Eeuwenoude bomen in het oudste oerbos van Europa

Een bos waar het geluid van een zaag onbekend is, is in Europa amper nog te vinden. Wie één van de laatste grote oerbossen van Europa wil zien, moet daarvoor naar Polen. Het Nationaal Park Bialowieza is een oerbos waar bomen staan die meer dan vijf eeuwen oud zijn. Met een beetje geluk kom je  oog in oog  staan met wisenten, Europese bizons. Met een beetje pech, loop je een wolf tegen het lijf.  

 

Doorgewinterde vogelaars weten al jaren dat je voor spannende ontmoetingen met bijzondere vogelsoorten naar Podlachië moet. Podlachië is één van de zestien provincies van Polen. Het ligt in het noordoosten van Polen op de grens met Wit-Rusland. Wat deze provincie zo bijzonder maakt is het feit dat er zich maar liefst vier nationale parken in bevinden. De poort naar het oerbos ligt in het plaatsje Bialowieza. Op het terrein van het openluchtmuseum Siolo Budy staan enkele huisjes waarvan de kamers verhuurd worden als verblijfsaccommodatie. Vanaf Siolo Budy lopen tal van fietsroutes in de richting van het oerbos; fietsen worden ter plekke verhuurd.

De bossen in dit gebied werden door de toenmalige koningen en prinsen gebruikt als jachtgebied. Het voor Tsaar Nicolaas II in 1903 speciaal gebouwde station is tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant. De watertoren die op het terrein staat, herbergt luxe hotelkamers.

Voordat we daadwerkelijk het oerbos betreden, lopen we door het Natuur- en Bosmuseum. Over twee verdiepingen worden hier door middel van diorama’s alle aspecten van het oerbos getoond. Het Paleispark dat grenst aan het bos is vrij toegankelijk.

Gidsen zijn te boeken aan de receptie van het museum. Wij hebben het geluk te worden rondgeleid door Czeslaw Okolów. Deze gepensioneerde voormalig parkdirecteur lijkt alle stronken en takken in het bos persoonlijk te kennen. Via een lange toegangsweg bereiken we de statige houten poort uit 1930 waar een bewaker er persoonlijk voor zorgt dat niemand zonder gids naar binnen gaat.

Onze gids vertelt honderduit over de rottingsprocessen die in het bos plaatsvinden. Als een boom hier omvalt, blijft hij tientallen jaren liggen tot er niets meer van over is. We zien de mooiste met mos begroeide structuren en immens grote tondelzwammen en elfenbankjes op  het dode hout. De stilte in dit mysterieus aanvoelende bos wordt alleen doorbroken door het gezang van vogels. Het oerbos is aan de Poolse kant 10.000 ha groot en aan de Russische kant 77.000 ha. Er leven 120 verschillende vogelsoorten. Van de 54 zoogdiersoorten kun je onder andere wolven lynxen, bevers elanden en wisenten, het symbool van het oerbos, tegen komen.

Wij zijn geen dieren in het bos tegengekomen en om ze toch te zien, brengen we een  bezoek aan het nabijgelegen wisentenreservaat. Alle dieren die in het oerbos leven worden hier gepresenteerd. De wolf kijkt ons een beetje verveeld aan en ook de wilde zwijnen raken  niet onder de indruk van ons bezoek.

De volgende dag bezoeken we het Nationaal Park Narew. Vanaf het bezoekerscentrum in het plaatsje Kobylin Borzymy start een wandelroute over houten planken door het moerasgebied. Al wandelend over deze loopbrug met uitzicht op rietkragen en watervogels, legt de parkwachter het belang uit van dit park dat sinds 2004 deel uitmaakt van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden. De Narew vallei is één van de meest onaangetaste moerasgebieden van Europa. De ontoegankelijke moerassen vormen de ultieme voed- en broedplaats voor vogels, reden waarom vogelaars in voor- en najaar massaal met hun verrekijker in dit gebied er op uittrekken. Sommige gedeelten zijn toegankelijk voor kano’s, er zijn speciale kanoroute’s. Rondom het park zijn kampeerterreinen, maar verblijven op een agrotoeristische boerderij of pension is uiteraard ook mogelijk.

Vanwege de ongerepte natuur en de zuivere lucht kiezen veel ooievaars Podlachië uit als broedplaats. Overal in het landschap zijn de karakteristieke nesten op hoge palen te zien. Vanuit Bialowieza, de plaats waar we begonnen, start de zogeheten ‘ooievaarsroute’, een 412 km lange fietsroute langs de nesten van deze langbenige vogels. Wij gaan per auto naar het plaatsje Tykocin waar een groot ooievaarsdorp met maar liefst 31 broedparen te vinden is. Het geklepper van de snavels is al van verre te horen. Ik blijf een tijdje kijken naar een stel ooievaarsouders dat hun jong wil leren vliegen. Pa en ma klapwieken om beurten hevig met hun vleugels voor de snavel van het jong maar de kleine geeft geen krimp en blijft gewoon zitten.

Als afsluiting van ons bezoek aan Podlachië bezoeken we de stad Augustów. De stad ligt te midden van meren en kanalen en is dan ook een eldorado voor watersportliefhebbers. Wie met een kano of kajak over het Augustówkanaal vaart, maakt meteen kennis met een aantal authentieke sluizen. www.augustow.pl  

Uitgebreide informatie via het wereldwijde web

Poolse Organisatie voor Toerisme www.polen.travel

Podlaskie Organisatie voor Toerisme: www.podlaskieit.pl
Bialowieski Nationale Park: http://bpn.com.pl
Narew Nationale Park: www.npn.pl


Accommodaties:
Pension Sioło Budy: www.siolobudy.pl

Białowieskie Drezyny: www.drezyny.net

Restaurant Carska:  www.restauracjacarska.pl

Hotel Białowieski***: www.hotel.bialowieza.pl

Dwór Czarneckiego: www.dworczarneckiego.pl

Sokoły: www.sokoly.pl

Muzeum in Tykocin:  http://www.muzeum.bialystok.pl/s,muzeum-w-tykocinie,47.html

Dwór Pentowo: www.pentowo.pl

Kiermusy Dworek nad Łąkami: www.kiermusy.com.pl

Hotel Zbyszko w Goniądzu: www.zbyszko.com/zbyszko-w-goniadzu

Gospodarstwo Agroturystyczne Dolina Biebrzy: www.dolinabiebrzy.pl/

Kayakken in de regio: http://www.kajaki.augustow.pl/

Hotel Warszawa***: www.hotelwarszawa.pl

  

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.09 | 16:37

Zoals ik al zie, weer een huzarenstukje dit verhaal over Deventer. Dat is wel een paar natte schoenen waard, wat heb je veel gedaan in 1 dag.

...
02.04 | 19:51

prachtig beschreven, we zijn er al verschillende keren geweest maar nu gaan we toch meer gaan zien in de volgende reis! Dank daarvoor

...
02.04 | 10:57

Prachtig reisverslag. Je hebt ons erg nieuwsgierig gemaakt. Moeten we naartoe!

...
04.03 | 12:33

Weer een indrukwekkend eiland, goed artikel.

...
Je vindt deze pagina leuk