Tenerife en Fuerteventura

De zeven Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko, en behoren tot Spanje. De Canarische Eilanden zijn allen van vulkanische oorsprong en toch hebben ze allemaal een eigen uiterlijk, flora en fauna. Ik bezochten Tenerife en Fuerteventura, het grootste en op één na grootste eiland. 

Op Tenerife loop je, net als op de andere Canarische eilanden op de toppen van een grote vulkanische bergketen. De kleuren die hier overheersen, zijn goud, grijs en bruin,  behalve in de nationale trots en Unesco erfgoed het Teide Nationale Park waar enorme dennenwouden de kleur bepalen. In het centrum van het park ligt de vulkaan Pico del Teide op een hoogte van 3718 meter. In de winter ligt er vaak sneeuw op de top. Met 360 km kust, zes golfbanen en enorme mogelijkheden voor (sportieve) fietsers is Tenerife een eiland dat voor elke smaak, het hele jaar door een goede bestemming is.  Veel grote hotels hebben een luxe spa tot hun beschikking waardoor het mogelijk is om op alle fronten aan het welzijn van de innerlijke en uiterlijke mens te werken.

Eén van de meest spectaculaire, ‘must do’ excursies is de dolfijnen- en walvissenexcursie vanaf de haven van Los Gigantes aan de westkust. Los Gigantes behoren tot de hoogste kliffen van Europa en onder dit decor is het prachtig om de dolfijnen rondom de boot te zien springen. Het valt niet mee om de walvissen te fotograferen. Op het moment dat je een waterfontein aan het wateroppervlak ziet, ben je eigenlijk al te laat. Het dier springt omhoog en duikt onder. Tijdens deze boottocht werd ik enorm getroffen door twee walvissen die vlak naast elkaar met een grote zuil waterdamp uitademden waarbij tegelijkertijd de regenboog er door heen scheen.

De volgende dag ziet de natuur om ons heen er totaal anders uit als we door de bergen rijden en dichterbij de vulkaan komen. Onderweg zien we menig wielrenner zwoegend naar boven gaan, Tenerife is erg populair als land om te trainen. We passeren ruige zwarte lavablokken en steeds andere, vreemde structuren die zijn ontstaan doordat de lava snel of juist langzaam stolde. De geur van de dennenbomen is ongeëvenaard.  Om op grote hoogte toch een beetje vocht te krijgen, zijn de dennennaalden extra lang, en dat ruik je.  Wie de top van de vulkaan wil bezoeken kan gebruik maken van een kabellift. De laatste vulkaanuitbarsting dateert van 1909 en gemiddeld braakt de vulkaan ééns per 100 jaar, dus het is een veilig idee dat er allerlei meetapparatuur staat opgesteld.

Via een prachtige rit door de bergen en langs valleien met bananenplantages bereiken we de volgende dag Puerto de la Cruz. Puerto de la Cruz barst van de bedrijvigheid. In de stad wordt een aaneenschakeling van festivals en lokale religieuze festiviteiten gehouden waarbij de bezoekers van harte worden uitgenodigd mee te doen. De stad heeft een prachtige wandelpromenade en een relaxboulevard met strandstoelen, parasols en diverse baden.

Onderweg naar de luchthaven voor de volgende stop Fuerteventura, doen we nog even de stad La Laguna aan. Dit UNESCO erfgoed ademt een uitermate ongedwongen sfeer. Het is heerlijk om door de straten van de stad te dwalen en je telkens weer te verbazen over de mooie huizen en leuke winkels waar allerlei handwerk te koop wordt aangeboden. Vanaf het VVV kantoor worden dagelijks gratis rondleidingen gegeven.  

Fuerteventura staat bekend als ‘ La Isla Tranquila’, maar ook als Fuerta Aventura. De veelzijdigheid van deze voormalige strafkolonie van het Spaanse vasteland is groot. Er ligt een immens fietspadennet, 800 km aan wandelpaden, er is een keur aan strandactiviteiten, voor vogelaars is Fuerteventura een paradijs, vooral tijdens de vogeltrek in voor- en najaar en liefhebbers van geologische formaties komen hier ruimschoots aan hun trekken. De voornaamste landschapskleuren zijn bruin, zwart en goud, maar op de stranden ligt hagelwit zand, overgewaaid uit Afrika. De hoogste vulkaan op Fuerteventura ligt op 500 meter hoogte.

Luis Mesa Méndez is een net afgestudeerde architect wiens passie uiteindelijk toch bij het familiebedrijf bleek te liggen. We brengen hem een bezoek en krijgen een uitgebreide rondleiding over de velden in Antigua waar hij de Aloe Verde planten verbouwt. Het sap van deze plant wordt veel gebruikt voor allerlei therapeutische en cosmetische doeleinden. De eindproducten worden onder de naam Verde Aurora verkocht. Deze jonge ondernemer heeft briljante ideeën om het bedrijf verder uit te bouwen. Midden in de velden staan twee vakantiewoningen waar vanuit de gasten een ongeëvenaard zicht op de sterrenhemel krijgen. Volgens Luis is dit gebied een uitstekende locatie voor nachtkijkers. Terwijl hij ergens uitleg over geeft, richten zijn ogen zich opeens naar boven waar hij een reusachtige Egyptische gier ontwaart. ,,Daarom vind ik dit leuker dan architectuur, ik ben dol op de natuur en de dieren die er in horen’’, zegt hij. Op het bedrijf worden rondleidingen en demonstraties gegeven. www.verdeaurora.com

Gofio is een belangrijk onderdeel geweest van het Canarische volksvoedsel. Het is een meel dat bestaat uit geroosterde mais, tarwe en gerst, dat op molenstenen wordt gemalen. Los Molinos in Ampuyenta is een museum waar uitleg wordt gegeven over de traditie van het malen van gofio. En natuurlijk krijgen we ook een stukje ‘gofiokoek’ te eten dat door de toevoeging van suiker best wel lekker smaakt. Ook de zoutwinning was heel belangrijk op de Canarische eilanden. In het Musea de la Sal in Las Salinas wordt de geschiedenis van de zoutwinning uit de doeken gedaan.  

Tenerife en Fuerteventura liggen tussen de 4 en 5 uur vliegen van Amsterdam vandaan. Tophotels met spa zijn te vinden via www.bahia-duque.com; www.hotelbotanica.com en www.atlantishotels.com. Op www.wellnesstraveling.nl is meer informatie over de door mij  bezochte spa's te vinden. Ook op www.allesoverFuerteventura/Tenerife.nl is veel informatie te vinden. Overal zijn fietsen te huur en voor de ontdekking van het binnenland van Fuerteventura wordt een 4w drive aangeraden.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Berrie | Antwoord 17.06.2014 17.40

Ik was vorig jaar op Lanzarote. Keek vanaf de kust op Fuerteventura. Had soortgelijke ervaringen. Mooi gebied maar wel erg zwart tussen het spaarzame groen.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.03 | 17:18

Leuk verhaal Ank. Zeker omdat je ook de muiterij er bij hebt genoemd.
De restanten van de echte Batavia en van een van de opvarenden zijn in Fremantle te zien.

...
02.03 | 16:22

Goed geschreven, Ank, complimenten.

...
29.02 | 18:42

Een geweldig verhaal.

...
22.11 | 12:09

Mooi beschreven Ank, een heerlijk eiland. Groet van Wil.

...
Je vindt deze pagina leuk