op de foto's zie je niet één tourist.
Prachtig land, gezellig leuke mensen, goed eten, mooi verhaal en zo ist.

Ellen Elvader | Antwoord 18.07.2013 17.43

en het voordeel van al dat lekkere eten is dat je er niet echt van aankomt!

Rob Dijksman | Antwoord 17.07.2013 17.19

Dat ziet er mooi en vooral lekker uit, Ank. Jammer dat wij jaren geleden besloten de buiklooplanden in het vervolg aan ons voorbij te laten gaan.

liesbeth | Antwoord 17.07.2013 17.11

Ik krijg weer heimwee naar Azie Ank.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk