Ontdek het gevarieerde Skåne

Omdat de regio Skåne in Zuid Zweden lekker dichtbij ligt, leek het me een uitgelezen gebied om eens een paar dagen te bezoeken. Na afloop nam ik met een spijtig gevoel afscheid van Skåne. Ik was er graag langer gebleven! www.visitskane.com/en   Zweden is gemakkelijk over land te bereiken. Ik koos  echter voor het vliegtuig en landde in Kopenhagen, waardoor ik ook even voet zette op Deense bodem. Zweden is door de eeuwen heen steeds door de omringende landen bezet geweest; de overheersing door Denemarken speelt nog steeds een grote rol in de geschiedenis, maar gelukkig hebben beide landen rond 1809 vrede gesloten en vormen ze tegenwoordig op veel fronten een pact. www.puurzweden.nl

 

De steden Malmö, Lund en Helsingborg, liggen op comfortabele afstand van elkaar vandaan en  zijn perfecte bestemmingen voor een kort of lang verblijf in Skåne. Vanuit de luchthaven loop je zo het treinstation in, waar overal duidelijk de bestemmingen staan aangegeven. De lange, imponerende brug die de beide landen met elkaar verbindt had ik al vanuit het vliegtuig gezien. Aangekomen in Malmö staat Eva Roos Davidsson al te trappelen van ongeduld om te gaan fietsen. Malmö is een echte fietsstad en beschikt zelfs over een ondergrondse fietsparkeergarage. Fietskaarten zijn af te halen bij Tourist Information en overal zijn fietsen te huur. Malmö is een stad met vele gezichten: de vissersstad die rond 1300 ontstond is uitgegroeid tot een wereldstad van formaat. De stad is één van de meest milieuvriendelijke steden van Europa en is sinds 2006 een Fair Trade stad. www.malmotown.com

Het oude centrum is een waar genot om doorheen te fietsen of te lopen. Schitterende vakwerkhuizen, een monumentaal stadhuis en veel, héél veel leuke winkeltjes en galerietjes waar de Zweedse kunstenaars hun producten verkopen. Likkebaardend loop ik door Galerie Gustus aan de Lilla Torg. www.gustus.se  Wat kunnen die Zweden toch een prachtige ontwerpen maken! Met zachte dwang voert Eva Roos me naar buiten’, want we moeten nog een flink stuk fietsen; ze wil me Västra Hamnen laten zien.

We fietsen langs het nieuwe skatepark waar de jeugd de meest fantastische kunstjes uithaalt en bereiken het stadsdeel wat me bijna de adem beneemt. Wie van moderne architectuur houdt moet dit zien! Natuurlijk springt de 190 meter hoge wolkenkrabber Turning Torso het eerst in het oog,  maar loop vooral rond op de boulevard, snuif de frisse zeelucht op en geniet van de prachtige bouwkunst die hier ten toon wordt gespreid.

De volgende dag is het prachtig weer en ik besluit een rondvaart door de kanalen van Malmö te maken. www.stromma.se/en/Malmo/ Vanaf het water ziet de stad er heel anders uit en wat vooral opvalt zijn de vele parken die in de stad te vinden zijn. Als de boot weer aanlegt bij het vertrekpunt, hoef ik alleen nog maar de straat over te steken naar het treinstation waarvandaan mijn reis zich voortzet naar de stad Lund. http://www.lund.se/en/

Lund is een universiteitsstad en dat maakt het straatbeeld bijzonder levendig. Ook in Lund zijn talloze leuke winkels te vinden met allerlei prachtige Zweedse designs. Ik vraag me stiekem af wat er in de Scandinavische lucht zit, waardoor hier zoveel ontwerpers geïnspireerd raken tot met maken van simpele, maar doordachte ontwerpen. De kathedraal van Lund is iets waar niemand om heen kan; het imposante bouwwerk stamt uit het jaar 1123 en trekt jaarlijks 700.000 bezoekers. De kathedraal is een mooi voorbeeld van Romaanse bouwkunst en herbergt het grootste kerkorgel van Zweden. Vanaf het bezoekerscentrum worden Engelstalige rondleidingen gegeven. Ik bezoek de Kulturen, een multimediamuseum. Een groot gedeelte wordt in beslag genomen door een openluchtmuseum en een ander gedeelte herbergt diverse permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Kulturen is een must voor iedereen die wil weten hoe de bewoners van Skåne door de eeuwen heen leefden. Ook voor kinderen is er in de Kulturen genoeg te beleven om het echt leuk te vinden. Met een beetje spijt stap ik op de trein naar Helsingborg.

Na mijn bezoek aan Lund  denk ik dat het bijna niet leuker kan worden, maar dat is een vergissing. Helsingborg is de grootste stad in de regio met 130.000 inwoners. Ook hier nemen de fietsroutes een belangrijke plaats in. Een fiets is best wel handig voor wie langs de meer dan honderd kastelen wil rijden. Ik ga op stap met mijn gids Birgitta die me met haar auto alle bezienswaardigheden laat zien. Overigens is ook in Helsingborg het openbaar vervoer perfect geregeld!  Birgitta neemt me voor de lunch mee naar Höganäs Farmer’s Market. Rondom de ovens uit vroeger tijden kan het publiek tegenwoordig genieten van heerlijk eten en allerlei streekproducten. We zetten onze reis voort in de richting van Natuurreservaat Kullaberg, www.kullabergsnatur.se. Dit gebied ligt op de uiterste punt van het schiereiland. Er kunnen talloze activiteiten worden ontplooid, waarvan ‘scrambling’ het meest spectaculaire is. In dit mooie gebied met kliffen en rotspartijen kun je abseilen, vervolgens in het water springen en daarna snorkelen naar het einddoel. Hoewel het erg verleidelijk is, sla ik het aanbod af om te gaan ‘scramblen’ en maak ik me op voor het volgende doel: een typisch Zweedse ‘’fika’’.

In vroeger tijden gingen de boeren, na een snel ontbijt al heel vroeg het land op om te werken. De vrouwen brachten hen een paar uur later een ‘’fika’’, een mandje met een kan met koffie, vergezeld van allerlei lekkernijen. De fika is in Zweden één van de meest belangrijke sociale hoogtepunten van de dag. Voor we in de tuin van restaurant Fickorna Lundgren gaan zitten, waar de koperen kan met koffie wordt geserveerd,  moeten we eerst een bijna onmogelijke keus maken uit allerlei zelfgebakken lekkernijen. Het familiebedrijf bestaat sinds 1948, één van de oprichters ervan is een krasse dame van 92 die nog elke dag de tuinen inspecteert op onkruid. Ik kies voor een vanillehart en hoor dat daar jaarlijks 47.000 exemplaren van worden gebakken. www.fl-lundgren.se.

Helsingborg is een Eldorado voor cultuurliefhebbers. Het Dunker Culture House neemt een centrale plaats in. Behalve museum neemt dit imposante gebouw ook een belangrijke plaats in als ontmoetingscentrum voor allerlei groeperingen. Het museum biedt elke drie maanden een nieuwe, verrassende expositie. www.dunkerskulturhus.com Tenslotte bezoeken we Sofiera Castle, een zomerpaleis dat in 1846 door Prins Oscar werd gebouwd. De latere eigenaren, Gustav Adolf en zijn vrouw Margareta waren dol op tuinieren en vormden het kasteelpark om tot een lustoord met duizenden planten en 300 soorten Rhodondrendons. www.sofiero.se.   

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ellen Elvader | Antwoord 07.07.2014 00.24

Ha Ank,
Wat een leuk artikel weer. Wat zijn er toch veel leuke plekken in Europa.
Het wordt steeds moelijker om keuzes te maken voor een leuke korte trip!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk